Φεύγουν από τα μπλόκα αύριο οι περισσότεροι αγρότες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας - OlaDeka

Φεύγουν από τα μπλόκα αύριο οι περισσότεροι αγρότες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤIΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ‘’ΜΠΛΟΚΟΥ’’ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

Δείτε τι γράφει το enikonomia.gr Την απόφαση να αποχωρήσουν αύριο το πρωί από τα αγροτικά μπλόκα που έστησαν από το τέλος Ιανουαρίου 2017 σε διάφορα κομβικά σημεία της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, γνωστοποίησαν μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών τους.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρης Μόσχος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, “αύριο το πρωί στις εννέα βάζουμε μπρος τις μηχανές των τρακτέρ μας και φεύγουμε από τους δρόμους. Γυρνάμε στα χωράφια μας”. Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Μακεδονίας συντάσσεται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας, ενώ όπως μας υπογράμμισε ο κ. Μόσχος “το γεγονός ότι αποχωρούμε δεν σημαίνει ότι σταματάμε τις κινητοποιήσεις μας. Απλώς, θα έχουν άλλη μορφή”.

Εξαίρεση στη Δυτική Μακεδονία, αποτελεί το μπλόκο που στήθηκε στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Φλώρινας. Όπως είπε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του συγκεκριμένου μπλόκου, Στέλλιος Δερμετζίδης “εμείς παραμένουμε αμετακίνητοι στη θέση μας και κλιμακώνουμε. Ήδη από τις 16.00 είναι κλειστή η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Φλώρινας στο κόμβο Μανιακίου και δεν πρόκειται να ανοίξει μέχρι να γίνει η γενική συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας-πιθανόν αύριο το βράδυ-, που θα καθορίσει και το επόμενό μας βήμα”. Ο ίδιος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι αγροτοκτηνοτρόφοι να μεταβούν από τον κόμβο Μανιακίου στο τελωνείο της Νίκης, στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ και να προχωρήσουν σε αποκλεισμό.

Σχολιάζοντας τη σημερινή συνάντηση που έγινε στην Αθήνα, υπό τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο κ. Δεμερτζίδης είπε “προέκυψε το απόλυτο μηδέν. Δεν καταλαβαίνουν αυτά που λέμε και δεν προβληματίζονται για το αύριο του πρωτογενούς τομέα”.

Σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Δημήτρης Καμπούρης, κτηνοτρόφος από τα Σύλλατα Χαλκιδικής ανέφερε ότι αύριο στις 10 το πρωί ξεκινά η αποχώρηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα από τα πράσινα φανάρια (πριν τη διασταύρωση του αεροδρομίου Μακεδονία), επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής. Το συγκεκριμένο μπλόκο στήθηκε στις 30/1 και πλαισιώνονταν από αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης, ενώ υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή είχαν προχωρήσει στον επ αόριστον αποκλεισμό του σημείου και στα δύο ρεύματα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ την αποχώρησή τους αύριο το πρωί, αποφάσισαν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου του Προμαχώνα, που από τις 25/1 στρατοπέδευσαν στον κόμβο Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών. Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο σημείο, επιχείρησαν πολλές φορές να μεταβούν στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αποχώρησαν οι αγροκτηνοτρόφοι από τα διόδια των Μαλγάρων.

Παραμένουν στα μπλόκα τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο τελωνείο των Ευζώνων, στον κόμβο στο Χέρσο, που οδηγεί στο τελωνείο της Δοϊράνης και στον κόμβο Δερβενίου. Το τι μέλλει γενέσθαι θα το αποφασίσουν στη γενική συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, πιθανώς αύριο το βράδυ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤIΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ‘’ΜΠΛΟΚΟΥ’’ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

Στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του «μπλόκου» των αγροτών του Άργους Ορεστικού αποφασίσαμε να κλείσουμε σήμερα μετά από είκοσι (20) μέρες αυτόν τον κύκλο των κινητοποιήσεων που είχαν στόχο να αναδείξουν να ενημερώσουν και να καταθέσουν στην κοινή γνώμη, στους αγρότες και στο κράτος τις θέσεις, τα αιτήματα και τις προτάσεις μας, σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν όχι μόνο εμάς αλλά και όλη την κοινωνία.

Τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το δυσβάσταχτο φορολογικό, την λαιμητόμο του ασφαλιστικού, το τρομερό κόστος παραγωγής, την αύξηση του πετρελαίου, την έλλειψη των υποδομών, την κλιματική αλλαγή, την μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, τα προβλήματα με τον ΕΛΓΑ, το μεγάλο ζήτημα των εργατών γης που προέκυψε εν μέσω κινητοποιήσεων και βέβαια το μεγάλο θέμα των ελληνοποιήσεων των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων που φέτος έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Θεωρούμε ότι ως ένα βαθμό πετύχαμε τους στόχους μας, από εκεί και πέρα ας αναλάβει ο κάθε ένας την ευθύνη που του αναλογεί.

Τα αποτελέσματα αυτού του αγώνα δεν είναι άμεσα μετρήσιμα όπως πέρυσι όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό που ζούμε και η συγκράτηση των κεκτημένων είναι επιτυχία.

Σε όσους δεν συμμετείχαν θα θέλαμε να τους πούμε ότι χάσανε.

Χάσανε την ευκαιρία να εξαντλήσουν την  ελάχιστη υποχρέωση που έχει ο κάθε ένας απέναντι στον εαυτό του και στην κοινωνία που ζει να συμμετέχει στο κοινωνικό, οικονομικό, επαγγελματικό γίγνεσθαι.

Χάσανε την ψυχική ανάταση που δημιουργείται από την συνεργατικότητα, την ομαδική δουλειά, την ικανοποίηση της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Θα θέλαμε βέβαια να κινητοποιηθούν και άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες αφού είναι γνωστό ότι η κατάσταση που ζούμε δεν αφήνει κανέναν αλώβητο.

Είναι τιμή για τον χώρο μας που κινητοποιείται  εκπροσωπώντας και άλλους χώρους προσπαθώντας να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής για όλους τους πολίτες.

Βέβαια ο δρόμος αυτός δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Υπάρχουν δυσκολίες, κούραση, κόστος, υπάρχουν κάποιοι που στην αγωνία τους να προβληθούν μέσα από την ανούσια διαφωνία τους δεν εξετάζουν την ουσία των πραγμάτων και ενώ εμείς δείχνουμε το φεγγάρι αυτοί κοιτούν το δάκτυλο.

Φέτος η συγκέντρωση των τρακτέρ στην αερογέφυρα του Άργους Ορεστικού αποτελούσε σημείο αναφοράς και ορμητήριο για τις κινητοποιήσεις μας.

Πραγματοποιήσαμε έναν καλό αγώνα με ανοικτούς δρόμους με δράσεις στο τελωνείο της Καστοριάς, στην εφορία, στον ΕΛΓΑ, στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στον ΟΠΕΚΕΠΕ με ενημερώσεις με συζητήσεις με γενικές συνελεύσεις με συναντήσεις στα υπουργεία και κλιμακώσαμε αυτές τις κινητοποιήσεις με την συμμετοχή μας στην μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση των αγροτών στην Αθήνα όπου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μας.

Κλείνοντας αυτόν τον κύκλο ανοίγουμε έναν άλλο κύκλο με διαφορετικές μεθόδους και δράσεις που θα συνεχιστούν για όσο διάστημα και εάν χρειαστεί για όσο καιρό αυτή η κυβέρνηση και κάθε άλλη κυβέρνηση δεν σκύβει στα προβλήματά μας δίνοντας λύσεις που να εξασφαλίζουν την επιβίωσή μας και την αποφυγή της καταστροφής της μόνης δυστυχώς  παραγωγικής δομής της χώρας.

Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν αυτήν την προσπάθεια, τον δήμαρχο του Άργους Ορεστικού για την υλικοτεχνική υποδομή και την παραχώρηση των χώρων, τους χορηγούς για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, τον Παύλο τον Κενανίδη για την ενημέρωση στα φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα και την αστυνομία για την συνεργασία που είχαμε προκειμένω όλες αυτές οι δράσεις και κινητοποιήσεις που κάναμε να γίνουν με ασφάλεια.

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria