Καμικάζι ανατινάχτηκε σε συναυλία στο Μάντσεστερ - 22 νεκροί, οι πιο πολλοί παιδιά! - OlaDeka

Καμικάζι ανατινάχτηκε σε συναυλία στο Μάντσεστερ – 22 νεκροί, οι πιο πολλοί παιδιά!

Λίγο μετά το τέλος της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε

Η έκρηξη έγινε γύρω στις 22:30 το βράδυ (τοπική ώρα) στο τέλος της συναυλίας της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε, η μουσική της οποίας, είναι διάσημη μεταξύ παιδιών και εφήβων.

Η έκρηξη έγινε στο φουαγιέ του σταδίου, προκαλώντας τρόμο σε όσους βρίσκονταν στο στάδιο, ενώ επικράτησαν συνθήκες πανικού και πολλοί γονείς έχασαν τα παιδιά τους. Ο χώρος θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο στο εσωτερικό του σταδίου, με το προσωπικό των συνεργείων πρώτων βοηθειών να αναφέρει τραύματα από θραύσματα.

Οι κάτοικοι της περιοχής κινητοποιήθηκαν προκειμένου να βοηθήσουν τους τραυματίες, αλλά και να μεταφέρουν όσους ήθελαν στα σπίτια τους, καθώς ο υπόγειος σιδηρόδρομος της περιοχής, δεν θα λειτουργήσει σήμερα.

Δείτε Live τις εξελίξεις στο Μάντσεστερ:

10:10 Ο αρμόδιος συντάκτης του BBC ανέφερε ότι θεωρεί πιθανόν πως θα ακυρωθούν η συναυλία των «Take That», που ήταν προγραμματισμένη για αύριο στο Μάντσεστερ Αρένα και της Αριάνα Γκρέντε, αύριο, στο Λονδίνο.

10:05 Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης.

10:02 Ο Λι Ντόντεριντζ, πρώην μέλος του Εθνικού Κέντρου Ασφαλείας κατά της Τρομοκρατίας περιέγραψε την επίθεση ως καλά σχεδιασμένη. Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio 5 είπε ότι «βρίσκομαι σε κατάσταση συναγερμού την παρούσα στιγμή, γιατί θεωρώ πως η επίθεση χρειάστηκε πολύ χρόνο και μεγάλες προσπάθειες σχεδιασμού», ενώ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν «μοναχικός λύκος».

 

9:58 Νέος συναγερμός στο Λονδίνο. Όπως αναφέρει το BBC στον λογαριασμό του στο Twitter, ο σταθμός λεωφορείων Βικτόρια εκκενώθηκε μετά τον εντοπισμό ενός ύποπτου δέματος στην περιοχή το οποίο ερευνά η αστυνομία. Ο δρόμος Μπάκιγχαμ Πάλας καθώς και άλλοι δρόμοι γύρω από τον σταθμό έχουν επίσης κλείσει.

9:55 Ο Άντι Μπέρνχαμ, δήμαρχος του Μάντσεστερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι πρόκειται για την πιο «μαύρη νύχτα» στην ιστορία της πόλης. Η επίθεση ήταν «μία εχθρική ενέργεια», τόνισε και πρόσθεσε: «Το Μάντσεστερ θρηνεί, αλλά είμαστε ακόμη δυνατοί». Ο ίδιος ευχαρίστησε τους κατοίκους της πόλης που άνοιξαν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν τα θύματα.

9:37 Το NBC επικαλούμενο ανώτατο αξιωματούχο, αναφέρει πως ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του βομβιστή που προκάλεσε το μακελειό στο Μάντσεστερ Αρένα.

 

9:24 Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από έναν και μόνο άνθρωπο. Ο δράστης ενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που μετέφερε και σκοτώθηκε επί τόπου.

9:20 Βρέθηκε πτώμα κοντά στο σημείο της έκρηξης που υποδεικνύει ότι πρόκειται για επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας, αναφέρουν πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ.

9:08  Στους 22 έφθασαν οι νεκροί της επίθεσης στο Μάντσεστερ, όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία.
«Είμαστε σε θέση επιβεβαιώσουμε ότι ο δράστης της δολοφονίας σκοτώθηκε αφού πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό», ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάντσεστερ.

8.45 Η Άμπερ Ραντ καλεί τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση και να παραμείνουν ψύχραιμοι
Η υπουργός των Εσωτερικών Άμπερ Ραντ που θα λάβει μέρος σήμερα και στην συνεδρίαση της επιτροπής Ασφάλειας “Κόμπρα” χαρακτήρισε την αιματηρή έκρηξη στο κεντρικό στάδιο του Μάντσεστερ ως βαρβαρική επίθεση κατά των πιο αδύναμων στην κοινωνία μας- νέων ανθρώπων και μικρών παιδιών που πήγαν σε μία συναυλία.

Αργότερα σήμερα θα λάβω μέρος στην επιτροπή “Κόμπρα” υπό την προεδρία της πρωθυπουργού, προκειμένου να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες για την επίθεση αυτή, ενώ δεν μπορώ να πω περισσότερα τώρα.

Οι πολίτες πρέπει να μείνουν σε εγρήγορση και να είναι ψύχραιμοι. Εάν έχουν κάτι να αναφέρουν ν’ απευθυνθούν στην αστυνομία.

Δεν έχω τίποτα περισσότερο να προσθέσω, τόνισε η Ραντ.

8.20 Συμφωνία των πολιτικών κομμάτων για αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου, μέχρι νεωτέρας
Τα πολιτικά κόμματα στην Βρετανία συμφώνησαν ν’ αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία μέχρι νεωτέρας.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή του, ότι συνομίλησε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και συμφώνησαν για την αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων τους, αναφορικά με τη διεξαγωγή των εκλογών της 8ης Ιουνίου.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, είχε νωρίτερα δηλώσει ότι η αιματηρή έκρηξη στο Μάντσεστερ, αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική επίθεση.

“Είμαι σοκαρισμένος από τα τραγικά γεγονότα στο Μάντσεστερ, χθες το βράδυ. Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων και των τραυματιών,” δήλωσε ο Κόρμπιν.

8.00 Συνεδριάζει η επιτροπή Ασφαλείας “Κόμπρα” υπό την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι
Τα στοιχεία των θυμάτων από την χθεσινοβραδινή αιματηρή έκρηξη στο στάδιο του Μάντσεστερ έχουν γίνει γνωστά, όπως επίσης και τα στοιχεία των τραυματιών.

Δεν έχουν γίνει συλλήψεις, ενώ στις 09:00 το πρωί (ώρα Λονδίνου) συνεδριάζει η επιτροπή Ασφαλείας “Κόμπρα” υπό την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.

8.50 Αυστραλία: Ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων
Το Κοινοβούλιο στην Αυστραλία τήρησε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων της χθεσινοβραδινής αιματηρής έκρηξης στο στάδιο του Μάντσεστερ.

“Το περιστατικό αυτό, της επίθεσης είναι ελεεινά εγκληματικό και τρομακτικό γιατί όπως φαίνεται είχε ως στόχο εφήβους. Πρόκειται για μία επίθεση κατά της αθωότητας. Σίγουρο δεν υπάρχει χειρότερο έγκλημα, από αυτό, της δολοφονίας παιδιών. Είναι μία άμεση και βάρβαρη επίθεση κατά νέων ανθρώπων και κατά της ελευθερίας, σε ολόκληρο τον κόσμο,” δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

7.45 Τηλεφωνικός αριθμός για τους συγγενείς
Η αστυνομία του Μάντσεστερ έδωσε στην δημοσιότητα ειδική τηλεφωνική γραμμή για τους συγγενείς και τους φίλους, όσων βρίσκονταν χθες το βράδυ στο στάδιο, όπου έγινε η αιματηρή έκρηξη.

Ο τηλεφωνικός αριθμός που δόθηκε στην δημοσιότητα είναι ο ακόλουθος: 0161 856 9400

7.30 Αυξημένη παρουσία αστυνομικών
Οι βρετανικές αστυνομικές αρχές ανακοινώνουν ότι θα υπάρχει αυξημένη παρουσία αστυνομικών, αλλά και στρατιωτών στους δρόμους του Μάντσεστερ. Αστυνομικοί θα περιπολούν σε κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, όπως επίσης και στα τρένα, ενώ η εφαρμογή των μέτρων επεκτείνεται και σε ολόκληρη την Βρετανία.

Παράλληλα, οι αστυνομικές αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να έχουν αυξημένη την προσοχή τους και να αναφέρουν οποιαδήποτε συμπεριφορά θα θεωρήσουν ύποπτη.

Μέχρι νεωτέρας, η αστυνομία αντιμετωπίζει την αιματηρή έκρηξη ως ύποπτη τρομοκρατική ενέργεια, ενώ κλειστός θα παραμείνει σήμερα και ο υπόγειος σταθμός Βικτόρια, στο Μάντσεστερ.

7.00 Στο νοσοκομείο του Μάντσεστερ
Τουλάχιστον 60 ασθενοφόρα έφτασαν στο στάδιο που έγινε η έκρηξη στο Μάντσεστερ, μεταφέροντας τραυματίες σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιοχής (North West Ambulance Services).

Υπό πλήρη αστυνομικό έλεγχο έχει τεθεί νοσοκομείο του Μάντσεστερ (Manchester Royal Ιnfirmary -MRI) στο οποίο έχουν μεταφερθεί μερικοί από τους τραυματίες της αιματηρής έκρηξης που έγινε στο στάδιο του Μάντσεστερ.

Το τμήμα επειγόντων περιστατικών του αναφερόμενου νοσοκομείου βρίσκεται υπό πλήρη αστυνομικό έλεγχο με μέλη του προσωπικού να δηλώνουν ότι έχει μετατραπεί σε “σκηνή εγκλήματος” σχολιάζοντας την αυξημένη αστυνομική παρουσία των ειδικών ιατροδικαστικών υπηρεσιών που συλλέγουν στοιχεία για την έκρηξη.

Παράλληλα, αστυνομικοί εφαρμόζουν μέτρα ασφάλειας στις εισόδους του νοσοκομείου, ενώ έχουν τοποθετηθεί ειδικές πινακίδες έκτακτης ανάγκης που απαγορεύουν την είσοδο.

Τα πρώτα ασθενοφόρα άρχισαν να φτάνουν γύρω στα μεσάνυχτα τοπική ώρα, ενώ όλοι οι ασθενείς που δεν είχαν σχέση με την έκρηξη, είχαν απομακρυνθεί από τους ειδικούς χώρους υποδοχής του νοσοκομείου.

Στη διάρκεια της νύχτας συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών κατέφθαναν στο νοσοκομείο, προκειμένου να μάθουν για τους αγαπημένους τους, καθώς τους έψαχναν μόλις έγινε γνωστή η τραγική είδηση.

6.45 Πανηγυρίζουν οι τζιχαντιστές για την επίθεση
Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους γιόρτασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την έκρηξη που έγινε με 19 θύματα σε στάδιο στο Μάντσεστερ, παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει επίσημη ανάληψη ευθύνης από τους τζιχαντιστές.

Λογαριασμοί στο Twitter, που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος ανάρτησαν μηνύματα νίκης σε σχέση με την έκρηξη, ενώ μερικοί από τους χρήστες παρότρυναν για παρόμοιες αιματηρές ενέργειες και σε άλλες περιοχές.

Μερικά μηνύματα περιέγραφαν την έκρηξη στο Μάντσεστερ, ως εκδίκηση κατά των αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ και τη Συρία.

6.30 Αναβλήθηκε η ανακοίνωση του εκλογικού μανιφέστου του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας
Το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας επρόκειτο ν’ ανακοινώσει το εκλογικό του μανιφέστο σήμερα, ενώ προχωρεί σε αναβολή της ανακοίνωσης αυτής, μετά την αιματηρή έκρηξη στο στάδιο του Μάντσεστερ.

Η πρώτη υπουργός της Σκοτίας και ηγέτης του κόμματος, Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι σκέψεις της, είναι με τις οικογένειες όσων έπεσαν θύματα αυτής της βαρβαρικής επίθεσης στο Μάντσεστερ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria