Κυβέρνηση: Όχι σε συμφωνία χωρίς ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ – Μειώνεται η φορολογία στις επιχειρήσεις - OlaDeka

Κυβέρνηση: Όχι σε συμφωνία χωρίς ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ – Μειώνεται η φορολογία στις επιχειρήσεις

«Έχουμε μπει στην τελική ευθεία», με αυτά τα λόγια κυβερνητικός αξιωματούχος περιέγραψε την τροπή που έχει πάρει η διαπραγμάτευση για τη Β Αξιολόγηση. Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα οι συζητήσεις άρχισαν εκ νέου ωστόσο χωρίς να είναι τίποτα βέβαιο, αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά πιθανό το κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ηελληνική διαπραγματευτική ομάδα θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ τη μείωση τουΕΝΦΙΑ για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Πρέπει επίσης να θεωρείται δεδομένη η μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις. Τις κατευθύνσεις στη διαπραγμάτευση δίνει προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας με τον οποίο είναι σε ανοιχτή γραμμή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από το Σάββατο στη Δευτέρα

Το Σάββατο το βράδυ όλα έδειχναν ότι η διαπραγμάτευση είχε οδηγηθεί σε ναυάγιο. Τη Δευτέρα το βράδυ είχε ανοίξει παράθυρο στη συμφωνία. Τι μεσολάβησε; Φαίνεται ότι υπήρξε σειρά επικοινωνιών τόσο των εκπροσώπων των δανειστών με τους πολιτικούς προοϊσταμένους τους, όσο και κυβερνητικών παραγόντων με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Κυβερνητικοί κύκλοι δεν διέψευσαν αυτές τις επαφές. Κοινός παρανομαστής όλων των πλευρών (εκτός ίσως από τοΔΝΤ) είναι να κλείσει η συμφωνία  το συντομότερο δυνατό. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση συναίνεσε στις επώδυνες περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις, η μεγαλύτερη απόσταση προς τη συμφωνία είχε διανυθεί και έμενε ως μείζον εμπόδιο η αδιαλλαξία του ΔΝΤ.

Συγκλίσεις και διαφωνίες

Χτες το βράδυ οριστικοποιήθηκαν οι συγκλίσεις:

  • Στο ύψος των περικοπών (περίπου 2% του ΑΕΠ).
  • Στη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις.
  • Στη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2018.
  • Στο πρόγραμμα αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας που επεξεργάστηκαν οι κκΧουλιαράκης και Φωτίου, υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Μένουν ακόμα σε εκκρεμότητα:

  • Το αν θα συμπεριληφθεί ο ΕΝΦΙΑ στα αντισταθμιστικά μέτρα.
  • Το αν θα γίνει αποδεκτή η σταδιακή περικοπή των συντάξεων ή το «μαχαίρι» θα πέσει με μιας.
  • Το αν και ποιες αλλαγές θα υπάρξουν στα εργασιακά.
  • Αυτά είναι ακριβώς τα θέματα που θα συζητηθούν στη σημερινή συνάντηση του Hilton.

Για την κυβέρνηση το μείζον ζήτημα είναι η μείωση στον ΕΝΦΙΑ την οποία θα ήθελε να φτάσει το 30%. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θεωρείται απαραίτητη για να καταστεί πολιτικά διαχειρίσιμη η συμφωνία τόσο στην κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να εξηγήσουν πώς μια αριστερή κυβέρνησηπροχώρησε σε μια αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος που κατά τεκμήριο μεταφέρει βάρη από τους πιο  εύπορους στους πιο αδύναμους.

Όχι σαλαμοποίηση της Αξιολόγησης

Πάντως δεν φαντάζει πιθανό το σενάριο της Αξιολόγησης ​σε δόσεις.Κυβερνητικός αξιωματούχος με τον οποίο επικοινώνησε το newpost διέψευσε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Πάμε για συμφωνία-πακέτο. Δεν έχει αλλάξει κάτι», τόνισε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria