Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στον Κάλαμο – Πύρινα μέτωπα σε Ζάκυνθο και Ηλεία - OlaDeka

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στον Κάλαμο – Πύρινα μέτωπα σε Ζάκυνθο και Ηλεία

Εικόνες – video

  • Τεράστιες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν
  • Σε διαρκή επικοινωνία ο πρωθυπουργός με τον Ν. Τόσκα
  • Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο δήμος Ωρωπού
  • Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
  • Ένας αγνοούμενος στον Βαρνάβα
  • Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην είσοδο Καπανδριτίου και στον κεντρικό δρόμο του Βαρνάβα
  • Μεγάλες φωτιές σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Κέρκυρα
  • Νέα μέτωπα σε Αργολίδα και Θεσσαλονίκη
  • Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Δραματικές διαστάσεις πήραν τα πύρινα μέτωπα στον Κάλαμο, όπου οι φλόγες έκαψαν χιλιάδες στρέμματα και κατάστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε περισσότερες από 20 οικίες.

Η φωτιά έφθασε και στο Βαρνάβα όπου και εκεί έκαψε σπίτια και συνεχίζει με κατεύθυνση ταυτόχρονα προς το Καπανδρίτι και το Σέσι Γραμματικού.

Παράλληλα στη Ζάκυνθο σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς που μαίνεται σε διάφορες περιοχές του νησιού. Τις τελευταίες δύο ώρες δεν γίνονται ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, παρά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Κρίσιμη αυτή η ώρα»

Το Μικροχώρι και το Μετόχι, είναι η «γραμμή άμυνας» των δυνάμεων πυρόσβεσης, που δίνουν τιτάνια μάχη για να εμποδίσουν περαιτέρω επέκταση της μεγάλης πυρκαγιάς και να αποτρέψουν έναν πραγματικό όλεθρο για την Αττική.

«Είναι πολύ κρίσιμη ώρα», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς από χτες στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τους επιτελείς όλων των φορέων.

«Το Μικροχώρι και το Μετόχι -τόνισε- είναι το στρατηγικό σημείο άμυνας, που ελπίζω να κρατήσει μέχρι το βράδυ».

Το μεγάλο βάρος των προσπαθειών του μηχανισμού, έχει πέσει εκεί, με στόχο να μην περάσει η πυρκαγιά τον λόφο προς το Καπανδρίτι, κάτι που απειλεί εδώ και ώρα, γιατί σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μέχρι το βράδυ θεωρείται καθοριστική, καθώς αύριο προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων.

Εγκλωβισμένη γυναίκα στο Καπανδρίτι

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της κοινότητας ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένη γυναίκα σε σπίτι επί της οδού Βάρναλη, κάτι το οποίο όμως δεν επιβεβαιώνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Την ίδια στιγμή, οι μοναχές εγκατέλειψαν με το ζόρι το μοναστήρι της Ιεράς Μονής Αναλήψεως στην περιοχή, καθώς οι φλόγες πλησίασαν τον περίβολο και σε ορισμένα σημεία μπήκαν μέσα. Στον περίβολο υπάρχουν διάσπαρτα δέντρα και ξηρά χόρτα.

Εκκενώθηκαν στρατόπεδα

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ωρωπού, Κωνσταντίνος Δέδες, δήλωσε πριν λίγη ώρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι συνεχίζονται και γίνονται ρίψεις νερού από ένα ελικόπτερο Σινούκ για την αποφυγή αναζωπυρώσεων, ενώ σ΄αυτό έχει επικεντρωθεί και η προσπάθεια των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης που εξακολουθούν και βρίσκονται στην περιοχή. Το έργο τους συνδράμει εξαρχής ο Δήμος με οχήματα και εθελοντές πυροσβέστες.

Νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε από τον οικισμό Μετόχι ενώ πλησίασε επικίνδυνα και το στρατόπεδο του Βαρνάβα όπου όμως δεν έφτασε καθώς μεγάλο μέρος των δυνάμεων της πυροσβεστικής και του στρατού κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαγιάννης, η πυρκαγιά έχει μέτωπο 25 χιλιομέτρων, εξακολουθεί και είναι ανεξέλεγκτη και μαίνεται σε περιοχή δύσβατη, με πολύ πυκνό δάσος. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο είναι σ΄ εξέλιξη η εκκένωση δυο στρατοπέδων στην περιοχή τόσο από το προσωπικό τους όσο και από τα πυρομαχικά που είναι αποθηκευμένα καθώς και δυο κατασκηνώσεων.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχει ο δήμος Μαραθώνα, με όλα τα οχήματα που διαθέτει (υδροφόρες ,εκσκαπτικά κ.α).

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην είσοδο Καπανδριτίου και στον κεντρικό δρόμο του Βαρνάβα

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην είσοδο Καπανδριτίου και στον κεντρικό δρόμο του Βαρνάβα στο ρεύμα προς παραλία λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς.

Επίσης όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη διασταύρωση της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την οδό Αγίων Αποστόλων όπου είχε διακοπεί το βράδυ της Κυριακής.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες από την Πυροσβεστική και τους εθελοντές

Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης εστιάζονται να «κρατηθεί» η φωτιά στο ανατολικό μέτωπο του Βαρνάβα και να μην προχωρήσει σε άλλες περιοχές και κυρίως στο Καπανδρίτι. Πολλές ελπίδες στηρίζονται στα εναέρια μέσα που άρχισαν ήδη με το πρώτο φως της ημέρα να κάνουν ρίψεις νερού.

Από το πρωί της Δευτέρας, επιχειρούν2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο ενώ θα επιχειρήσουν άλλα δυο ελικόπτερα. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 οχήματα, άλλα 15 οχήματα εθελοντικά, 58 άτομα πεζοπόρα τμήματα, 13 οχήματα των δήμων και της περιφέρειας, 6 οχήματα της ΕΥΔΑΠ καιτρία μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα.

Σημειώνεται ότι αρκετά οχήματα έχουν έρθει από την επαρχία ενώ πιθανόν θα έρθουν και άλλες ενισχύσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Δήμος Ωρωπού – Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια

Να κηρυχθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο δήμος Ωρωπού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τις καταστροφές που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε χθες το απόγευμα από τον Κάλαμο, ζήτησε η Περιφέρεια Αττικής.

Σε χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου, αναφέρεται:

«Κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρακαλούνται οι κάτοικοι των περιοχών Αγκώνας, Βλαστού, Κυψέλης, Πανοράματος, Αγίας Βαρβάρας και όλων των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων όπως εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους λόγω επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, και να κατευθυνθούν παραλιακά».

Να απευθυνθούν στο δήμο Ωρωπού για κάλυψη αναγκών διαμονής και διατροφής, οι πολίτες των οποίων οι κύριες κατοικίες επλήγησαν εξαιτίαςτης πυρκαγιάς, ενημερώνει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής.

Όπως σημειώνεται, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι Δημοτικές Ενότητες Καλάμου και Καπανδριτίου του δήμου Ωρωπού και ηΔημοτική Κοινότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα.

Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η Περιφέρεια Αττικής θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αιτήματα επιχειρήσεων για ζημιές από την πυρκαγιά. Επίσης, η καταγραφή των ζημιών σε οικείες θα ξεκινήσει άμεσα μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ταυτόχρονα κάνει έκκληση σε όσους είναι στην παραλία να απομακρύνονται για να διευκολύνουν την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Απο πλευράς Πυροσβεστικής, όπως είπε η εκπρόσωπος Σταυρούλα Μαλλίρη, δεν έχει εκδοθεί κάποια απόφαση εκκένωσης της περιοχής, αλλά οι οδηγίες προς όλους είναι να παραμείνουν σε απόσταση, ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στην Περαλά και στους κόμβους γύρω απο την πυρκαγιά για να κατευθύνουν όσους κινούνται στην περιοχή.

Σε διαρκή επικοινωνία ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τον Ν. Τόσκα για τις πυρκαγιές

Την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις πυρκαγιές και δήλωσε πως «αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες».

«Έλαβα ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Τόσκα για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα και ζήτησα την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες», αναφέρει ο πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στο twitter.

Φωτιές σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Κέρκυρα και Πύργο

Την εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης» και την κήρυξη του νομού Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνεςζήτησε με έγγραφό του από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, κ. Νίκο Παπαθεοδώρου, ο δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς.

Παράλληλα, νέο μέτωπο φωτιάς ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή Κρυονέρι Αμαλιάδας.

Αίτημα να κηρυχθεί ο νομός Ηλείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Νέες πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί στο νομό Ηλείας.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας,Απόστολος Κατσιφάρας, οι νέες φωτιές έχουν εκδηλωθεί στις περιοχέςΑνδρώνι, Μέλισσα και στο Στρέφι του δήμου Πύργου.

Στο Στρέφι του Πύργου η φωτιά έχει περιοριστεί, ενώ στην περιοχή τηςΜέλισσας Λεχαινών η φωτιά χαρακτηρίζεται, ως διαχειρίσιμη.

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι «πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού νομαρχιακού οργάνου και ζητήθηκε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όλη η περιφερειακή ενότητα Ηλείας».

Αναφερόμενος στις φωτιές, ο Κατσιφάρας είπε ότι «το γεγονός πως εκδηλώθηκαν στην Ηλεία τέσσερις φωτιές μέσα σε λίγες ώρες, μας προκαλεί ανησυχία».

Νέα μέτωπα σε Αργολίδα και Θεσσαλονίκη

Δύο νέα μέτωπα φωτιάς ξέσπασαν σε χωριά στη Θεσσαλονίκη τα οποίατέθηκαν υπό μερικό έλεγχο καθώς και στην Αργολίδα.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Υψηλός είναι και για σήμερα Δευτέρα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η μισή Ελλάδα είναι σε «κίτρινο» επίπεδο, δηλαδή σε υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Αναλυτικά, ολόκληρο το Ιόνιο, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα, η Ηλεία, η Μεσσηνία, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η Βοιωτία, η Αττική, το Ηράκλειο, το Λασίθι, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και τα Δωδεκάνησα είναι σήμερα οι περιοχές, όπου ο κίνδυνος να ξεσπάσει πυρκαγιά είναι υψηλός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το περασμένο 24ωρο, δηλαδή από τις 6 το πρωί της Κυριακής έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, σε όλη την επικράτεια εκδηλώθηκαν περισσότερες από 90 πυρκαγιές.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria