Μαύρος καπνός από Eurogroup: Στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις - Στον «αέρα» και η 7η Απριλίου - OlaDeka

Μαύρος καπνός από Eurogroup: Στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις – Στον «αέρα» και η 7η Απριλίου

ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΠΡΙΝ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Χωρίς ουσιαστική πρόοδο, αλλά με δέσμευση για «εντατικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, με στόχο την απεμπλοκή των διαδικασιών» και την επίτευξη μιας τεχνικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ολοκληρώθηκε το σημερινό Eurogroup.

«Συμφωνήσαμε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν εδώ στις Βρυξέλλες» δήλωσε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόοδος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο ίδιος είπε, ωστόσο, πως, παρά το γεγονός ότι ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το ταχύτερο δυνατό, δεν υπάρχει εγγύηση ότι αυτό θα συμβεί μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου

«Εχει γίνει πολύ δουλειά και πολύ πρόοδος στην Ελλάδα. Παραμένουν ωστόσο κάποια ζητήματα. Στόχος είναι να υπάρξει μια τεχνική συμφωνία και έπειτα μια πλήρης πολιτική απόφαση στο Eurogroup, είπε ο  Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, προλαβαίνοντας τις ερωτήσεις για το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, είπε ότι το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου, «αλλά δεν μπορώ να δώσω καμία υπόσχεση», όπως συμπλήρωσε.

Κατέληξε, όμως, λέγοντας πως υπάρχει δυνατή θέληση από όλες τις πλευρές για να ολοκληρωθεί η τεχνική διαπραγμάτευση.

Ερωτηθείς για το πότε θα επανέλθει θέμα της ελάφρυνσης χρέους, ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε: «Πρέπει να υπάρξει πλήρης συμφωνία για φορολογικά, συντάξεις εργασιακά μεταρρυθμίσεις τις επόμενες ημέρες. Αν αυτό είναι επιτυχές τότε θα γυρίσουμε στο Eurogroup και θα πούμε πώς πρέπει να γίνει το θέμα του χρέους. Αλλά για να υπάρξει πολιτική συμφωνία, χρειαζόμαστε δημοσιονομικές προβλέψεις. Οταν υπάρξει συμφωνία για τα ανοιχτά ζητήματα θα πάμε στα άλλα θέματα».

Ερωτηθείς εάν έχει η Ελλάδα την πολιτική βούληση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο επικεφαλής της ευρωομάδας απάντησε: «Δεν έχω αίσθηση έλλειψης πολιτικής βούλησης από Αθήνα. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία είναι βασικός παράγοντας. Ωστόσο, αν η διαδικασία πάρει πολύ, η εμπιστοσύνη θα πληγεί και αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία της ανάκαμψης.

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, ήρθε η ώρα να λύσουμε μεγάλα ζητήματα, εργασιακά και συντάξεις, αλλά και φορολογικά, αυτή είναι η σειρά των δεδομένων και αυτά θα λύσουμε» σημείωσε, ενώ διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα διεξαχθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων από τη μία πλευρά και όσων εμπλέκονται εκ μέρους των ελληνικών αρχών, από την άλλη.

Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως έχει γίνει σχεδόν όλη η δουλειά, η οποία αφορά στη συλλογή δεδομένων «από το έδαφος» και συνεπώς το ζήτημα τώρα είναι να γίνουν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ατόμων, ικανό να φέρει μια λύση.

«Ολοι υπογράμμισαν ότι δεν πρέπει να καθυστερήσουμε γιατί είναι αρνητικό για τις επενδύσεις αλλά και γενικά για την ελληνική οικονομία» δήλωσε από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί και πρόσθεσε:

«Πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο για τη διαδικασία που θα μας επιτρέψει να κλείσουμε αυτά τα θέματα και έτσι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Τα μεγαλύτερα αγκάθια είναι το συνταξιοδοτικό και η αγορά εργασίας. Συνεχίζουμε από σήμερα την σκληρή δουλειά. Όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε λύση. Η επιτυχία του προγράμματος είναι στο μέγιστο συμφέρον όλων. Το 2017 βελτιώνονται οι δείκτες της ΕΕ.  Ελπίζω σε συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε από πλευράς του ότι περαιτέρω καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.Υπήρξε πρόοδος σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup και πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη τάση που υπάρχει, ανέφερε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria