Παραμένουν οι διαφωνίες ΕΕ-ΔΝΤ για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους - OlaDeka

Παραμένουν οι διαφωνίες ΕΕ-ΔΝΤ για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους – σαφώς μικρότερης κλίμακας από αυτά που θα ήθελε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ήταν διατεθειμένοι να εξετάσουν οι Ευρωπαίοι στο άκαρπο Eurogroup του Μαΐου.

Τούτο προκύπτει από το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που παρουσιάζει ο ΣΚΑΙ.

Μολονότι σε πρόσφατες δηλώσεις της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συνέστησε «σημαντική» επιμήκυνση των δανείων στήριξης και της περιόδου χάριτος πριν αρχίσει η καταβολή τόκων, στο Eurogroup της 22ας Μαΐου οι εταίροι ήταν πολύ πιο συγκρατημένοι σε ό,τι αφορά τις προτάσεις τους για το ελληνικό χρέος.

Η κυριότερη πρόταση των Ευρωπαίων ήταν η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων μόνο του δεύτερου Μνημονίου κατά 15 χρόνια και ανάλογο «πάγωμα» των τόκων τους. Στον αντίποδα η Ελλάδα δεσμεύεται πως θα πετυχαίνει ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 – δηλαδή για τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Στο τραπέζι τέθηκαν ακόμα δύο συγκεκριμένες μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις πιο τεχνικής φύσεως. Το πρώτο προβλέπει μείωση του επιτοκίου από την επαναγορά ομολόγων που έγινε κατά το δεύτερο Μνημόνιο. Το δεύτερο προβλέπει να αποδίδονται στην Ελλάδα τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα είχαν αγοράσει, με ορισμένα χρονικά πλαίσια.

Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ δεν ικανοποιήθηκε από τις προτάσεις των Ευρωπαίων, το έγγραφο καταδεικνύει τη βούληση του Ταμείου να αναβάλει την παροχή νέας χρηματοδοτικής στήριξης στη χώρα μας έως ότου να συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Στο κείμενο, οι εταίροι επαναβεβαιώνουν πως τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν παρά μόνο εάν και στο βαθμό που θα κριθεί απαραίτητο, και μόνο μετά τη λήξη του τρέχοντος Μνημονίου.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε αυτή την ιδέα στο Eurogoup του Μαΐου, πλέον επιδιώκει μία βελτιωμένη εκδοχή της, όπως προκύπτει από σημερινά σχόλια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria