Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα -Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ - OlaDeka

Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα -Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ

Δικαίωμα δημιουργίας και λειτουργίας Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων έχουν όλοι όσοι βρίσκονται στα Μητρώα των Αγροτών και συντηρούν είτε ζωικό κεφάλαιο με αυτόχθονες φυλές ή καλλιεργούν τη γη με πιστοποιημένες ποικιλίες, σύμφωνα με την ΚΥΑ 543/34450/24.3.17όπως αυτό ορίζεται στο αρ. 52 ν4235/2014 και την απονομή Ειδικού Σήματος, τα οποία θα συμβάλλουν:
α) στην ενίσχυση της αγροτικής δραστηριότητας
β) στην προαγωγή εναλλακτικών μορφών αγροτικής δραστηριότητας και
γ) στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
.

Επιπλέον, το παράβολο που καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να πληρώσουν στον ΕΛΓΟ για το Σήμα ανέρχεται στα 300 για την τριετία.

Την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, η οποία δίνει ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας στα Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, προ ημερών από την Αμφίκλεια, σε σχετικό Συνέδριο που οργάνωσαν ο Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας και η Αναπτυξιακή Εταιρία Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «Με δεδομένο ότι ένα Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα  επιχειρεί μέσα από  ένα πολυποίκιλο μείγμα δραστηριοτήτων, επιλέξαμε να  μπορεί να αναζητήσει χρηματοδότηση είτε μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για παράδειγμα δράσεις Συνεργασίας, Εκπαίδευσης, Μεταποίησης, Σχεδίων Βελτίωσης,  προγράμματα Leader, είτε μέσω γενικότερων αναπτυξιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ».

Στην εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία, λειτουργία και πιστοποίηση ενός «Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος».

Η διαφορά τους με τις απλές αγροτουριστικές μονάδες είναι ουσιώδης: τα Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα συνδέουν την πρωτογενή παραγωγή, την μεταποίηση και την παροχή υπηρεσιών. Είναι κατά βάση οικογενειακές αγροτικές επιχειρήσεις που διαθέτουν καλλιεργήσιμη έκταση,φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο και χώρο εστίασης ή παρέχουν δυνατότητες εκπαίδευσης και παρακολούθησης της διαδικασίας παραγωγής ή της οικοτεχνικής μεταποίησης.

Στο εξωτερικό, ο συγκεκριμένος θεσμός συνέβαλε στην ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών κατόχων αγροκτημάτων, στον τοπικό τουρισμό και στην ανάδειξη τοπικών προϊόντων.

  • Δικαιούχοι

Δικαίωμα δημιουργίας και λειτουργίας Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων έχουν:

α) οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), βάσει του ν. 3874/2010 (ΦΕΚ 151 Α΄), που τηρείται από το ΥΠΑΑΤ, όπως κάθε φορά ισχύει και πληρούν τις απαιτήσεις της παρούσας απόφασης

β) συμπράξεις φυσικών ή/και νομικών προσώπων εγγεγραμμένων στο ΜΑΕΕπου πληρούν τις απαιτήσεις της παρούσας απόφασης και

γ) συμπράξεις φυσικών ή/και νομικών προσώπων εγγεγραμμένων στο ΜΑΕΕπου πληρούν τις απαιτήσεις της παρούσας απόφασης με άλλα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, με την προϋπόθεση ότι ο/οι εγγεγραμμένος/οι στο ΜΑΑΕ μετέχει/-ουν με ποσοστό τουλάχιστον 50% στη σύμπραξη.

 

Βρείτε εδώ την ΚΥΑ για τα Πολυλειτουργικά αγροκτήματα.pdf

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria