Στους κορυφαίους βιοεπιστήμονες του κόσμου δυο Καστοριανοί - OlaDeka

Στους κορυφαίους βιοεπιστήμονες του κόσμου δυο Καστοριανοί

Έλληνες Επιστήμονες με τις περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά

Στο βιβλίο του Ιωάννη Ιωαννίδη, Καθηγητή Παθολογίας, Έρευνας Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Stanford, “Tractatus για την έκτη φήμη” που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, παρουσιάζεται –μεταξύ άλλων- ένας πίνακας με τους 714 κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες με τις περισσότερες (πάνω από 4000!) βιβλιογραφικές αναφορές σε επιστημονικά περιοδικά! 714 Έλληνες που το έργο τους επικαλείται κάθε φορά προς υποστήριξη καινούργιων ανακαλύψεων σε νέες έρευνες που δημοσιεύονται σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά ανά τον κόσμο!!!

   Ο παραπάνω πίνακας έχει καταρτιστεί με βάση τον συνολικό αριθμό βιβλιογραφικών αναφορών των συγκεκριμένων επιστημόνων –όπως προκύπτει από τις έγκυρες βάσεις δεδομένων Google Scholar  και Scopus. Επιπλέον οι αναφορές έχουν χωριστεί σε κατηγορίες και παρουσιάζεται ο αριθμός (σε χιλιάδες) των αναφορών στις οποίες ο συγγραφέας-επιστήμονας είναι πρώτος, μόνος ή τελευταίος στη σειρά των ονομάτων του εκάστοτε άρθρου, γεγονός που αντανακλά και τη θέση του στην επιστημονική ιεραρχία (σημ: Για τις πειραματικές επιστήμες πρώτος συγγραφέας είναι αυτός που εκτέλεσε τα πειράματα και τελευταίος πάντα ο επιβλέπων καθηγητής) καθώς και οι αναφορές του συγγραφέα για την τελευταία χρονιά.

Οι Έλληνες επιστήμονες αντιπροσωπεύουν όλους τους τομείς της έρευνας: Βιολογία, Φυσική, Ιατρική, Μηχανική αλλά και Φιλολογία, Φιλοσοφία, Ιστορία  και Τέχνες. Εδρεύουν σε Κορυφαία Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο (ΗΠΑ, Ελβετία, Αγγλία, Βέλγιο, Αυστραλία, Σιγκαπούρη) και φυσικά στην Ελλάδα, στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Κρήτης, Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Θράκης, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο  αλλά και σε διάφορα Ερευνητικά Κέντρα όπως το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Στην κορυφή των κορυφαίων βιοεπιστημόνων βρίσκονται κατά σειρά οι εξής επιστήμονες:

http://www.biology.gr/wp-content/uploads/2016/05/maniatis_crop.jpg

  1. Tom Maniatis, από το Columbia (ΗΠΑ) με 327.000 βιβλιογραφικές αναφορές! Πρόκειται για κορυφαία μορφή στο χώρο της Μοριακής Βιολογίας καθώς είναι ένας από τους πρώτους που έθεσαν τις βάσεις της μοριακής κλωνοποίησης και τα βιβλία του χρησιμοποιούνται ως εγχειρίδια από εκατομμύρια ερευνητές ανά τον κόσμο! Με σπουδές στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και στο Cambridge της Μ. Βρετανίας εστίασε το ερευνητικό του έργο στη δομική βιολογία (βιοφυσική) και στη Μοριακή Βιολογία, μελετώντας μοριακούς μηχανισμούς που διέπουν τη γονιδιακή ρύθμιση.

 

http://www.biology.gr/wp-content/uploads/2016/05/tnsc_bioacademy_1351689146_research_faculty.jpg

2. George P. Chrousos, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με 111.000 βιβλιογραφικές αναφορές! Καθηγητής του τμήματος Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου και πήρε αργότερα το Διδακτορικό του. Συνέχισε τις σπουδές του στο New York University Medical School και εξειδικεύθηκε στο πεδίο της Ενδοκρινολογίας στο Clinical Center of the National Institutes of Health, Bethesda, Maryland. Στα χρόνια που ακολούθησαν το ερευνητικό  του έργο τον ανέδειξε σε καθηγητή Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Georgetown και διδάσκει -επίσης ως καθηγητής- στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

http://www.biology.gr/wp-content/uploads/2016/05/viewImage.jpg

3. John Ioannidis (ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου), από το Πανεπιστήμιο του Stanford (ΗΠΑ) με 100.000 βιβλιογραφικές αναφορές! Απόφοιτος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισε τη σταδιοδρομία του στην Ιατρική Σχολή του  Πανεπιστημίου Harvard και στο Johns Hopkins και σήμερα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Stanford. Το ερευνητικό του έργο είναι στο πεδίο της Επιδημιολογίας.

 

 

Regeneron-Bio_Yancopoulos

4. George D. Yancopoulos, από την  Regeneron (ΗΠΑ) με 100.000 βιβλιογραφικές αναφορές! Απόφοιτος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Columbia. Ιδρυτής της φαρμακευτικής εταιρίας Regeneron, έχει αναπτύξει φαρμακευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης, της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και πλήθους άλλων ασθενειών.

 

 

Nicholas-Peppas-Sept-2014-Faculty-Profile

5. Nicholas A. Peppas, από το Texas Austin University (ΗΠΑ) με 84.000 βιβλιογραφικές αναφορές! Απόφοιτος του ΕΜΠ συνέχισε τις σπουδές του στο MIT των ΗΠΑ, στο Βέλγιο, την Ιταλία, ενώ υπήρξε Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Sichuan στην Κίνα. Σήμερα διδάσκει στο  Texas Austin University και η ερευνητική του ομάδα πραγματοποιεί έρευνα αιχμής σε πεδία όπως: η Υπολογιστική Βιοϊατρική Μηχανική, η Βιοτεχνολογία και η Κυτταρική και Μοριακή Βιο-μηχανική.

 
http://www.biology.gr/wp-content/uploads/2016/05/site_197_Greek_478721.jpg6. George Paxinos, ο άνθρωπος που χαρτογράφησε τον εγκέφαλο! Από το New South Wales University (Αυστραλία) με 82.000 βιβλιογραφικές αναφορές! Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Berkeley και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Mc Gill, συνέχισε τη σταδιοδρομία του στο Yale και εν συνεχεία στην Αυστραλία. Έχει εκδώσει αναλυτικούς άτλαντες με την ανατομία του εγκεφάλου των τρωκτικών (ποντικού και αρουραίου), οι οποίοι αποτελούν βασικά εργαλεία για πλήθος ερευνητών παγκοσμίως. Παράλληλα έχει δημοσιεύσει 45 βιβλία σχετικά με τη δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου αλλά και τη δομή του εγκεφάλου των πειραματοζώων. Για το έργο του έχει λάβει πλήθος διακρίσεων στην Αυστραλία και αλλού.

30

7. Panos Deloukas από το Queen Mary University του Λονδίνου με 89.000 βιβλιογραφικές αναφορές! Αποφοίτησε από το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Παρίσι. Πήρε το Διδακτορικό του από το Biozentrum University στη Βασιλεία της Ελβετίας και στη συνέχεια εργάστηκε στο Sanger Centre στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ανέπτυξε μια τεχνολογία χαρτογράφησης γονιδίων και συνέβαλε ουσιαστικά στο Πρόγραμμα του Ανθρώπινου Γονιδιώματος. Το έργο του εστιάζει στην ταυτοποίηση νουκλεοτιδικών πολυμορφισμών και ειδικά σε ό,τι αφορά ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος.

 

 

Stylianos

8. Stylianos Antonarakis, από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (Ελβετία) με 75.000 βιβλιογραφικές αναφορές! Καθηγτής Ιατρικής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Είναι απόφοιτος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τη σταδιοδρομία του στο Johns Hopkins. Το ερευνητικό του έργο εστιάζει εδώ και χρόνια στη διαλεύκανση της μοριακής βάσης μονογονιδιακών νοσημάτων αλλά και πολύπλοκων γενετικών ασθενειών, όπως η β-θαλασσαιμία, η αιμορροφιλία και η τρισωμία 21 (σύνδρομο Down).

 

 

 Οι παραπάνω κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες καθώς και οι υπόλοιποι που αναφέρονται στον πίνακα του κ. Ιωαννίδη αλλά και όλοι οι Έλληνες επιστήμονες, όλων των ηλικιών και βαθμίδων που διαπρέπουν καθημερινά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό χαρίζοντας τις γνώσεις και τα ευρήματά τους στο κοινό, μας κάνουν περήφανους και μας δίνουν ελπίδα για το μέλλον!

Ο Γιώργος Γιανκόπουλος έχει καταγωγή από την Καστοριά, δείτε ΕΔΩ

Ο Νικόλαος Πέππας έχει καταγωγή από το Βογατσικό

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria