Νέα ρύθμιση για χρέη στους δήμους σε 100 δοσεις και με διαγραφή προσαύξησεων - OlaDeka

Νέα ρύθμιση για χρέη στους δήμους σε 100 δοσεις και με διαγραφή προσαύξησεων

Μία νέα ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση, σπάει μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες η θα έχουν βεβαιωθεί ένα μήνα πριν από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως!

Η νέα ρύθμιση έρχεται με άρθρο πολυνομοσχεδίου  του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο, ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ , αποζημιώσεις δημοτικών συμβούλων κ.α.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 53 του πολυνομοσχεδίου που σύντομα θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση ρυθμίζονται όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δήμους!

Το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ εστάλη από το υπουργείο Εσωτερικών στα συλλογικά όργανα των αιρετών και των εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης. Αν και δίδεται η δυνατότητα για 100 δόσεις, στην εφάπαξ πληρωμή έρχεται πλήρης απαλλαγή από προσαυξήσεις! Από 2 έως 24 δόσεις φέρνουν  διαγραφή προσαυξήσεων κατά 80%. Το ποσοστό της διαγραφής θα μειώνεται, όσο ανεβαίνει ο αριθμός των δόσεων.  Θα μειώνεται στο 10%  για 73 έως 100 δόσεις.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ρύθμιση θα απαλλάσσονται:

100% από τόκους και προσαυξήσεις με  εφάπαξ πληρωμή

80%  με 2 έως 24 δόσεις

50%  με 25 έως 48 δόσεων

30% με 49 έως 72 δόσεις

10% με 73 έως 100 δόσεις

Όμως η ρύθμιση δεν αφορά μόνο νέα χρέη, αλλά και παλιά. Ακόμα και ήδη ρυθμισμένα χρέη, τα οποία ο οφειλέτης επιθυμεί να τα σπάσει σε  περισσότερες δόσεις. Σύμφωνα με το κείμενο, μία καθυστέρηση στην πληρωμή των δόσεων, θα σημαίνει αύξηση της δόσης κατά 5%.

Για να μπει κάποιος στη ρύθμιση, θα πρέπει  να υποβάλει αίτηση,  το αργότερο εντός 4 μηνών από τη δημοσίευση του πολυνομοσχεδίου. Προς το παρόν, βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria