Πολλές οι δράσεις του Ερυθρού Σταυρού Καστοριάς - OlaDeka

Πολλές οι δράσεις του Ερυθρού Σταυρού Καστοριάς

Σημαντικό και αξιόλογο έργο παράγει στην ακριτική μας περιοχή ο Ερυθρός Σταυρός. Μάλιστα τα 35 χρόνια προσφοράς του στα κοινωνικά δρώμενα της περιοχής, έχει εξυπηρετήσει πάνω από 350 χιλιάδες φορές συμπολίτες μας, ενώ το ασθενοφόρο του, διένυσε  χιλιάδες δρομολόγια στα μεγάλα νοσοκομεία, για να βοηθήσει τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Ελπίδα σε μια δύσκολη συγκυριακή κατάσταση που βιώνουμε

Για τις σημαντικές δράσεις που υλοποίησε ο  τοπικός Ερυθρός Σταυρός το 2016, αλλά και για αυτές που πρόκειται να πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος  του Ερυθρού Σταυρού  Καστοριάς κ. Φιλώτας Ταλίδης.

Ο νέος πρόεδρος χαρακτήρισε το 2016 μια πολύ σημαντική  χρονιά. «Η χρονιά που πέρασε έκλεισε όπως θα ονειρευόταν κάθε τμήμα του Ερυθρού Σταυρού, με την τελετή ορκωμοσίας των σχολών εθελοντριών νοσηλευτικής και εθελοντών Σαμαρειτών. Καταφέραμε να εντάξουμε στη μεγάλη οικογένεια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αρκετούς νέους εθελοντές, οι οποίοι θα στελεχώσουν πλέον τα τμήματα μας και το τοπικό τμήμα. Θα προσπαθήσουν να προσφέρουν έστω τα ελάχιστα, ώστε να μπορέσουν να απαλύνουν τον  ανθρώπινο πόνο, ειδικά στις μέρες τις οποίες περνάμε και είναι δύσκολες για όλους μας», δήλωσε ο κ. Ταλίδης.«Όλοι μπορούμε να γίνουμε εθελοντές, αρκεί να έχουμε διάθεση να προσφέρουμε. Ο Ερυθρός Σταυρός είναι ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός οργανισμός στην Ελλάδα με σύνθετο έργο που βασίζεται στην εθελοντική δράση και την άμεση ανταπόκριση των πολιτών»,πρόσθεσε.

Να ξεκινήσει άμεσα το τμήμα εθελοντών Σαμαρειτών

Ο κ Ταλίδης αναφέρθηκε  και στις αποχωρήσεις μελών από το διοικητικό συμβούλιο και κυρίως την αποχώρηση του εδώ και πολλά χρόνια προέδρου του ΔΣ. «Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια και να συγχαρώ τον απερχόμενο πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Ταλίδη για όλη τη δουλειά που είχε κάνει όλα αυτά τα χρόνια στον Ερυθρό Σταυρό ».

Όσον αφορά  τώρα στον μελλοντικό σχεδιασμό του 2017, όπως ενημέρωσε ο κ Ταλίδης  ήδη έχουν ξεκινήσει  στο τμήμα της Καστοριάς οι αιτήσεις του καινούριου τμήματος εκπαίδευσης εθελοντριών νοσηλευτικής.  Επίσης στον σχεδιασμό του τοπικού Ερυθρού Σταυρού είναι να  ξεκινήσει  άμεσα και το  τμήμα Εθελοντών Σαμαρειτών. Μάλιστα  οι αιτήσεις ακόμη συνεχίζονται μέχρις ότου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ατόμων.

Η σύμβαση με το ΚΕΔΜΟΠ

Μια από τις σημαντικότερες δράσεις που έχει αναλάβει  ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με τον πρόεδρο, είναι ότι  το τοπικό τμήμα  έγινε Κέντρο Αναφοράς για τα άτομα που ενδιαφέρονται να γίνουν δότες του μυελού των οστών.

«Πριν από λίγο καιρό υπογράψαμε τη σύμβαση με το ΚΕΔΜΟΠ, το οποίο αποτελεί το Κέντρο Αναφοράς για την Ελλάδα αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα δοτών μυελού των οστών. Εκείνο που θέλουμε αυτή τη στιγμή είναι να δώσουμε την πρέπουσα  βαρύτητα σε αυτό το κομμάτι και να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο εδώ στην Καστοριά, ώστε να μπορέσουμε να εγγράψουμε στην παγκόσμια πλέον τράπεζα περισσότερους συμπολίτες μας.  Στόχος μας είναι  μέσα από τις τρεις δράσεις, όπως την εκπαίδευση των εθελοντών νοσηλευτικής, των εθελοντών Σαμαρειτών  και  την δράση δοτών  μυελού  των οστών να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό της Καστοριάς», δήλωσε ο κ Ταλίδης για να καταλήξει, «Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι ο μεγαλύτερος εθελοντικός στόλος στην Ελλάδα και στοχεύει να απαλύνει όσο τα δυνατό περισσότερο τον ανθρώπινο πόνο. Οργανώνουμε ένα ιατρείο ώστε να μπορέσει οποιοσδήποτε συμπολίτης να βρει πρώτες βοήθειες. Παράλληλα  στεκόμαστε  με υλική βοήθεια όπως τρόφιμα, ρουχισμό  κ.λ.π.  σε οικογένειες αναξιοπαθούντων. Εκτός από αυτά  πραγματοποιούμε  με το ασθενοφόρο μας  μεταφορές ασθενών, είτε από το νοσοκομείο Καστοριάς, είτε από τη Θεσσαλονίκη».

Ένα είναι σίγουρο ότι η εθελοντική προσφορά είναι έμφυτη αξία στη συλλογική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας και ο ρόλος του Εθελοντή είναι ριζωμένος στη συνείδηση των ανθρώπων που γνωρίζουν ότι το πραγματικό κίνητρο βρίσκεται στο αίσθημα ικανοποίησης που απορρέει από την προσφορά προς το συνάνθρωπο.

Δώρα Κωτσοπούλου

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria