«Πέρασε» από το ΔΣ της Εθνικής η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής - OlaDeka

«Πέρασε» από το ΔΣ της Εθνικής η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Το «πράσινο φως» του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας πήρε η πώληση τηςΕθνικής Ασφαλιστικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ το τελευταίο επεισόδιο του σήριαλ της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής γράφεται την Παρασκευή 30 Ιουνίου.

Εκεί οι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας θα κληθούν να εγκρίνουν τη μεταβίβαση του 75% της ασφαλιστικής θυγατρικής της στην κοινοπραξία Calamos-Exin, η οποία έχει αναδειχθεί προτιμητέος αγοραστής από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας.

Σημειώνεται πως για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν χρειάζεται απόφαση Γενικής Συνέλευσης, δεδομένου ότι είναι μια κίνηση που προβλέπεται από το πλάνο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνήσει η τράπεζα με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp). Ωστόσο, το ΤΧΣ ζήτησε από τη διοίκηση της τράπεζας το θέμα να συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση της Παρασκευής.

Εκεί αναμένεται να παρουσιαστεί και η συνολική συμφωνία. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό τίμημα που θα καταβάλει η κοινοπραξία για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και για την 15ετή σύμβαση πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων (bancassurance) από το δίκτυο της τράπεζας ανέρχεται στα 720 εκατ. ευρώ, αρκετά πάνω από την λογιστική αξία της.

Ακόμη, σύμφωνα με πηγές από την εταιρεία, η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει το 25%, το σήμα και την εμπορική ονομασία της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η ασφαλιστική δεν πρόκειται, όμως, να αλλάξει όνομα, καθώς η ΕΤΕ θα της νοικιάζει τον τίτλο, αρχικά για 10 χρόνια.

Με το που θα δοθεί η έγκριση της Γενικής Συνέλευσης θα ξεκινήσει η διαδικασία μεταβίβασης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους.

Η συναλλαγή θα πρέπει να «περάσει» από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο και την Ρουμανία όπου δραστηριοποιείται με θυγατρικές της η Εθνική Ασφαλιστική.

Πέρα από το τίμημα, η κοινοπραξία Calamos-Exin θα αναλάβει και να αποπληρώσει το ομόλογο ύψους 50 εκατ. ευρώ που έχει εκδώσει η Εθνική Ασφαλιστική. Εκτός της συμφωνίας είναι τα ακίνητα της εταιρείας, αξίας 51 εκατ. ευρώ που θα περάσουν στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους η Εθνική Ασφαλιστική κατέγραψε αυξημένα κέρδη αλλά και παραγωγή. Ειδικότερα, το κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 17,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 54,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016 (12,1 εκατ. ευρώ).

Η συνολική παραγωγή της εταιρείας αυξήθηκε κατά 17% φθάνοντας τα 155,7 εκατ. Ευρώ από 133,1 εκατ. που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria