Τσίπρας: Δημιουργείται το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας – Στόχος να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

tsipras-karypidis
Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Τσίπρας: Δημιουργείται το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας – Στόχος να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας

Ο μεγάλος στόχος μας είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση με τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ανακοίνωσε πως θα δημιουργηθεί Ταμείο Ανάπτυξης για την περιφέρεια.

Ο πρωθυπουργός, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, και της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Μαρίας Κόλλιας- Τσαρουχά, συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους των Επιμελητηρίων της περιοχής και -μεταξύ άλλων- επισήμανε ότι το Ταμείο Δυτικής Μακεδονίας ξεκινά ως ένα «πείραμα», που εφόσον αποδειχθεί επιτυχημένο θα επεκταθεί και σε άλλες Περιφέρειες.

Σημείωσε, δε, πως συστήνεται με πόρους που θα καταβληθούν «ισομερώς» από το υπουργείο Οικονομίας και από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ταΕπιμελητήρια Κοζάνης και Φλώρινας (10 εκατ.ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από το κράτος και άλλα πέντε από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας και τα Επιμελητήρια της περιοχής), ενώ διαχειριστής του Ταμείου θα είναι το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, ΕΤΕΑΝ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με το Ταμείο Ανάπτυξης στόχος είναι να βελτιωθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, ιδίως εκείνων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσβασης σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Α.Ν.,κ.ά.), αλλά και να ενθαρρυνθούν επενδύσεις γενικότερα στην περιοχή. Υπενθύμισε, ακόμη, ότι είχε αναφερθεί στη δημιουργία του Ταμείου αυτού πριν από έξι μήνες στη ΔΕΘ.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, ότι ο μεγάλος στόχος της επόμενης περιόδου είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος. Για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας πρέπει να ευνοήσουμε τις επενδύσεις και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Ορισμένες φορές επινοώντας τον τρόπο», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πρέπει να επινοήσουμε μεθόδους και εργαλεία και νομίζω αυτό τον χαρακτήρα έχει αυτή η πρωτοβουλία. Να πω ότι με το Ταμείο Δυτικής Μακεδονίας δημιουργούνται δομές χρηματοδότησης, όπως ενδεικτικά, ταμεία εγγυήσεων, ταμεία επιδοτήσεων, ταμεία μικροπιστώσεων και εγγυητικών επιστολών. Δομές, οι οποίες θα είναι επικεντρωμένες στα προβλήματα και στις ανάγκες των επιχειρήσεων της περιοχής».

Σημείωσε, επίσης, ότι μέσα σε δύο χρόνια, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διατέθηκαν για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συνολικά 256 εκατ. ευρώ και από αυτά τα περίπου 170 εκατ. ευρώ το 2015, εξαντλώντας όλους τους πόρους του ΕΣΠΑ για το 2015.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο διάλογο που ξεκινά στην κυβέρνηση για το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη, που θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα στην αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς και αφού χαρακτήρισε ως«εξαιρετικά σημαντική τη συμβολή τους», πρόσθεσε ότι: «Θέλουμε αυτή τη φορά να πάμε ανάποδα. Να μην ξεκινήσουμε από τα πάνω προς τα κάτω, από την κεφαλή της πυραμίδας. Να ξεκινήσουμε από τη βάση. Θέλουμε το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο να είναι συγκροτημένο ανά Περιφέρεια και το σύνολο να αποτελεί τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό. Είναι μια πρόκληση, ένα στοίχημα. Θα δώσουμε το λόγο στην αυτοδιοίκηση και στους τοπικούς φορείς το επόμενο διάστημα για να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα της εθνικής οικονομίας».

20170308_150933

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Το Ταμείο Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί εθνική πολιτική

δήλωσε ο Πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας τις έως τώρα επιλογές

Ένα σημαντικό βήμα έγινε για την πιλοτική εφαρμογή σε επίπεδο χώρας του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (ΤΑΔΥΜ) που αποτελεί καινοτομία στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, όπως ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντηση του με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, τους βουλευτές, τους αντιπεριφερειάρχες, τους προέδρους των τεσσάρων επιμελητηρίων και άλλους εκπροσώπους της περιοχής την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση και της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Μαρίας Κόλλια- Τσαρουχά επισήμανε ότι το Ταμείο Δυτικής Μακεδονίας ξεκινά ως ένα «πείραμα», που εφόσον αποδειχθεί επιτυχημένο θα επεκταθεί και σε άλλες Περιφέρειες. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ταμείο αποτελεί μια πρόκληση για ένα επιτυχημένο μοντέλο στήριξης της περιφερειακής ανάπτυξης μέσω των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι το Ταμείο αποτυπώνει τη στρατηγική της περιφέρειας στα θέματα στήριξης του ιδιωτικού τομέα, απαντώντας στα προβλήματα ρευστότητας, ενώ θα συμβάλει καθοριστικά στην τόνωση της οικονομίας και στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, συνδυάζοντας όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Το Ταμείο θα εστιάζει στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αύξηση των πόρων.

«Είναι μια ευθύνη που αναλάβαμε με τα Επιμελητήρια Δυτικής Μακεδονίας, την οποία οφείλουμε να ενισχύσουμε και να της δώσουμε υπεραξία» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Κατά τη συζήτηση τέθηκαν στο πρωθυπουργό και άλλα αναπτυξιακά θέματα της Δυτικής Μακεδονίας με έμφαση στην ενέργεια, την επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον και τις υποδομές, τα οποία θα αποτελέσουν και ατζέντα της επικείμενης επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Δυτική Μακεδονία.

20170308_150919

20170308_165713

20170308_165716

20170308_165656

20170308_152327

 

 

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια