Mαρία Σπυράκη:Τέλος στη στρέβλωση που υπήρχε με την κλίμακα ενεργειακής απόδοσης ηλεκτρικών συσκευών - OlaDeka

Mαρία Σπυράκη:Τέλος στη στρέβλωση που υπήρχε με την κλίμακα ενεργειακής απόδοσης ηλεκτρικών συσκευών

Τέλος στη στρέβλωση που υπήρχε με την κλίμακα  ενεργειακής απόδοσης ηλεκτρικών συσκευών βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθώντας έτσι τους καταναλωτές να μην πέφτουν θύματα των εταιριών που έως τώρα παρουσίαζαν όλα τα προϊόντα τους ως ενεργειακά αποδοτικά και με χαμηλή κατανάλωση.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  για αντικατάσταση της κλίμακας  Α,Α+,Α++,Α+++ κ.ο.κ.  από την απλούστερη και κατανοητή από όλους κλίμα Α έως G.

«Σήμερα διορθώνουμε μια στρέβλωση που προέκυψε μέσα στα χρόνια λόγω τεχνολογικής εξέλιξης. Δημιουργούμε μια ξεκάθαρη κλίμακα που θα καθιστά πλέον σαφές ότι δεν είναι όλες οι ηλεκτρικές συσκευές  ενεργειακά αποδοτικές. Μια κλίμακα που θέτει τα δεδομένα στην πραγματική τους βάση» τόνισε σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη για να συνεχίζει λέγοντας: «Η εισαγωγή της κλίμακας Α έως G , αλλά κυρίως η πρόβλεψη της επικαιροποίησης της κλίμακας  των προϊόντων βοηθά τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα και δίνει κίνητρα στους κατασκευαστές για περαιτέρω βελτίωσης  της ενεργειακής απόδοσης των προϊόντων τους».

Η αλλαγή της κλίμακας ενεργειακής απόδοσης ηλεκτρικών συσκευών δεν θα προσφέρει μόνο εξοικονόμηση χρημάτων στους καταναλωτές, οι οποίοι ενώ αγόραζαν  προϊόντα Α ενεργειακής κλάσης δεν έβλεπαν το λογαριασμό του ρεύματος  να μειώνεται, αλλά θα συμβάλει ουσιαστικά και στην προστασία του πλανήτη. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Μαρία Σπυράκη ,μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας και Ενέργειας: «Με το νέο σύστημα, σύμφωνα με την πρόβλεψη, μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως και 200 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες το χρόνο, ή αλλιώς την ενεργειακή κατανάλωση της Λετονίας, της Εσθονίας   και της Λιθουανίας μαζί.  Κυρίως όμως είναι μεγάλη η ευθύνη μας για τον πλανήτη που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας και αυξάνεται καθημερινά».

Ολόκληρη η παρέμβασή της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι,

το 80% των καταναλωτών αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα της κλίμακας της ενεργειακής απόδοσης στις οικιακές και ηλεκτρικές συσκευές. Ωστόσο οι περισσότεροι καταναλωτές της χώρας μας δεν γνωρίζουν ότι η πλειονότητα των ηλεκτρικών συσκευών εμπίπτουν στην κατηγορία Α και πάνω.  Δηλαδή και το τελευταίο ψυγείο που κυκλοφορεί στην αγορά είναι στην κατηγορία Α.

Σήμερα διορθώνουμε μια στρέβλωση που προέκυψε μέσα στα χρόνια λόγω τεχνολογικής εξέλιξης. Δημιουργούμε μια ξεκάθαρη κλίμακα που θα καθιστά πλέον σαφές ότι δεν είναι όλες οι ηλεκτρικές συσκευές  ενεργειακά αποδοτικές. Μια κλίμακα που θέτει τα δεδομένα στην πραγματική τους βάση.  Η εισαγωγή της κλίμακας Α έως G , αλλά κυρίως η πρόβλεψη της επικαιροποίησης της κλίμακας  των προϊόντων βοηθά τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα και δίνει κίνητρα στους κατασκευαστές για περαιτέρω βελτίωσης  της ενεργειακής απόδοσης των προϊόντων τους. Με το νέο σύστημα, σύμφωνα με την πρόβλεψη, μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως και 200 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες το χρόνο, ή αλλιώς την ενεργειακή κατανάλωση της Λετονίας, της Εσθονίας   και της Λιθουανίας μαζί.  Κυρίως όμως είναι μεγάλη η ευθύνη μας για τον πλανήτη που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας και αυξάνεται καθημερινά.

Σας ευχαριστώ».   

Δείτε την παρέμβασή της Μαρίας Σπυράκη στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria