Μεγάλη οικονομική απάτη σε βάρος πελατών τραπεζών - Τα «ύποπτα» μηνύματα για phishing - OlaDeka

Μεγάλη οικονομική απάτη σε βάρος πελατών τραπεζών – Τα «ύποπτα» μηνύματα για phishing

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Μια ακόμη μεγάλη οικονομική απάτη με θύματα πολίτες έδιναν προσωπικά τους οικονομικά στοιχεία, αποκαλύφθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι αστυνομικοί εξιχνίασαν την υπόθεση απάτης σε βάρος πελατών τραπεζών οι οποίοι λάμβαναν, μέσω υπολογιστή, παραπλανητικά μηνύματα, με στόχο να αποκαλυφθούν οι κωδικοί και τα προσωπικά τους δεδομένα.

H διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες πολιτών για παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λάμβαναν, με τα οποία γινόταν προσπάθεια αλίευσης προσωπικών δεδομένων, οικονομικής φύσεως, μέσω ψεύτικων ιστοσελίδων.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενημέρωναν τους παραλήπτες ότι δήθεν επίκειται τραπεζική συναλλαγή σε βάρος τους, μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας που προσφέρεται από τραπεζικό ίδρυμα, για την ακύρωση της οποίας οι παραλήπτες έπρεπε να ακολουθήσουν διάφορους συνδέσμους (links) που υποτίθεται ότι θα τους μετέφεραν στον ιστότοπο της Τράπεζας, πλην όμως δρομολογούνταν σε ιστοσελίδες αλίευσης προσωπικών δεδομένων (phishing sites) με στόχο την απόκτηση των προσωπικών τους δεδομένων.

Πιο συγκεκριμένα μέσω των μηνυμάτων προέτρεπαν τους παραλήπτες να εισάγουν προσωπικά τους στοιχεία, όπως όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης για τις υπηρεσίες e-banking καθώς και στοιχεία πιστωτικών καρτών, έτσι ώστε οι διαχειριστές-δράστες αυτών των απατηλών ιστοσελίδων να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.

Τα παραπάνω τέθηκαν υπ’ όψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Από την έρευνα της Δίωξης προέκυψαν δύο αλλοδαπές εταιρίες διαχείρισης-φιλοξενίας (hosting) των επίμαχων ιστοσελίδων με έδρα σε χώρες του εξωτερικού και απεστάλησαν αιτήματα, προς τις εμπλεκόμενες αλλοδαπές Αρχές για τις δικές τους ενέργειες.

Προσοχή κίνδυνος

Τι προτείνει η Δίωξη για την προστασία των πολιτών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο:

  • Να μην ανταποκρίνονται ούτε να απαντούν σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων μπορεί ακόμη να ζητούνται και προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία.
  • Να μην αποστέλλουν μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσωπικά τους στοιχεία (ταυτότητα, διαβατήριο κ.τ.λ.), οικονομικά δεδομένα (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ numbers) κ.τ.λ.
  • Να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser) αντί να χρησιμοποιείτε υπερσυνδέσμους (links) όταν αποστέλλοντας μαζί με μηνύματα για να αποφευχθεί μια μορφή απάτης που μοιάζει με το «ψάρεμα» (phishing) και λέγεται «pharming» (παραπλάνηση) και η οποία κάνει ανακατεύθυνση των χρηστών από τις νόμιμες τοποθεσίες διαδικτύου (Web) σε απομιμήσεις, με σκοπό την κλοπή προσωπικών στοιχείων.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88
  • Στέλνοντας e-mail: http://[email protected]
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – android: CYBERKID
  • Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Aler » :https://twitter.com/CyberAlertGR

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria