Βρετανικές κάλπες στη «σκιά» της τρομοκρατίας και του Brexit - OlaDeka

Βρετανικές κάλπες στη «σκιά» της τρομοκρατίας και του Brexit

Οι Συντηρητικοί θα αναδειχθούν πρώτο κόμμα αλλά ίσως χάσουν την αυτοδυναμία. Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις-Ποιοι και που θα ψηφίσουν Μέι ή Κόρμπιν.

Συνέχιση της διακυβέρνησης της Τερέζα Μέι ή Μέι χωρίς αυτοδυναμία; Αυτό πλην εκπλήξεων είναι το διακύβευμα των σημερινών εκλογών.  Οι Βρετανοί ψηφίζουν σήμερα στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit σε ένα βαρύ κλίμα μετά τις δύο πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00 (τοπική ώρα, 00:00 ώρα Ελλάδας). Ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν προβλεφθεί για το Λονδίνο ώστε να επιτρέπεται η άμεση ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων αν χρειαστεί, ανακοίνωσαν οι αρχές, πέντε ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στη βρετανική πρωτεύουσα από την οποία σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι. Αφού κλείσουν οι κάλπες θα γίνουν γνωστά τα exit polls, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό τα ξημερώματα της Παρασκευής. Συνολικά 47 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες. Αν και οι Συντηρητικοί της Μέι παραμένουν το φαβορί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχουν δει τη διαφορά τους με τους Εργατικούς να μειώνεται περισσότερο από το μισό μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.

Ο αντίκτυπος των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. Αν και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι ψηφοφόροι εκτιμούν ότι οι Συντηρητικοί είναι πιο «στιβαροί» σε θέματα ασφαλείας, δέχονται επικρίσεις επειδή δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τις επιθέσεις και επειδή προχώρησαν στην περικοπή 20.000 θέσεων στην αστυνομία από το 2010.

Ολα τα σενάρια είναι πλέον ανοικτά. Μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο η Τερέζα Μέι έχει δεχθεί πλήγμα.

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα ιστορικό ρεκόρ, την μεγαλύτερη και πιο γρήγορη μεταβολή ποσοστών κόμματος που έγινε ποτέ. 

Οι Συντηρητικοί έχοντας στα χέρια τους δημοσκοπήσεις για συντριπτική κυριαρχία της Τερέζα Μέι έναντι στον Τζέρεμι Κόρμπιν στήριξαν την προεκλογική τους εκστρατεία στην ίδια την Μέι με το μότο Ισχυρή, Σταθερή Ηγεσία. Ολα έδειχναν να λειτουργούν υπέρ της και πάνω απ΄όλα η τεράστια διαφορά από τους Εργατικούς, στις 23 μονάδες. Η πορεία τους διέψευσε.

Tα ξημερώματα της Πέμπτης δημοσιεύτηκαν 5 δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στους Συντηρητικούς της Μέι, με διαφορά από 5% έως 12%

Δημοσκόπηση ICM/Guardian: 12 μονάδες μπροστά οι Τόρις

Το προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι έναντι του Εργατικού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διευρύνθηκε στις 12 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας ICM που δημοσίευσε η εφημερίδα Guardian την Τετάρτη το βράδυ, μία ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Το προβάδισμα των Τόρις εμφανίζεται αυξημένο κατά μία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη κυλιόμενη έρευνα των ICM/Γκάρντιαν, η οποία δημοσιεύθηκε την 5η Ιουνίου. Κατά την δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε, το ποσοστό των Συντηρητικών ανέρχεται στο 46% (+1%), ενώ το ποσοστό των Εργατικών παρέμεινε αμετάβλητο στο 34%.

Δημοσκόπηση ComRes/Independent: 10 μονάδες μπροστά οι Τόρις

Το προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι έναντι του Εργατικού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι στις 10 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes για τον βρετανικό Independent. Κατά την δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε, το ποσοστό των Συντηρητικών ανέρχεται στο 44%, ενώ το ποσοστό των Εργατικών είναι στο 34%.

Δημοσκόπηση Panelbase: 8 μονάδες μπροστά οι Τόρις

Το προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι έναντι του Εργατικού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρίσκεται στις 8 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας PanelbaseΚατά την δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε, το ποσοστό των Συντηρητικών ανέρχεται στο 44%, ενώ το ποσοστό των Εργατικών είναι στο 36%. Η έρευνα αυτή σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.018 ψηφοφόρων διεξήχθη από τη 2α ως την 7η Ιουνίου, τόσο πριν όσο και μετά την πολυαίμακτη επίθεση ισλαμιστών εξτρεμιστών στο Λονδίνο, την 3η Ιουνίου.

Δημοσκόπηση YouGov: 7 μονάδες μπροστά οι Τόρις

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της YouGov, το ποσοστό των Συντηρητικών ανέρχεται στο 42%, ενώ το ποσοστό των Εργατικών είναι στο 35%. 

Δημοσκόπηση Kantar: 5 μονάδες μπροστά οι Τόρις

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Κantar, το ποσοστό των Συντηρητικών ανέρχεται στο 43%, ενώ το ποσοστό των Εργατικών είναι στο 38%. «Από τη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας είδαμε μια φυγή (των ψηφοφόρων) από τους Συντηρητικούς προς τους Εργατικούς στις ηλικίες κάτω των τριάντα ετών, αλλά και μεταξύ των προχωρημένων μεσηλίκων», διευκρίνισε η εταιρεία.

Από την άλλη, η εφημερίδα Telegraph συγκέντρωσε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, από την 1η μέχρι την 6η Ιουνίου και έφτιαξε έναν άκρως κατατοπιστικό πίνακα με 12 δημοσκοπήσεις και δίπλα τις ποσοστιαίες μονάδες με τις οποίες προβλέπουν πως προηγείται η Μέι έναντι του Κόρμπιν.

Οι περισσότεροι συμφωνούν πως, όσο μεγάλη ή μικρή κι αν είναι η τελική διαφορά, η Μέι εντέλει θα στεφθεί νικήτρια των εκλογών. 

Η καμπάνια των Τόρις είναι μια από τις χειρότερες που έγιναν ποτέ. Οι Τερέζα Μέι τα έβαλε με τους συνταξιούχους… και την τρίτη ηλικία. Ο φόρος για την άνοια, όπως ειρωνικά ονομάστηκε,το σχέδιο της Μέι να αναγκάσει ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων να αναλάβουν μεγαλύτερη αναλογία του κόστους περίθαλψής τους, προκάλεσε κατακραυγή. Η τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσετσερ άφησε την κυβέρνησή της εκτεθειμένη σε ό, τι αφορά την δημόσια ασφάλεια. Το βρετανικό ΕΣΥ έχει υποστεί πλήγμα.

Το κόμμα των Εργατικών στηρίζει την καμπάνια του στο σύνθημα για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, με υποσχέσεις που στοχεύουν τους νέους ψηφοφόρους όπως η κατάργηση διδάκτρων στο Πανεπιστήμιο. Ο Κόρμπιν και η καμπάνια του κόμματος δεν έχει επικεντρωθεί στο Brexit αλλά σε θέματα που απασχολούν τον μέσο βρετανό, την βάση του εκλογικού σώματος: δημόσια υγεία, παιδεία, θέσεις εργασίας, κοινωνική πολιτική. Το βρετανικό ΕΣΥ είναι στην καρδιά της καμπάνιας του καθώς το εθνικό σύστημα υγείας έχει πληγεί από τις περικοπές.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό του YouGov οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν 304 έδρες, 22 λιγότερες για την πλειοψηφία των 326 εδρών. Οι Εργατικοί κερδίζουν 266 έδρες. Η διαφορά Συντηρητικών -Εργατικών που δίνει το ICM είναι 11 μονάδες.

Η ψήφος δεν είναι πλέον ταξική. Το 43% των ερωτηθέντων σε δημοσκοπήσεις που δηλώνει ότι θα ψηφίσει Συντηρητικούς περιλαμβάνει ανειδίκευτους εργάτες αλλά και εργαζόμενους χαμηλού εισοδήματος. Σε αυτούς στοχείουν τώρα οι Εργατικοί.

 

Το καθοριστικότερο ίσως ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι η ηλικία των ψηφοφόρων.

 Οι αμφίρροπες έδρες 

Οι αμφίρροπες έδρες
Οι αμφίρροπες έδρες

 

Οι περιοχές στόχος των Εργατικών
Οι περιοχές στόχος των Εργατικών

 

Τι δίνουν τα γραφεία στοιχημάτων

Συντηρητικοί: 1/10

Εργατικοί 11/12

Φιλελεύθεροι 500/1

Ukip 1000/1

Πράσινοι 1000/1

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria