Έρχονται 3.050 προσλήψεις γιατρών σε Τοπικές Μονάδες Υγείας - OlaDeka

Έρχονται 3.050 προσλήψεις γιατρών σε Τοπικές Μονάδες Υγείας

Πότε θα γίνει ο διαγωνισμός

Μέσα στον Μάιο θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις 3.050 προσλήψεις γιατρών για την κάλυψη των πρώτων αποκεντρωμένων δομών, των επονομαζόμενων ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας), όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Η χρηματοδότηση θα προέλθει από ευρωπαϊκούς πόρους και έχει εξασφαλισθεί για τα πρώτα τέσσερα χρόνια.

«Στην αρχή, η χρηματοδότηση θα είναι από ειδικό τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στη συνέχεια από τα ΠΕΠ των Περιφερειών. Υπάρχει ένας καλός σχεδιασμός, και το πλάνο είναι στην πορεία να αυξάνεται η συμμετοχή του κρατικού Προϋπολογισμού, ώστε με το πέρας του προγράμματος να είμαστε σε θέση να αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη χρηματοδότησης από κρατικούς πόρους, της λειτουργίας αυτού του νέου συστήματος. Θεωρούμε ότι είναι μια παρέμβαση- τομή στη λειτουργία του ΕΣΥ, το οποίο ήταν αμιγώς νοσοκομειοκεντρικό όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η πρωτοβάθμια φροντίδα είχε εγκαταλειφθεί δυστυχώς και ιδιαίτερα μετά το 2014 που υπήρξε ο νόμος 4238, ο οποίος ουσιαστικά εξώθησε πάνω από 3.000 γιατρούς μαζικά σε έξοδο από το δημόσιο σύστημα υγείας – είχαν αποδιοργανωθεί οι δημόσιες δομές. Κάνουμε όμως μια προσπάθεια αυτή την περίοδο, να στηρίξουμε και τις υπάρχουσες δομές του ΠΕΔΥ – ιδιαίτερα τα εργαστήριά τους – αλλά και τις υπόλοιπες ειδικότητες που μπορούν να προσφέρουν πολύ σημαντικές υπηρεσίες. Άρα, παράλληλα με στήριξη σημερινών δομών, αναπτύσσουμε τις νέες δομές, τις πιο αποκεντρωμένες, που έχουν περισσότερο την κουλτούρα της ολιστικής φροντίδας και της πρόληψης», είπε ο κ. Ξανθός, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, θα ψηφιστεί μέχρι τις αρχές του Ιουνίου και το δεύτερο εξάμηνο του 2017 αναμένεται να λειτουργήσουν οι πρώτες αποκεντρωμένες δομές.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria