Βουδαπέστη : 7η συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας - OlaDeka

Βουδαπέστη : 7η συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας

Τη συνέχιση και τον εμπλουτισμό της επίμονης και συστηματικής προσπάθειας για την προάσπιση της ιστορικής και της πολιτιστικής αλήθειας, την επανασύνδεση της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης και την προβολή της ταυτότητας και των αξιών των Βλάχων αποφάσισαν οι συμμετέχοντες στην 7η παγκόσμια συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Μαΐου 2017 στην Βουδαπέστη.

«Η Ελλάδα ως κοιτίδα του βλαχόφωνου στοιχείου και της βλαχόφωνης διασποράς συνολικά, ανέλαβε την υποχρέωση να αγκαλιάσει τους απανταχού πολίτες βλαχόφωνης καταγωγής» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, Μιχάλης Μαγειρίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «έχουμε πλήρη επίγνωση πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα, κατά τρόπο συστηματικό, από διάφορα ποικιλώνυμα κέντρα του εξωτερικού μια προσπάθεια διαστρέβλωσης και αλλοίωσης της ιστορικής πραγματικότητας».

Τους συνέδρους και τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος  Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ.κ  Αρσένιος  και ο πρέσβης  της Ελλάδας στη Βουδαπέστη, κ. Δημήτριος Λέτσιος  ,  ο οποίος  επισήμανε  ότι «η κοινότητα των Βλάχων είναι γνωστή για την πολιτική, πολιτιστική και εμπορική δραστηριότητά της.
Με κοιτίδα την οροσειρά της Πίνδου, κατάφερε μέσα στους αιώνες να διατηρήσει πάντα την ελληνικότητά της και να διαμορφώσει μια ιδιαίτερη ταυτότητα με τις δικές της παραδόσεις, τα ήθη και έθιμά της και να καταστεί ένας από τους βασικούς πυλώνες του Έθνους μας. Μετά την επανάσταση, οι Βλάχοι έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην πορεία του νέου ελληνικού κράτους ως ευεργέτες, αγωνιστές, πολιτικοί και άνθρωποι των γραμμάτων και της εκκλησίας».

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, Μιχάλης Μαγειρίας απευθυνόμενος στους παριστάμενους είπε: «Αγαπητοί συμπατριώτες και αγαπητοί φίλοι της διασποράς της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης, καλώς ανταμωθήκαμε. Η Ελλάδα, ως κοιτίδα του βλαχόφωνου στοιχείου και της βλαχόφωνης διασποράς συνολικά, ανέλαβε την υποχρέωση να αγκαλιάσει τους απανταχού πολίτες βλαχόφωνης καταγωγής.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία πρωτοστατεί σήμερα στην επανασύνδεση της διασποράς με το μητροπολιτικό κέντρο ώστε να αναδείξει με ενάργεια και κατά τρόπο εξωστρεφή και δυναμικό, εντός και εκτός των ελληνικών τειχών, τη γνήσια και αυθεντική έκφραση της λατινόφωνης ρωμιοσύνης, προβάλλοντας την ιστορική της ταυτότητα και τις ιστορικές της αξίες και ρίζες».

Αναφερόμενος σε «σημερινές πραγματικότητες και προκλήσεις», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε παράλληλα πλήρη επίγνωση ότι η Ελλάδα, ως διαχρονικό μητροπολιτικό κέντρο του βλαχόφωνου στοιχείου, αντιμετωπίζει σήμερα, κατά τρόπο συστηματικό, από διάφορα ποικιλώνυμα κέντρα του εξωτερικού μια προσπάθεια διαστρέβλωσης και αλλοίωσης της ιστορικής πραγματικότητας που εστιάζει κυρίως στην υπονόμευση του βλαχόφωνου στοιχείου ως αναπόσπαστο συστατικό του σύγχρονου ελληνικού Έθνους.
Χαρακτηριστική είναι προκειμένου η δράση του αυτοαποκαλούμενου “Συμβουλίου των Μακεδονοαρμάνων”, το οποίο επιδιώκει απολύτως αυθαίρετα και άνομα την εκπροσώπηση του βλαχόφωνου στοιχείου στα διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα, παρόλο που στερείται παντελώς κάθε δημοκρατικής νομιμοποίησης και πραγματικής γεωγραφικής αντιπροσώπευσης».

Ο κ. Μαγειρίας παρουσίασε το σύνολο των δραστηριοτήτων, των επισκέψεων και των πρωτοβουλιών της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, εντός και εκτός Ελλάδας, σημειώνοντας κατά σειρά τις παγκόσμιες συνδιασκέψεις που έγιναν μέχρι σήμερα σε Μέτσοβο (αποτελεί και την έδρα της Αμφικτιονίας), Καλαμπάκα, Τορόντο (Καναδά), Κορυτσά (Αλβανία), Φρανκφούρτη (Γερμανία) Νέα Υόρκη (ΗΠΑ).

Στο επιστημονικό  μέρος παρουσιαστήκαν οι παρακάτω αξιόλογες εισηγήσεις:

  1. Βασίλειος Σταματόπουλος, (Οικονομολόγος-Ιστορικός επιμελητής): « Άγιος Ανδρέας – Οικογένεια Δούμτσα»
  2. .Δρ.Γεώργιος Χ. Τσιγάρας (Επίκουρος καθηγητής Δημοκρίτειου                          Πανεπιστημίου Θράκης): . « Η συνάντηση της Μεταβυζαντινής τέχνης με  το Μπαρόκ. Η περίπτωση των Ορθοδόξων εκκλησιών της Ουγγαρίας»
  3. Στο τέλος έγινε  παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλειου  Σταματόπουλου.:

«ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΒΛΑΧΟΙ 17ος – 19ος αι..  ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΛΑΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ. Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ» με ομιλητές τους Μιχάλη Μαγειρία, Βασίλειο Σηφακάκη, Βασίλειο Σταματόπουλο.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας από την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Γερμανία .
Εκτός από ομιλίες και εκθέσεις ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων, παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το μουσικοχορευτικό συγκρότημα της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας, αναδεικνύοντας «μοναδικά κομμάτια» της βλάχικης λαογραφίας και παράδοσης που αποτελούν «αναπόσπαστο τμήμα», όπως ειπώθηκε, του ελληνικού Έθνους.

Στην 7η συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας παραβρεθήκαν : ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτη Αυστρίας και  Έξαρχος  Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ.κ Αρσένιος, ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Βουδαπέστη κ. Δημήτριος  Λέτσιος, η εκπρόσωπος   του δημάρχου κα ΚΟΜΠΟΡ ΕΝΤΙ, ο Πρόεδρος  της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ουγγαρίας κ. Γεώργιος Κουκουμτζής,  η Πρόεδρος  της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Αγίου Ανδρέα κα  ΖΟΜΕΡ ΙΟΥΛΙΑΝΑ, η Πρόεδρος  της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Βουδαπέστης κα ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑ, ο Βασίλειος Σταματόπουλος οικονομολόγος, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας και πρόεδρος του Ελληνικού Κυπριακού Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας, ο Σπύρος Αγκάρντι Α. Αντιπρόεδρος  της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ουγγαρίας, δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Η 7η Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας ήταν αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από το θάνατο του Έλληνα Βλάχου Ευγενίου Δούμτσα, Α΄Δημάρχου του Αγίου Ανδρέα Ουγγαρίας.  και τελούσε υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Αυστρίας Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ.κ. Αρσενίου.

 

ΜΑΓΕΙΡΙΑΣ  ΜΙΧΑΛΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΛ 6932855599

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria