Γιατί εστιατόρια και μπαρ βάζουν λογότυπα σε φαγητά και ποτά; - OlaDeka

Γιατί εστιατόρια και μπαρ βάζουν λογότυπα σε φαγητά και ποτά;

Τα εστιατόρια και τα μπαρ στις ΗΠΑ έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν το όνομά τους. Κάποτε το έβαζαν μόνο στα σπιρτόκουτα, στις πετσέτες, ή στα μπουκαλάκια με τη σπιτική σος. Τώρα το μετακινούν στο κέντρο του πιάτου και του ποτηριού, πάνω στο φαγητό και στα κοκτέιλ!

 Για παράδειγμα, στο ιαπωνικό Ε.Α.Κ. Ramen στη Νέα Υόρκη, πάνω στα φύκια που διακοσμούν το μπολ με τη σούπα ράμεν είναι τυπωμένο το όνομα του εστιατορίου με μία τεχνολογία πατενταρισμένη στην Ιαπωνία. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο λογαριασμός του εστιατορίου στο Instagram κέρδισε 3.000 ακόλουθους. Από τη στιγμή που τόσος κόσμος φωτογραφίζει τα πιάτα του και τα ανεβάζει στα social media, γιατί να χαθεί αυτή η ευκαιρία για δωρεάν διαφήμιση;

«Ζούμε στον κόσμο του Instagram, και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα μπαρ είναι πιο έντονος από ποτέ», λέει Νάρεν Γιανγκ, συνιδιοκτήτης του μπαρ Dante, επίσης στη Νέα Υόρκη. «Κάθε μέρος χρειάζεται κάτι να τραβήξει την προσοχή του κόσμου και να τον κάνει να μιλάει γι’ αυτό». Στο κοκτέιλ Old Fashioned ένα μεγάλο κομμάτι πάγου έχει χαραγμένο το όνομα του μπαρ (φωτογραφία κάτω), ενώ στο Whiskey Sour το όνομα Dante είναι γραμμένο με Angostura bitters.

Ας δούμε μερικά ακόμη παραδείγματα: Όπως στο E.A.K. Ramen που αναφέραμε στην αρχή, ο σεφ Masaharu Morimoto χρησιμοποιεί το ίδιο κόλπο με τα φύκια στο εστιατόριό του Momosan Ramen. Ισχυρίζεται ότι πρωτοείδε τη συγκεκριμένη τεχνική σε ένα εστιατόριο στην Ιαπωνία πριν από 30 χρόνια. Και σήμερα, πάνω από τα μισά posts στα social media από το Momosan Ramen είναι φωτογραφίες ενός μπολ με το όνομα του εστιατορίου επάνω στο φύκι (φωτογραφία κάτω)

Το 2015, ο Φάμπιο και η Μαρία Τραμπόκι βρίσκονταν στην Άλμπα της Ιταλίας για έναν γάμο. Εκεί πρόσεξαν τα στρογγυλά διακοσμημένα ζυμαρικά, που έμοιαζαν με μεγάλα νομίσματα και ονομάζονται corzetti. Και σήμερα στο εστιατόριό τους Sfoglina στη Ουάσινγκτον σερβίρουν corzetti με το όνομα της επιχείρησης σφραγισμένο πάνω στο ζυμαρικό (φωτογραφία κάτω). «Είναι δύσκολο να βρεις σήμερα τεχνίτη που θα σου φτιάξει μια παραδοσιακή σφραγίδα για corzetti, ακόμη και στην Ιταλία», λένε – τελικά βρήκαν τον Φιλίπο Ρομανόλι στο Κιάντι.

Το Megu της Νέας Υόρκης σερβίρει τόνο katsu με το όνομα του εστιατορίου «καμμένο» με καυτή σιδερένια σφραγίδα πάνω στην πρώτη φέτα του πιάτου (φωτογραφία). «Το δοκιμάσαμε σε πολλά πιάτα και είδαμε ότι στον τόνο και στη μπριζόλα λειτουργεί καλύτερα», λέει ο ιδιοκτήτης Τζον Μπάκσι. «Βέβαια χρησιμοποιούμε δύο διαφορετικές μεταλλικές σφραγίδες, προκειμένου η γεύση από το ψάρι να μη μεταφερθεί στο κρέας και αντίστροφα».

Ο Κέβιν Ντίτριχ, ιδιοκτήτης του Pacific Coctail Haven στο Σαν Φρανσίσκο, «σφραγίζει» τα παγάκια των κοκτέιλ (φωτογραφία κάτω) από τον περασμένο Ιούλιο, όταν άνοιξε το μπαρ. Είναι ένα κόλπο που έμαθε στη Σιγκαπούρη και το κάνει μπροστά στους πελάτες. «Όταν σφραγίζεις τα παγάκια μπροστά στον πελάτη, καταλαβαίνεις ότι θα μιλήσει γι’ αυτό στους φίλους του», λέει. «Και όταν πάρει το ποτό μπροστά του, είναι αυτό που λέμε Instagram moment!»

Τέλος, στο Voltaggio Brothers Steak House των διάσημων σεφ Μπράιαν και Μάικλ Βολτάτζιο, το όνομα του εστιατορίου δεν είναι «καμμένο» επάνω σε ένα rib-eye ή ένα t-bone. Προτίμησαν να το κάνουν… γκραφίτι στον αφρό του κοκτέιλ Clover Club (φωτογραφία κάτω).

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria