Εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων έναντι του ιού της Λύσσας από αέρος με εμβολιακά δολώματα για την άνοιξη του 2017 - OlaDeka

Εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων έναντι του ιού της Λύσσας από αέρος με εμβολιακά δολώματα για την άνοιξη του 2017

Όπως είναι γνωστό, από 19/10/2012 η λύσσα έχει επανεμφανιστεί στην Ελλάδα.

    Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πολύ επικίνδυνη – θανατηφόρα νόσος, πρέπει να εμβολιάζονται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ από κτηνιάτρους, όλοι οι σκύλοι και οι γάτες (δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα) κατά της λύσσας.

Επίσης, εμβολιάζονται οι κόκκινες αλεπούδες, με εμβόλια-δολώματα τα οποία περιέχουν ζωντανό ιό  (εικόνα 1)

Για την εαρινή εκστρατεία 2017, ο εμβολιασμός θα γίνει με ρίψεις από αέρος των εμβολιακών δολωμάτων την περίοδο Απριλίου-Μαΐου 2017.

Οι ρίψεις θα γίνονται σε μη κατοικημένες περιοχές. Παρόλα αυτά, άτομα ή κατοικίδια ζώα μπορεί να έρθουν σε επαφή με τα δολώματα αυτά στη διάρκεια περιπάτων ή άλλων δραστηριοτήτων στη φύση. Επίσης, υπάρχει περίπτωση εμβόλια να πέσουν, να παρασυρθούν ή να μεταφερθούν από ζώα στα όρια κατοικημένης περιοχής.

Εάν βρείτε εμβόλιο-δόλωμα κατά της λύσσας :

Αποφύγετε την επαφή με αυτό.

Εάν χρειαστεί να το απομακρύνετε:

Μην το πιάσετε με γυμνά χέρια.

Χρησιμοποιήστε πλαστικά γάντια ή μία πλαστική σακούλα και τοποθετείστε το σε κοντινή μη πολυσύχναστη περιοχή με σχετική βλάστηση (π.χ. εντός θάμνων) έτσι ώστε να μην έρθει σε επαφή με άνθρωπο.

Εναλλακτικά μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Κτηνιατρικής στο τηλ.2467076023 ή το ΚΕΕΛΠΝΟ τηλ.2105212054 για περαιτέρω οδηγίες.

Μετά από άμεση επαφή με εμβόλιο-δόλωμα:

Κίνδυνος έκθεσης στον ιό του εμβολίου υπάρχει για τον άνθρωπο μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας στο εσωτερικό του δολώματος έρχεται σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνο (μάτια, στόμα) (εικόνα 2)

Πλύνετε με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή του δέρματος που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, μπορείτε να εφαρμόσετε αλκοολούχο (οινόπνευμα) ή ιωδιούχο διάλυμα (ιώδιο).

Πλύνετε με άφθονο νερό τους βλεννογόνους (μάτια, στόμα) που ήρθαν σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα.

Εάν είχατε επικίνδυνη επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα (ήρθατε σε επαφή με την εσωτερική κάψουλα), θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια σε μονάδα υγείας. Αν είναι δυνατόν, λαμβάνοντας επαρκή προστασία των χεριών (π.χ. πλαστικά γάντια/πλαστική σακούλα) μπορείτε να πάρετε το εμβόλιο-δόλωμα μαζί σας, τοποθετώντας το με ασφάλεια σε πλαστική σακούλα.

Εάν το κατοικίδιο σας μεταφέρει στο στόμα του ή καταναλώσει το εμβόλιο-δόλωμα που βρήκε, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του. Μην προσπαθήσετε να του το βγάλετε από το στόμα, εάν το έχει ήδη δαγκώσει.

    Περισσότερες πληροφορίες για τη λύσσα, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων HYPERLINK “http://www.minagric.gr”www.minagric.gr  στην καρτέλα Πολίτης-Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο-Λύσσα, ή μπορείτε να καλέστε το ΚΕΕΛΠΝΟ στο τηλ.2105212054  24 ώρες το 24ωρο ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα HYPERLINK “http://www.keelpno.gr”www.keelpno.gr

    Επίσης, με σκοπό την ενημέρωση όλων των πολιτών, υπάρχει σχετικό με τη λύσσα τηλεοπτικό μήνυμα, το οποίο μπορείτε να αναζητήσετε:

Ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων HYPERLINK “http://www.minagric.gr”www.minagric.gr  Πολίτης-Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο-Λύσσα Ενημερωτικό VIDEO για τη Λύσσα

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria