Γιατί το γούνινο παλτό είναι η νέα «χρυσή αλυσίδα» - OlaDeka

Mink, χρήματα και migos

Γιατί το γούνινο παλτό είναι η νέα «χρυσή αλυσίδα»

γούνινο-παλτό

Κάποτε ήταν η συμβολική κόκκινη Ferrari που έλεγε «Κοιτάξτε με, έχω άφθονο χρήμα»

Αλλά αυτές τις μέρες, τίποτα δεν ξεπερνάει σε αξία ένα γούνινο παλτό. Την προηγούμενη εβδομάδα στο The Tonight Show το rap trio “Migos” από την Ατλάντα έκαναν εκτέλεση του νέου τους κομματιού «T-shirt” με faux-fur παλτά σε χρώματα παστέλ. Στο τελευταίο τους μουσικό βίντεοκλιπ, το οποίο έχει αποκτήσει σχεδόν 70 εκατομμύρια προβολές σε 2 μήνες, οι rappers φοράνε πιο παραδοσιακό fur outerwear, σχεδόν σε setting της ταινίας The Revenant.

Οι άνδρες που τολμάνε να φορέσουν γούνινα παλτά δεν έχουν υπάρξει περισσότερο μοδάτοι απ’ότι τώρα.

Οι άνδρες που φοράνε αληθινή γούνα έχουν γίνει σχεδόν τόσοι όσο και γυναίκες που φοράνε στέμματα με λουλούδια σε μουσικά φεστιβάλ. Παρά τις προσπάθειες της PETA, η γοητεία της γούνας – η οποία άκμασε στα 1950s – παραμένει. Το 2016 το Μιλάνο και το Παρίσι χρησιμοποίησε γούνα σε διάφορες μορφές σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Γούνας (IFF).

Αλλά για να γίνει πλήρως κατανοητή αυτή η «αναγέννηση» της γούνας – στην οποία rappers και pop idols όπως ο Justin Bieber, Macklemore, 50 Cent και Cam’ron έχουν ντυθεί με γούνες ως σύμβολο status – βοηθάει να κλείσει κάποιος τα μάτια του και να φανταστεί πως θα ήταν αν ξαφνικά πεέφτε σε μια πισίνα γεμάτη με χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων. Επειδή το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ των οπαδών της γούνας ήταν η έλλειψη χρήματος – και τώρα ο πλεονασμός χρήματος σε σημείο που να σκουπίζονται μετά την «δουλειά» τους στην τουαλέτα είναι απόλυτα εφικτό.

Αν τα κοστούμια κατά παραγγελία, τα ascots και τα Barbour hunting jackets αντιπροσωπεύουν καταγωγή από «παλιό χρήμα», το γούνινο παλτό είναι το απόλυτο σύμβολο των νεόπλουτων – αυτών που απέκτησαν περιουσία στην δική τους εποχή και όχι από κληρονομιά. Αυτοί που δεν έχουν ένα – κυρίως επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το αποκτήσουν – κάθονται έξω στο κρύο, κοιτώντας μέσα.

 

Ως παράδειγμα ας πάρουμε τον UFC superstar Conor McGregor

Το net worth του έχει φτάσει τα 22.5 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια. Την παραμονή της μεγαλύτερης του πάλης εώς τώρα, μαζί με τον lightweight Eddie Alvarez, ο Connor εμφανίστηκε στην ανακοίνωση του τύπου πριν την μάχη με ένα τεράστιο χαμόγελο και ένα λευκό Gucci mink παλτό – ως σέβας στον επικό boxer Joe Frazier, ο οποίος φόρεσε ένα ίδιο παλτό σχεδόν 43 χρόνια πριν. Το look του ήταν αστείο, αλλά αυτός ήταν ο σκοπός. Ήταν ένα showcase όλων αυτών που έχει δουλέψει τόσο σκληρά για να καταφέρει – στην περίπτωση του McGregor, κυριολεκτικά πάλεψε για αυτά.

«Νομίζω ότι προκαλεί στους ανθρώπους μια αίσθηση περιέργειας και αηδίας ταυτόχρονα» είπε ο Macklemore σε ένα video στο οποίο δείχνει την συλλογή του από γούνινα παλτά. Δεν είναι τυχαίο που από την κατάχρηση ναρκωτικών και την διαμονή στο υπόγειο του σπιτιού της μητέρας του έφτασε στο να κερδίζει το Grammy το 2015 για καλύτερο άλμπουμ.

Φυσικά, οι πλούσιοι άνδρες πάντα φορούσαν γούνα για χρόνια. Στα ‘90s και αρχικά 2000s rappers όπως ο Biggie, UGK και Busta Rhymes επιδεικνύονταν στα πρωτοσέλιδα περιοδικών με πλούσια γουναρικά.

Στα 1950s σχεδόν 50% των πωλήσεων γούνινων παλτών ήταν προς άντρες. Αλλά – για λόγους που εμπλέκουν το ασυμβίβαστα μαχητικό Animals Liberation Front, η PETA και πιο συγκεκριμένα μια εικόνα του David Bailey που έδειχνε ένα μοντέλο να σέρνει ένα γούνινο παλτό το οποίο διέρρεε αίμα στο catwalk με την έκφραση «Χρειάζονται 40 χαζά ζώα για να φτιαχτεί αυτό αλλά μόνο ένα για να το φοράει» – μετά τα 1950s η γούνα για τους άνδρες σχεδόν εξαφανίστηκε.

Το Fur Information Council of America λέει εδώ ότι έχουν υπάρξει «σημαντικές αυξήσεις στις πωλήσεις γούνας για άντρες» τα τελευταία χρόνια, τόσο που πλέον αγγίζουν το 5% των συνολικών πωλήσεων γούνας.

Για γυναίκες, το γούνινο παλτό ποτέ δεν απέκτησε τόσο έντονες συσχετίσεις νεοπλουτισμού

Παρά το γεγονός ότι είναι εξίσου ακριβά, τα γούνινα παλτά για γυναίκες συχνά επιδεικνύονται ως κομψά, πλούσια και φυσικά.

Η περίφημα chic Anna Wintour συχνά εμφανίζεται φορώντας διάφορα γούνινα παλτά και jackets τους πιο κρύους μήνες. Γιατί λοιπόν να μην ισχύει το ίδιο και για τους άντρες? Η σύντομη απάντηση: Είναι πολύ πιο διασκεδαστικό να είσαι κακός παρά πλούσιος.

Πηγή

Μετάφραση: OlaDeka

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria