Έρχεται «επιδότηση» 300 ευρώ για γρήγορη σύνδεση στο Ιnternet - OlaDeka

Έρχεται «επιδότηση» 300 ευρώ για γρήγορη σύνδεση στο Ιnternet

Στο τέλος του τρέχοντος έτους θα ξεκινήσει η εφαρμογή του  προγράμματος στήριξης της ζήτησης των ευρυζωνικών συνδέσεων, που έχει ως στόχο την ενίσχυση των εν εξελίξει επενδύσεων αλλά και την δημιουργία νέων που θα αφορούν στα δίκτυα νέας γενιάς

Όπως πρόσφατα ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Γενικής Γραμματείας τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την υλοποίηση των δυο νέων μεγάλων έργων εθνικής εμβέλειας συνολικού προϋπολογισμού 360 εκατ. ευρώ που αφορούν στην ανάπτυξη δικτύων ευρυζωνικής πρόσβασης νέας γενιάς, τόσο σε αστικές όσο και σε νησιωτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και σε συνεργασία με τους παρόχους ευρυζωνικής πρόσβασης.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε στο insider.gr ο κ. γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας , έχει ήδη σταλεί στην Ευρωπαϊκή επιτροπή επιστολή που εξειδικεύει τους όρους της πρώτης δράσης. Σε αυτή προβλέπεται ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς με την δωρεάν διανομή κουπονιών με τα οποία θα καλύπτεται το αρχικό κόστος εγκατάστασης και τμήμα της μηνιαίας συνδρομής μιας γρήγορης σύνδεσης στο internet .

Τα κουπόνια θα είναι ύψους 200 έως 300. Εάν ισχύσει η πρώτη περίπτωση θα διατεθούν περίπου 1.500.000 κουπόνια ενώ εάν το ύψος των κουπονιών φτάσει τα 300 ευρώ αυτά θα φτάσουν περίπου το 1 εκατ.

Οι δικαιούχοι όπως επισημαίνει ο κ. Μαγκλάρας θα είναι όσοι πολίτες θέλουν να αποκτήσουν μία νέα ευρυζωνική σύνδεση έως 100 Mbps ή και να αναβαθμίσουν μια υφιστάμενη ενώ η εξαργύρωση του κουπονιού θα γίνεται με την υπογραφή της νέας ή αναβαθμισμένης σύνδεσης.

Προτεραιότητα στην επιδότηση θα έχουν περισσότερες από 65 μεγάλες πόλεις με βάση τον σχεδιασμό mapping που θα πραγματοποιήσει το υπουργείο συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Όσο για την δεύτερη δράση  που ακούι στο όνομα «Regional Broadband Extension» (RBE) – Rural 2 – το κόστος της θα αγγίξει τα 60 εκατ. ευρώ, για υπερ-αστικές, αγροτικές περιοχές και αφορά περίπου 3,5 εκατ. άτομα, από 0,5 εκατ. του Rural 1.

Μέσω αυτής της δράσης θα επιτευχθεί η δυνατότητα σύνδεσης με τουλάχιστον 100Mbps-downlink στην συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού (> 95% κάλυψη) των περιοχών που δεν έχουν (και δεν πρόκειται να αποκτήσουν βάσει των ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων) γρήγορη ευρυζωνική κάλυψη .

Η δράση αυτή θα αφορά στην παροχή υπηρεσιών χονδρικής ευρυζωνικών υπηρεσιών NGA μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για το Σχεδιασμό, Κατασκευή, Λειτουργία και Μεταβίβαση προς το Δημόσιο. Το διαγωνιστικό πλαίσιο της δράσης θα βασιστεί στο μοντέλο υλοποίησης του προηγούμενου υλοποιούμενου έργου Rural Broadband (Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα) με τις κατάλληλες προσαρμογές.

Όσο για τους δικαιούχους θα είναι εταιρείες ειδικού σκοπού (SPVs) που θα συσταθούν ειδικά για το ως άνω ΣΔΙΤ.

Η εξειδίκευση του πλαισίου υλοποίησης των δράσεων πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της έγκρισης από το Υπουργείο Οικονομίας της χρηματοδότησης για τα έργα μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 (που πραγματοποιήθηκε την 10/05/2017) και λαμβάνοντας υπόψη το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Νέας Γενιάς (NGA Plan) καθώς και τα νέα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί έκτοτε. Όπως αναφέρει το υπουργείο πραγματοποιήθηκαν δύο κύκλοι διαβουλεύσεων με τους παρόχους και εμπλεκόμενες υπηρεσίες πριν την συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη έγκριση των δράσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγγλάρα το πρόγραμμα ενίσχυσης της ζήτησης θεωρείται απαραίτητο, ώστε να αξιοποιηθούν καλύτερα οι μεγάλες επενδύσεις των παρόχων, αλλά και για να προχωρήσουν άλλα σχέδια ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς, ειδικά στην περίπτωση της χώρας όπου, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, ένας στους τρεις πολίτες δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το Διαδίκτυο!

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις όσον αφορά στο ποσοστό των ανθρώπων που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Διαδίκτυο(28%). Το κλίμα αυτό θα πρέπει να αντιστραφεί και να γίνει πολυεπίπεδη χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων/κονδυλιων, όχι μόνο για υποδομές αλλά και για την τόνωση της ζήτησης υπηρεσιών που τις αξιοποιούν στο έπαρκο, προκειμένου να υπάρξουν μελλοντικά τα αναμενόμενα κοινωνικο-οικονομικά οφέλη.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria