ΔΝΤ: Σε μη βιώσιμο χρέος «απαγορεύεται» η χρηματοοικονομική στήριξη χωρίς αναδιάρθρωση - OlaDeka

ΔΝΤ: Σε μη βιώσιμο χρέος «απαγορεύεται» η χρηματοοικονομική στήριξη χωρίς αναδιάρθρωση

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΡΑΜΠ

Τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι όταν το χρέος ενός κράτους δεν είναι βιώσιμο «το νομικό πλαίσιο του ΔΝΤ απαγορεύει την παροχή χρηματοοικονομική στήριξης εκτός και αν το πρόγραμμα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, περιλαμβανόμενης της αναδιάρθρωσης χρέους», εκφράζουν οι «ισχυροί» του Ταμείου, την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει τα πρώτα δείγματα για τη στάση που θα κρατήσει στο ελληνικό ζήτημα.

Σε άρθρο τους στο blog του ΔΝΤ, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πολ Τόμσεν, ο επικεφαλής της Νομικής Διεύθυνσης Σον Χάγκαν και ο οικονομικός σύμβουλος Μορίς Όμπστφελντ, σημειώνουν ότι αυτά τα μέτρα θα πρέπει να αντιμετωπίζουν αξιόπιστα το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους σε μεσοπρόθεσμη περίοδο.

 Αναφερόμενοι ειδικά στο ζήτημα της Ελλάδας, τα τρία στελέχη του ΔΝΤ υπογραμμίζουν, ότι οι ευρωπαίοι την ανακούφιση του χρέους «μέσω πολύ σημαντικής παράτασης των προθεσμιών λήξης και μείωσης των επιτοκίων, αντί μέσω απευθείας ‘κουρέματος’».

«Η όποια εκτίμηση της βιωσιμότητας του χρέους θα πρέπει να υποστηρίζεται από ρεαλιστικές – αντί για ηρωικές – υποθέσεις αναφορικά με τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα ότι οι οικονομίες συχνά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν από κρίσεις απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά», γράφουν οι Τόμσεν, Χάγκαν και  Όμπστφελντ.

Συμπληρώνουν πως «εάν ένα πρόγραμμα δεν παρέχει ένα «μονοπάτι», προκειμένου μία χώρα να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές μεσοπρόθεσμα, το Ταμείο δεν είναι σε θέση να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα αντιμετωπίζει με ουσιαστικό τρόπο τα βασικά προβλήματα του μέλους».

Σε περιπτώσεις όπου επιδιώκεται η ελάφρυνση του χρέους, «οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα μεταξύ του μέλους και των πιστωτών του, παρόλο που το Ταμείο συνήθως καλείται να εξηγήσει τη βάση της αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους του Ταμείου. Όπου είναι εφικτό, το Ταμείο ενθαρρύνει ένα μέλος να αναδιαρθρώσει το μη βιώσιμο χρέος χωρίς την αθέτηση πληρωμών, η οποία μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αποδιοργάνωση», τονίζουν.

Καταλήγουν, δε, ότι «με το να προσποιούμαστε ότι χρέη που δεν μπορούν να αποπληρωθούν θα εξοφληθούν, υποσκάπτουμε την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών προσαρμογής του οφειλέτη, οδηγώντας τελικά όλες τις πλευρές να χάσουν περισσότερο απ΄ ό,τι αν είχαν εγκαίρως αντιμετωπίσει τα γεγονότα».

Κυβέρνηση Τραμπ: Το ελληνικό ζήτημα, είναι κυρίως ευρωπαϊκό πρόβλημα

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι κυρίως ευρωπαϊκό πρόβλημα, δήλωσε ο νέος Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μανούτσιν σε συνέντευξη την Πέμπτη, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά τις θέσεις της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στο ελληνικό ζήτημα.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, τα σχόλια του υπουργού, μαζί με τη συζήτηση που είχε με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ την Τρίτη, «υποδηλώνει ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει το Ταμείο να διατηρήσει τη σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα, μη συμμετέχοντας στο τρίτο πρόγραμμα», αναφέρει η εφημερίδα.

«Αυτό είναι κυρίως ένα ευρωπαϊκό ζήτημα», δήλωσε ο κ. Μανούτσιν στη WSJ. «Συνομιλούμε με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ για το ζήτημα, αλλά προφανώς τον πρώτο λόγο έχουν οι ευρωπαίοι».

Το Βερολίνο και άλλα ευρωπαϊκά κράτη επιθυμούν την εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, κυρίως λόγω και των επερχόμενων εκλογών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αυτό το έτος, όμως το ΔΝΤ ήταν απρόθυμο έως τώρα να συνεισφέρει με περισσότερα χρήματα, σχολιάζει η εφημερίδα.

Ο Νάθαν Σιτς, κορυφαίος οικονομικός διπλωμάτης της κυβέρνησης Ομπάμα, δήλωσε ότι δεν βλέπει το ΔΝΤ να συμμετάσχει με ρευστό το επόμενο διάστημα. «Ενόψει των γερμανικών εκλογών, είναι δύσκολο να είναι κανείς αισιόδοξος ότι η ελάφρυνση του χρέους θα είναι αρκετή ώστε να επιτρέψει την συμμετοχή του ΔΝΤ», είπε ο κ. Σιτς.

Εκτίμησε, δε, ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι, όπως και στο παρελθόν, οι ευρωπαίοι να βρουν έναν τρόπο να συνεχίσουν χωρίς το ΔΝΤ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria