Ενέργεια Και Χρηματοδοτικά Εργαλεία, Στην Πρώτη Γραμμή Των Αιτημάτων, Σύμφωνα Με Τον Θ. Καρυπίδη - OlaDeka

Ενέργεια Και Χρηματοδοτικά Εργαλεία, Στην Πρώτη Γραμμή Των Αιτημάτων, Σύμφωνα Με Τον Θ. Καρυπίδη

Σπύρος Κουταβάς

Το Ειδικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Δ. Μακεδονίας, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, καθώς και άλλα μέτρα όπως η σύνδεση με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP που θα καλύψει τις περιοχές της Εορδαίας και της Καστοριάς προκάλεσαν την ικανοποίηση των εκπροσώπων των τοπικών φορέων που στη διάρκεια των διήμερων εργασιών του 1ου Αναπτυξιακού συνεδρίου παρουσίασαν τις προτάσεις τους για το μέλλον των περιοχών τους.

Ο στόχος των διοργανωτών του συνεδρίου, δηλαδή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ήταν διπλός. Από την μια πλευρά να κλείσουν εκκρεμότητες του παρελθόντος που συνδέονται με την μακροχρόνια βιομηχανική δραστηριότητα της ΔΕΗ και τις επιπτώσεις της μονόπλευρης ανάπτυξη της περιοχής- να αποκατασταθεί η αδικία για την δυτ. Μακεδονία ως προς το Φυσικό αέριο και από την άλλη πλευρά να καθιερωθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα κάνουν πιο ελκυστικό, το επενδυτικό κλίμα στην περιοχή.

Εκκρεμότητες του παρελθόντος σε σχέση με την ΔΕΗ

Η ΔΕΗ για την διάνοιξη ορυχείων της προβαίνει στην αναγκαστική απαλλοτρίωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων τις οποίες σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει θα πρέπει μετά την εξάντληση του λιγνίτη να τις επαναφέρει στην προηγούμενη τους κατάσταση. Αυτή την στιγμή η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος γης και ένας από τους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα που διαθέτει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο που αγγίζει τα 170.000 στρέμματα μόνο στον άξονα Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Φλώρινας. Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει νομοθετική ρύθμιση όπου θα αποφασιστεί η απόδοση των εδαφών στα οποία έχει ολοκληρωθεί η εξόρυξη λιγνίτη, λύνει μια χρόνια εκκρεμότητα του παρελθόντος προσφέροντας νέες ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής.

Η εφαρμογή του Ειδικού τιμολογίου στην χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος για τους κατοίκους της δυτικής Μακεδονίας, αίτημα που διεκδίκησε η περιφερειακή αρχή, εκτιμάται ότι συμβάλλει στην προσέλκυση των επενδύσεων στην περιοχή, ενώ θα ελαφρύνει τις δαπάνες του οικογενειακού προϋπολογισμού. Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, υπογράμμισε ότι «όλες οι ανακοινώσεις που ακούστηκαν, ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι των πολιτών», ενώ επισήμανε ότι «αξιοποιήσαμε τις ευκαιρίες» και μέσα από «τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και συνεργασίες που αναπτύξαμε καταφέραμε σημαντικά αποτελέσματα για την περιοχή μας».

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και δυνατότητες

Η υπογραφές που έπεσαν την τελευταία μέρα του συνεδρίου, θέτουν σε άμεση λειτουργία το Ταμείο Ανάπτυξης δυτικής Μακεδονίας, όπου με μετοχικό κεφάλαιο 10 εκ θα προσφέρει χρηματοδοτικές εγγυήσεις στις τοπικές επιχειρήσεις που θα δανείζονται από το τραπεζικό σύστημα καθώς και δυνατότητες χρηματοδότησης μικρών επενδυτικών σχεδίων. Είναι μια πρωτότυπη χρηματοοικονομική ιδέα που «επωάσθηκε» από τα Εμποροβιοτεχνικά επιμελητήρια της Κοζάνης και της Φλώρινας και που εφαρμόζεται για πρώτη φορά με την ενεργή συμμετοχή επιχειρηματικού κόσμου και περιφερειακής αρχής.

Το Ειδικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 25 30 εκ για την δυτική Μακεδονία που μελετούν οι φορείς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αναμένεται να χρηματοδοτήσει επενδυτικά σχέδια ως οικονομικό αντίδοτο, στη σταδιακή «απολιγνιτοποίηση» της περιοχής πού θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια.

Η απόφαση της κυβέρνησης, μετά από συμφωνία με τους Αζέρους και με τον TAP, να φέρει το Φυσικό αέριο με δύο εξόδους στην Δυτική Μακεδονία, αποκαθιστά το αίσθημα δικαιοσύνης, μιας και η δυτική Μακεδονία είναι η τελευταία περιφέρεια της χώρας -με εξαίρεση τα νησιωτική Ελλάδα- που θα συνδεθεί με το φυσικό αέριο. Επίσης θα συμβάλλει στην ανάπτυξή της αφού ολόκληρες περιοχές όπως η Καστοριά, τα Γρεβενά και η περιοχή της Εορδαίας εξετάζουν ήδη σχέδια ανάπτυξης δικτύων. «Ζητούμε ακόμα περισσότερες ευθύνες για να αποδείξουμε μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε τη Δυτική Μακεδονία», τόνισε ο Θόδωρος Καρυπίδης και κατέληξε λέγοντας ότι «αποκαθιστώντας τις αδικίες του παρελθόντος θα προσφέρουμε στους κατοίκους τις ευκαιρίες που αξίζουν».

Πηγή

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria