Καστοριά: Έρευνα του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών - OlaDeka

Καστοριά: Έρευνα του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών

Το 54.6% των γυναικών που συμμετείχαν στην Πανελλαδική Ηλεκτρονική Έρευνα του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας  του Δήμου Καστοριάς, αναφέρουν πως κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν βιώσει κακοποιητική συμπεριφορά από σύντροφο.

H   Πανελλαδική αυτή ηλεκτρονική έρευνα με θέμα: «έμφυλη βία στις συντροφικές σχέσεις»,διενεργήθηκε μεταξύ 16-23 Φεβρουαρίου 2017,

μέσω ενός Online ερωτηματολογίου,στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας.

Το ερωτηματολόγιο απάντησαν 2.531 άτομα, εκ των οποίων 2.335 γυναίκες (92.3%)

και  196 άνδρες (7.7%). Όλα τα άτομα απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις.

Τα αποτελέσματα της παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε  από την  Κοινωνιολόγο  του Κέντρου  Δήμητρα Σταύρακα,

τον ψυχολόγο του Κέντρου Βασίλη   Κιοσσέ , την Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου  Μαρία  Παπαλαμπροπούλου   και την   Αντιδήμαρχο Καστοριάς Μαλαματή Αντωνίου .

Το ερωτηματολόγιο  της έρευνας αφορά σε πεποιθήσεις αναφορικά με τη βία στις έμφυλες σχέσεις και απαρτίζεται από 12 ερωτήσεις κλειστού τύπου (μύθος- πραγματικότητα) και 5 ερωτήσεις δημογραφικών στοιχείων.

Όπως επισημαίνουν τα  στελέχη του Κέντρου

«Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα γύρω από την ισότητα των φύλων, υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος ως προς τον επαναπροσδιορισμό των κοινωνικών αντιλήψεων γύρω από την ανδρική και γυναικεία ταυτότητα και ρόλο».

Μέσα από τις 2.531 απαντήσεις που συγκεντρώθηκαν από το  ερωτηματολόγιο σε αυτή την ηλεκτρονική έρευνα, σημειώνεται,

φαίνεται πως οι πεποιθήσεις των Ελλήνων δεν διαφέρουν από αυτές που ανέδειξε το Ευρωβαρόμετρο για το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, και δημοσιοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2016.

Σημειώνεται ακόμη

«Τη στιγμή που το 14% των ερωτηθέντων ενοχοποιεί το θύμα στις περιπτώσεις βιασμού,

το 8 % θεωρεί πως η σεξουαλική παρενόχληση έχει υπερτονιστεί και το 4% θεωρεί πως δεν υπάρχει βιασμός μέσα στη σχέση,

καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν ακόμα κυρίαρχες αντιλήψεις που περιορίζουν τις γυναίκες και τις τοποθετούν σε θέση χαμηλότερα από αυτή των ανδρών.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το εύρημα πως παραπάνω από τις μισές συμμετέχουσες δηλώνουν πως έχουν βιώσει κακοποιητική συμπεριφορά από σύντροφο κάποια στιγμή στη ζωή τους».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria