ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΔΑ: «ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ» - OlaDeka

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΔΑ: «ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ»

Αποκλειστική συνέντευξη του Θεόδωρου Τερζόπουλου στο oladeka.com και τον Πέτρο Σμιξιώτη – Παίρνει σάρκα και οστά το όραμα για κατασκευή και λειτουργία δικτύου διανομής φυσικού αερίου

Το αίτημα για σύνδεση της Καστοριάς με δίκτυο φυσικού αερίου, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, με την κατάθεση προ ημερών του αιτήματος από την Εταιρεία Διανομής Φυσικού Αερίου Λοιπής Ελλάδας – ΔΕΔΑ στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όπως δημοσίευσε αποκλειστικά το oladeka.com.

Αποκλειστική συνέντευξη για τα ευχάριστα νέα παραχώρησε στον Πέτρο Σμιξιώτη και το oladeka.com ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Θεόδωρος Τερζόπουλος:

Ερωτ. – Κύριε Τερζόπουλε ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου στην περιοχή της Καστοριάς, μετά τις συναντήσεις που είχατε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας;

Η ΔΕΔΑ, δηλαδή η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου, κατέθεσε στην ΡΑΕ (ρυθμιστική αρχή ενέργειας) ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία δικτύου διανομής αερίου σε 11 περιφέρειες της χώρας μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η Δυτική Μακεδονία.

Στο πενταετές αυτό πρόγραμμα το οποίο ξεκινάει το 2017 και ολοκληρώνεται το 2021 αλλά το οποίο τροποποιείται ανά έτος, δηλαδή το 2018 θα έχουμε μια τροποποίηση και πάει λέγοντας, το πρόγραμμα αυτό για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας περιλαμβάνει τον Δήμο της Καστοριάς και ξεκινάμε τις κατασκευές το 2020 και συνεχίζουμε μέχρι τη λήξη της αδείας μας που είναι (στις κατασκευές) το 2036.

Ερώτ. – Ο Δήμος Άργους Ορεστικου;

Τον Δήμο του Άργους Ορεστικού δεν τον έχουμε συμπεριλάβει διότι δεν έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες και προφανώς στη ΡΑΕ πρέπει να δίνουμε συγκεκριμένες μελέτες.

Δεν έχουμε ολοκληρώσει τον Δήμο Άργους Ορεστικού, συνεπώς στην πρώτη αναθεώρηση θα προστεθεί ο Δήμος Άργους Ορεστικού, και συνεχώς κάθε χρονιά θα προστίθενται καινούριες πόλεις και περιοχές σε κάθε νέα τροποποίηση.

Θέλω να πω ότι το έργο της Αεριοδότησης της Δυτικής Μακεδονίας και των άλλων περιφερειών είναι ένα εξαιρετικά αναπτυξιακό έργο με πάρα πολλά θετικά αποτελέσματα στις τοπικές κοινωνίες.

Αυτό το έργο δεν μπορεί η ΔΕΔΑ να το αναπτύξει μόνη της και αν δεν είχε την αμέριστη, άοκνη συνεργασία του κυρίου Καρυπίδη και των συνεργατών του και βέβαια τη σταθερή υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης η οποία εδώ και δύο χρόνια απο το 2016 εντάσσοντας τα έργα αυτά στο πακέτο Γιούνγκερ μας άνοιξε τον δρόμο να έχουμε χαμηλότοκο δανεισμό απο την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων και απο άλλες επενδύσεις και γενικότερα μας υποστηρίζει σε κάθε προσπάθεια μας προκειμένου να φέρουμε σε πέρας αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο.

Ξαναλέω αυτό το έργο δεν έχει μόνο να κάνει με την οικονομία που προσφέρει στη χρήση εναλλακτικού καυσίμου που χρησιμοποιείται σε κάθε περιοχή. Έχει σοβαρότατα θετικά αποτελέσματα σε όλο το οικονομικό φάσμα των δραστηριοτήτων της περιοχής διότι πάρα πολλές ειδικότητες, κυρίως τεχνικές βεβαίως αλλά και διοικητικές, αναπτύσσονται τόσο κατά τη φάση της κατασκευής των δικτύων όπου εμπλέκεται όλος ο ιστός της πόλης όσο και κατά τη φάση της λειτουργίας, συντήρησης, τοποθέτησης συσκευών στα κτίρια, στις βιομηχανίες κ.τ.λ.

Πάμε τώρα στην περίπτωση της Καστοριάς. Όπως είπα, καταθέσαμε ένα πενταετές πρόγραμμα για τον Δήμο Καστοριάς όπου οι κατασκευές ξεκινάνε το 2020 και συνεχίζουνε μέχρι το πέρας της αδείας μας που είναι το 2036. Στην περιοχή της Καστοριάς, όπως και σε κάθε άλλη πόλη, οι συνδέσεις θα συνεχίζονται καθ’ολα τα χρόνια, εντονότερα μεν στην αρχή γιατί θα κατασκευάζεται η αρχική υποδομή, ενώ πιο χαμηλής έντασης θα είναι προς το τέλος της περιόδου όταν θα γίνονται μόνο συνδέσεις.

Ερώτ. – Δηλαδή θα ξεκινήσει η κατασκευή το 2020 και θα ολοκληρωθεί το 2036;

Όχι, το εξηγώ, η κατασκευή της βασικής υποδομής σε κάθε πόλη, έτσι και στην Καστοριά κρατάει περίπου 4 με 5 χρόνια. Απο κει και πέρα γίνονται συνδέσεις καταναλωτών. Είναι όπως κάνει η εταιρία ύδρευσης που κατασκευάζει το βασικό δίκτυο και μετά κάνει συνδέσεις προς κάθε κατοικία, έτσι κι εμείς θα κάνουμε μετά την πενταετία συνδέσεις προς κάθε κατοικία. Άρα, το βασικό δίκτυο θα κατασκευαστεί μέσα σε 5 χρόνια και απο κει και πέρα τα υπόλοιπα χρόνια,  θα’ναι χρόνια στα οποία θα γίνονται συνδέσεις των καταναλωτών. Βέβαια και κατά την πρώτη πενταετία, πάλι, ενώ κατασκευάζεται το δίκτυο θα γίνονται συνδέσεις. Απλώς μετά τη πρώτη πενταετία δεν θα έχουμε να κατασκευάσουμε υποδομές. Είναι ξεκάθαρο?

Ερώτ. – Οι υποδομές θα έχουνε ολοκληρωθεί μέχρι το 2024-2025;

Σωστά.

Ερώτ. – Και κατά τη διάρκεια που θα κατασκευάζεται το δίκτυο ήδη θα γίνονται και συνδέσεις οι οποίες όμως θα συνεχίζονται να γίνονται μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2036.

Πολύ σωστά. Πρόσθετα σε αυτό που αντιληφθήκατε και σας ευχαριστώ για την βοήθεια και την περιγραφή, θέλω να τονίσω και κάτι άλλο. Με το που αρχίσει και κατασκευάζεται το δίκτυο – αυτό είναι μια αρχή της εταιρίας μας – με την κατασκευή του δικτύου, τίθεται αυτό ταυτόχρονα σε λειτουργία. Άρα δηλαδή με το που μπαίνει 1 μέτρο δικτύου σε έναν δρόμο, ταυτόχρονα κατασκευάζεται και η παροχή και ο επωφελούμενος ο κάτοικος ο οποίος είναι επί της όδευσης αυτού του δικτύου, τροφοδοτείται κατευθείαν. Άρα, έχουμε κατασκευή και λειτουργία ταυτόχρονη ουσιαστικά. Με καταλάβατε? Δεν χρειάζεται να περιμένει κάποιος, όπως η εθνική οδός, να κατασκευαστεί πρώτα η εθνική οδός και μετά να την χρησιμοποιήσει. Εμείς με το που κατασκευάζουμε το θέτουμε και σε λειτουργία. Αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σύμφωνα με τα οποία προσεγγίζουμε τα έργα.

Άρα από το 2020 θα έχουν οι κάτοικοι της Καστοριάς αέριο. Αυτοί οι κάτοικοι απ’οπου θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το δίκτυο.

 

Ερώτ. -Για να γίνουν όλα αυτά όμως κ. Τερζόπουλε πρέπει πρώτον να έρθει ο αγωγός του TAP, σωστά;

Σωστά.

Ερώτ. – Να δώσει μια αναμονή που εμείς ακούμε ότι θα είναι στην Ποριά Καστοριάς, αφού εσείς ήδη έχετε πάρει και την έγκριση από τη ΡΑΕ. Σε ποιό στάδιο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή;

Πρώτα απ’ολα να δώσουμε μια εξήγηση. Δεν θα αφήσει ο TAP για εμάς την αναμονή στην Ποριά της Καστοριάς. Την αφήνει για τον ΔΕΣΦΑ, γιατί είναι έξοδος υψηλής πίεσης. Εμείς με την υψηλή πίεση δεν έχουμε να κάνουμε. Εμείς είμαστε σαν τον ΔΕΔΔΗΕ. Είμαστε μέσα στις πόλεις. Και ο ΔΕΣΦΑ θα το φέρει στα όρια της πόλης της Καστοριάς απ’οπου θα τροφοδοτηθούν τα δίκτυα της ΔΕΔΑ. Έγινε κατανοητό?

 

Ερώτ. -Άρα μέχρι τα όρια των αστικών και περιαστικών περιοχών, ο ΔΕΣΦΑ θα φέρνει το αέριο;

Πολύ σωστά.
Ο ΔΕΣΦΑ θα κατασκευάζει τον αγωγό που θα βγαίνει από την αναμονή υψηλής πίεσης από τον αγωγό του TAP και θα φτάνει μέχρι τα πρόθυρα της πόλης που θα το παραλαμβάνουμε εμείς με τα δίκτυά μας.

Ερώτ. – Όλο αυτό φαντάζομαι θα γίνεται σε μια αρμονική συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ;

Ο ΔΕΣΦΑ είναι διαχειριστής δικτύου υψηλής πίεσης και εμείς διαχειριστές δικτύου χαμηλής πίεσης, άρα αναγκαστικά είμαστε σε συνεργασία.

 

Ερώτ. – Όσον αφορά το αίτημα που έχετε κάνει στη ΡΑΕ, είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύω οτι είναι τυπικό ή κάνω λάθος;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ακριβώς αίτημα διότι την δυνατότητα να κάνουμε δίκτυο διανομής στην περιοχή, μας τη δίνει ο νόμος του 4436. Εμείς καταθέσαμε στη ΡΑΕ έγκριση για το πρόγραμμα ανάπτυξης, στο οποίο βεβαίως δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να υπάρχει κάποια εναντίωση για τις περιοχές τις οποίες έχουμε δηλώσει ότι θέλουμε να αναπτύξουμε και εξάλλου, σας ξαναλέω, το πρόγραμμα μας δεν είναι απλώς εταιρικό πρόγραμμα, είναι ένα ευρύτερα αναπτυξιακό έργο το οποίο νομίζω ότι το χειροκροτεί όχι μόνο η κυβέρνηση, η περιφέρεια, η ΡΑΕ, αλλά και εσείς, ο επιχειρηματικός κόσμος νομίζω.

Ερώτ. – Άρα, από τη στιγμή που υπάρχει πολιτική βούληση, έχουνε βγει τα τεχνοκρατικά σχέδια, τα χρηματοδοτικά, κτλ. δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο εμπόδιο;

Όχι, όχι σε ότι αφορά τον σχεδιασμό του έργου. Σε ότι αφορά την υλοποίηση απαιτούνται μεγάλα κονδύλια διότι το έργο της αεριοδότησης περιοχών και της ανάπτυξης διανομής είναι εντάσεως κεφαλαίου κυρίως. Υπό αυτή την έννοια πρέπει αφού βεβαιωθούμε ότι ο TAP αφήνει την αναμονή και ποια ημερομηνία θα είναι έτοιμη, εμείς πρέπει να αρχίσουμε να ψάχνουμε πηγές χρηματοδότησης. Οι πηγές χρηματοδοτήσεις είναι δύο και μέχρι τώρα έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές.

Η μία είναι οι κρατικές ενισχύσεις μέσω του ΕΣΠΑ ή των περιφερειακών προγραμμάτων και η δεύτερη είναι τα ίδια κεφάλαια τα δικά μας τα οποία προκύπτουν είτε από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μας είτε από δάνεια τα οποία παίρνει για αυτό τον σκοπό από επενδυτική τράπεζα. Συνήθως είναι η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων με την οποία βρισκόμαστε σε επαφή και μάλιστα σε σημείο που ευελπιστώ θα κλείσουμε οσονούπω το αντίστοιχο δάνειο που παίρνουμε για τις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας. Άρα οι πηγές χρηματοδοτήσεις είναι δεδομένες, είναι ένας δρόμος περπατημένος, αλλά οφείλω να σας αναφέρω ότι αυτές οι δύο προϋποθέσεις συντρέχουν προκειμένου να έχουμε έγκυρη και γρήγορη ολοκλήρωση των έργων.

Πέτρος Σμιξιώτης

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria