Εμπλοκή στο Eurogroup: Άγρια σύγκρουση Σόιμπλε με ΔΝΤ - OlaDeka

Εμπλοκή στο Eurogroup: Άγρια σύγκρουση Σόιμπλε με ΔΝΤ

ΠΟΥ ΚΟΛΛΗΣΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους, απέτρεψαν την απόφαση για το χρέος. Παζάρι τριών εβδομάδων για συμβιβαστική λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Κοντά στο τέλος της αξιολόγησης, εκταμίευση πριν από το καλοκαίρι. Συμφωνία για πλεονάσματα 3,5% έως το 2022

Οι διαβουλεύσεις ήταν έντονες χθες, όχι μόνο μέσα στο Eurogroup, αλλά και σε επίπεδο δημόσιων δηλώσεων των αξιωματούχων κυρίως με ανοιχτή διένεξη στη Γερμανία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ παρενέβη στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καλώντας έμμεσα τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε να επιτρέψει να συμβεί.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», ο σοσιαλδημοκράτης ΥΠΕΞ απαίτησε συγκεκριμένη δέσμευση της Ευρωζώνης για ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, ασκώντας έμμεση κριτική στη σκληρή θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Στην Ελλάδα έχει γίνει η υπόσχεση ξανά και ξανά για ελάφρυνση του χρέους, αν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο Ζ. Γκάμπριελ. «Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας. Αυτό δεν πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της γερμανικής αντίστασης» προσέθεσε.

Η σκληρή στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ωστόσο, δεν κάμφθηκε. Ο Β. Σόιμπλε θέλησε να διατηρήσει τη φήμη του ως «σκληρού» της Ευρωζώνης. Γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν θα ήθελαν να συνεχίσουν να πληρώνουν δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία και έχει υιοθετήσει σκληρή στάση τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος επέμενε χθες ότι για την όποια αναδιάρθρωση του χρέους θα πρέπει να πάρει νέα εντολή από τη γερμανική Βουλή ?κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι είδαν τα ποσοστά τους να πέφτουν στις τελευταίες εκλογές της Ρηνανίας-Βεστφαλίας και προσπαθούν να κλείσουν την εκλογική διαφορά περίπου 10 ποσοστιαίων μονάδων. Η φιλική στάση προς την Ελλάδα, ως εναλλακτική στη σκληρή στάση Σόιμπλε, εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής τους στάσης.

Στις δηλώσεις του πριν από την έναρξη του Eurogroup, ο Β. Σόιμπλε υποβάθμισε τις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι είναι αναρμόδιος για το θέμα. Ο ίδιος χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την ψήφιση των μέτρων από το ελληνικό Κοινοβούλιο και τόνισε ότι η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί όταν θα ολοκληρωθεί η έκθεση συμμόρφωσης. «Είναι σαφές ότι δεν θα ολοκληρώσουμε σήμερα τη συμφωνία για καταβολή της επόμενης δόσης, αλλά ότι θα θέσουμε τους πολιτικούς κανόνες, ώστε τις επόμενες εβδομάδες να φτάσουμε στην τελική συμφωνία με τεχνική δουλειά» είπε.

Πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας για την Ελλάδα, το μήνυμα Γκάμπριελ με αποδέκτη τον Σόιμπλε
Πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας για την Ελλάδα, το μήνυμα Γκάμπριελ με αποδέκτη τον Σόιμπλε

Υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας σήμερα τάχθηκε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ προσερχόμενος στο Eurogroup. Ο ίδιος χαιρέτισε τις «δύσκολες» αποφάσεις για τον ελληνικό λαό που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι χρειάζεται μια συνολική συμφωνία γιατί θα είναι «προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της Ευρωζώνης».

Η ουσία της δήλωσής του όμως ήταν αλλού. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γερμανού ομολόγου του, Β. Σόιμπλε, ότι δεν έχει εντολή από τη γερμανική Βουλή να προχωρήσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι «μπορούμε να βρούμε λύσεις που δεν χρειάζονται την έγκριση της γερμανικής Βουλής», αρκεί να υπάρχει «φαντασία».

«Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ένα δύσκολο πακέτο μέτρων με το οποίο ζητά από τον ελληνικό λαό νέες θαρραλέες, αλλά και αναγκαίες προσπάθειες» τόνισε από την πλευρά του ο Π. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και κάνει σημαντικές προσπάθειες και γι’ αυτό είναι σημαντικό και οι εταίροι της να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. Νωρίτερα, κατά την ανακοίνωση των ειδικών συστάσεων της Κομισιόν στα κράτη-μέλη, είχε εξάρει την προσπάθεια της Ελλάδας, η οποία μείωσε και το έλλειμμα κάτω από το 3%.

Βρυξέλλες ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria