Μακρόν: «Ναι» σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους χωρίς Grexit - OlaDeka

Μακρόν: «Ναι» σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους χωρίς Grexit

Προεκλογικές υποσχέσεις για κάθε γούστο, εναντίον δύσκολων δεσμεύσεων

Τι σημαίνει η αναφορά του Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα πριν την έναρξη του τελευταίου γύρου της κούρσας των γαλλικών προεδρικών εκλογών – Λαϊκισμός εναντίον κοινής λογικής

Ελάχιστες ώρες πριν το επίσημο εμπάργκο στη Γαλλία, καθώς ο Νόμος της χώρας απαγορεύει κάθε επίσημη ανακοίνωση είτε υποψηφίου προέδρου είτε μέλους της ομάδας του, από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι δυο ανθυποψήφιοι έδωσαν το στίγμα τους για την επόμενη ημέρα, σε μια εκλογική διαδικασία που φαίνεται να έχει ήδη κριθεί.

Αδιαφορώντας για το ταμπού που ονομάζεται «Ελλάδα», ένα… τοξικό ζήτημα το οποίο βρίσκεται εκτός ατζέντας σχεδόν σε κάθε προεκλογική αναμέτρηση στην ΕΕ, το φαβορί για την προεδρία της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, ο κ. Μακρόν, μία μόλις ώρα πριν την έναρξη απαγόρευσης κάθε προεκλογικής ομιλίας, αναφέρθηκε στην Ελλάδα. «Τάσσομαι υπέρ μιας συντονισμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διατηρώντας όμως την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Μακρόν, εκπλήσσοντας τους πάντες, καθώς αναδιάρθρωση χρέους εντός της Ευρωζώνης είναι κάτι που απαγορεύεται ρητώς από τις Συνθήκες. Πρόκειται για την τελολογική και ιστορική ερμηνεία του πρωτογενούς Δικαίου της Ε.Ε. την οποία επικαλείται διαρκώς το Βερολίνο.

Η αναφορά του κ. Μακρόν στην Ελλάδα και μάλιστα την τελευταία στιγμή πριν την έναρξη του τελευταίου γύρου της κούρσας των προεδρικών εκλογών, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι εάν εκλεγεί θα επιλέξει την ευθεία ρήξη με το Βερολίνο. Το ακριβώς αντίθετο. Ο οικονομικός σύμβουλος του κ. Μακρόν, ο κ. Ζαν Πιζανί Φερί, είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει όσο ελάχιστοι την κατάσταση στην Ελλάδα και την γενικότερη Κρίση της Ευρωζώνης. Σε αντίθεση με το Βερολίνο, ο κ. Πιζανί Φερί δήλωνε ανέκαθεν ότι παρόλο που τα προβλήματα της Ελλάδας οφείλονται αποκλειστικά στους Έλληνες, η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Ακόμα και αν χρειαστεί αλλαγή των Συνθηκών. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μακρόν δίνει το στίγμα της ευρωπαϊκής του πολιτικής. Βαθιές μεταρρυθμίσεις στην γαλλική οικονομία. Αναγέννηση του γαλλο-γερμανικού άξονα. Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων.

Στην άλλη όχθη η κυρία Λεπέν. Λίγες ώρες πριν την έναρξη του «εμπάργκο», η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου επέλεξε να επιτεθεί στον κ. Μακρόν και να αλλάξει για ακόμα μια φορά όλες τις προεκλογικές της εξαγγελίες. Αυτή τη φορά, εμφανίζεται λιγότερο αρνητική για το κοινό νόμισμα, το ευρώ. Βλέποντας προφανώς τις τελευταίες έρευνες του ευρωβαρόμετρου που δείχνουν τους Γάλλους πολίτες να επιθυμούν την παραμονή τους στην Ευρωζώνη σε ποσοστό 72%.  Με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop για το περιοδικό Paris Match να δίνει 63% στον κ. Μακρόν και 37% στην κυρία Λεπέν, η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου προσπαθεί να βρει μια προεκλογική ρητορική που θα κολακεύει τους πάντες.

Υποκλοπές από τα Wikileaks

Tην ίδια στιγμή ο ιστότοπος Wikileaks που χαρακτηρίζεται ως όργανο του Κρεμλίνου και των ρωσικών υπηρεσιών, δημοσίευσε χιλιάδες email του κινήματος En Marche του Εμανουέλ Μακρόν, ελάχιστα λεπτά πριν την έναρξη της απαγόρευσης κάθε προεκλογικής ομιλίας,  με τον κ. Μακρόν να χαρακτηρίζει την υποκλοπή του Wikileaks ως προσπάθεια εμπλοκής του στην γαλλική δημοκρατία.

Οι τελευταίες κινήσεις των ανθυποψηφίων

Αύριο η κυρία Λε Πεν θα μάθει αν εκλέγεται στην προεδρία της πέμπτης γαλλικής Δημοκρατίας, από το Παρίσι. Αφού μεταβεί στο Pas-de-Calais για να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα, θα επιστρέψει την πρωτεύουσα, αναμένοντας τα αποτελέσματα. Στο αρχηγείο του κόμματος, στον αριθμό 262 της Rue du Faubourg Saint-Honoré. Ο κ. Μακρόν θα ψηφίσει στην περιοχή του Touquet-Paris-Plage και θα επιστρέψει στο Παρίσι και συγκεκριμένα στο 15ο διαμέρισμα, όπου βρίσκονται τα αρχηγεία του κινήματός του περιμένοντας τα αποτελέσματα των  εκλογών. Ο κ. Μακρόν, βέβαιος για την νίκη του, θέλησε να ετοιμάσει μια εκδήλωση στο Champ-de-Mars κοντά στον Πύργο του Άιφελ.  Λογάριασε όμως χωρίς την… Δήμαρχο των Παρισίων κυρία Anne Hidalgo, η οποία απαγόρευσε τη συγκέντρωση υπό τον φόβο πρόκλησης ζημιών, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθούν την περιοχή, μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για να κρίνουν εάν το Παρίσι μπορεί να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria