Αισιοδοξία για την ίδρυση Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΠΔΜ στην Καστοριά – Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας - OlaDeka

Αισιοδοξία για την ίδρυση Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΠΔΜ στην Καστοριά – Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας

ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

– Το Τμήμα είχε ιδρυθεί το 2010 αλλά καταργήθηκε πριν να λειτουργήσει με το Σχέδιο «Αθηνά»

Αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και στους φορείς της περιοχής για ίδρυση Τμήματος Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά. Μέσα σ’ αυτό το αισιόδοξο κλίμα που δημιούργησαν πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προσέρχονται αύριο στις 11 το πρωί σε συνάντηση με τον Κώστα Γαβρόγλου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τουρλιδάκης, ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης και η βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιογερίδου.

Να σημειωθεί ότι έπειτα από συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί μεταξύ υπουργού Παιδείας και βουλευτή Καστοριάς Ολυμπίας Τελεγιορίδου στις 20 Φεβρουαρίου, ο πρώτος είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι το υπουργείο σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς διερευνά την δυνατότητα ίδρυσης Τμήματος Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Όπως είναι γνωστό, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Καστοριάς του ΠΔΜ είχε ιδρυθεί το 2010, χωρίς όμως να λειτουργήσει ποτέ. Κι’ αυτό γιατί ήρθε το 2013 το «Σχέδιο Αθηνά» του τότε υπουργού παιδείας κ. Αρβανιτάκη επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, με το οποίο «εξαφανίστηκε» από τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το συγκεκριμένο τμήμα.

Στο μεταξύ όμως – πρέπει να σημειωθεί – ότι ιδρύθηκε παρεμφερές τμήμα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εκτοπίζοντας οριστικά το εν λόγω τμήμα της Καστοριάς και του ΠΔΜ.

«Στην αυριανή συνάντηση προσερχόμαστε με αισιοδοξία ότι το υπουργείο παιδείας θα άρει την μεγάλη αδικία σε βάρος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της περιοχής, όπως άλλωστε δείχνουν και οι δηλώσεις του υπουργού, οι οποίες ήταν πολύ θετικές», σημείωσε ο περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης. Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΠΔΜ, Αντώνης Τουρλιδάκης, έχει ετοιμάσει έναν πλήρη φάκελο που τεκμηριώνει το αίτημα δημιουργίας Τμήματος Αρχιτεκτονικής και διασφαλίζει την  βιωσιμότητά του.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κ. Γαβρόγλου, στις 20 Φεβρουαρίου, αμέσως μετά την συνάντηση με την  βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ, είχε αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ίδρυσης Τμήματος Αρχιτεκτονικής, αφήνοντας συγχρόνως αιχμές κατά της τότε κυβέρνησης. Ειδικότερα ο υπουργός Παιδείας, είχε δηλώσει τα εξής:

Α. Το Προεδρικό Διάταγμα του 2010 προέβλεπε την ίδρυση Τμήματος Αρχιτεκτονικής με έδρα την Καστοριά. Το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα καταργήθηκε το 2013, αφήνοντας μια πικρία και το δικαιολογημένο αίσθημα της αδικίας στους πολίτες της Καστοριάς.

Β. Σήμερα, με αποφάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν υφίσταται η δυνατότητα ενεργοποίησης κάποιας διάταξης που να προβλέπει την λειτουργία ενός Τμήματος Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά.

Γ. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δεν μπορεί να διερευνήσει το συγκεκριμένο θέμα, να προχωρήσει σε συνεννοήσεις με ακαδημαϊκά ιδρύματα και τοπικούς φορείς, κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα, ώστε στο πλαίσιο μιας ορθολογικής συγκρότησης του Ενιαίου Χώρου  Εκπαίδευσης και Έρευνας  να μπορεί να καταλήξει σε αποφάσεις που θα ενισχύουν την ακαδημαϊκή και αναπτυξιακή πορεία της Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής.

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria