ΤΟ ΤΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΣΒΗΣΕ ΤΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ - OlaDeka

ΤΟ ΤΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΣΒΗΣΕ ΤΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Μία βόμβα “αποκάλυψε” στο ευρύ κοινό, την εκρηκτικότητα της δουλειάς τους!

Έχουν εξουδετερώσει χιλιάδες πυρομαχικά αλλά μόνο μία βόμβα που έγινε διάσημη – στο Κορδελιό – έριξε περισσότερο φως στην επικίνδυνη δουλειά τους και έκανε τον κόσμον να θέλει να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τον “εκρηκτικό” τρόπο δουλειάς τους.

Ο φόρος αίματος αυτής της μονάδας του στρατού είναι πολύ μεγάλος

Από το 1954 που έχει ιδρυθεί, έχει θρηνήσει 31 νεκρούς. Έχει εκκαθαρίσει πάνω από 800.000 στρέμματα, πάνω από 450.000 νάρκες και 800.000 χειροβομβίδες.

Για τον Θωμά Δαούτη, διοικητή του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς (ΤΕΝΞ) και τον υπολοχαγό του ΤΕΝΞ Ευστάθιο Λαγό, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ολιγομελούς ομάδας που κατέβηκε στον λάκκο, όπου υπήρχε η βόμβα στο Κορδελιό για να την απενεργοποιήσει, το μόνο αξιοσημείωτο της επιχείρησης ήταν ότι έλαβε χώρα μέσα σε κατοικημένη περιοχή.

Οι διοικητής αποκαλύπτει πως κάθε χρόνο γίνονται έρευνες διότι πολλές περιοχές έχουν κριθεί ως ύποπτες για αντίστοιχα ευρήματα ,  στα Ιωάννινα, την Ηγουμενίτσα, την Καστοριά και τη Φλώρινα όπου σε έκταση 1,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, έχουν βρεθεί και εξουδετερωθεί 400.000 πάσης φύσεως εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Ο φόρος αίματος αυτής της μονάδας του στρατού είναι πολύ μεγάλος και είπε ενδεικτικά: «από το 1954 που έχει ιδρυθεί, έχει θρηνήσει 31 νεκρούς. Έχει εκκαθαρίσει πάνω από 800.000 στρέμματα, πάνω από 450.000 νάρκες και 800.000 χειροβομβίδες».

Ο υπολοχαγός του ΤΕΝΞ Ευστάθιος Λαγός, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ολιγομελούς ομάδας που κατέβηκε στον λάκκο, όπου υπήρχε η βόμβα στο Κορδελιό για να την απενεργοποιήσει,στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

“Γενικώς, έχουμε εκπαιδευτεί σαν μονάδα για να αντιμετωπίζουμε τέτοια περιστατικά, οπότε δεν ήταν κάτι που μπορούσε να μας τρομάξει. Το μόνο διαφορετικό που μας προκάλεσε κάποια προβλήματα, ήταν ότι βρισκόταν μέσα σε κατοικημένη περιοχή, επομένως χρειαζόταν άριστος συντονισμός με όλους τους φορείς ώστε να γίνει η επιχείρηση”, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγός.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι “η εξαιρετικά καλή κατάσταση της βόμβας, ενείχε κινδύνους για τους πυροτεχνουργούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση απενεργοποίησής της”.

“Δεν ήταν σχεδόν καθόλου διαβρωμένη, κάτι που σήμαινε ότι έπρεπε να επιχειρήσουμε σε έναν εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα, και στο εσωτερικό του θα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και θα μπορούσε να πυροδοτηθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή” διευκρινίζει, ξεκαθαρίζοντας ότι “όσο η βόμβα ήταν θαμμένη και δεν την πείραζε κανείς, ήταν πάρα πολύ δύσκολο να εκραγεί αλλά τη στιγμή που αποκαλύφθηκε, θα έπρεπε να απομακρυνθεί”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα επηρέαζε τον εκρηκτικό μηχανισμό ένας υποτιθέμενος σεισμός, ο κ. Λαγός είναι κατηγορηματικός: “Θεωρώ ότι λόγω του εδάφους στο συγκεκριμένο σημείο, θα ήταν πολύ δύσκολο να την επηρεάσει ένας σεισμός, γιατί το χώμα ήταν βαλτώδες που σημαίνει ότι ήταν αρκετά καλά προστατευμένη”.

Όσο για το αν υπάρχουν άλλες βόμβες στο Κορδελιό, όπου το ΤΕΝΞ επιχείρησε για πρώτη φορά, ο διοικητής του Τάγματος δηλώνει ότι δεν το γνωρίζει αλλά σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, η περιοχή βομβαρδίστηκε κατά το 1944 από τις συμμαχικές δυνάμεις.

“Παρόμοιες βόμβες έχουμε αντιμετωπίσει στο αεροδρόμιο Μακεδονία όπου έχουμε εξουδετερώσει και καταστρέψει 14 βόμβες. Η διαφορά βέβαια είναι ότι δεν είναι στον αστικό ιστό, ωστόσο, ελήφθησαν αντίστοιχα μέτρα ασφαλείας” σημειώνει ο κ. Δαούτης. Προσθέτει δε, ότι ειδική μονάδα του ΤΕΝΞ, υπό το Γ΄ Σώμα Στρατού, επιχειρεί καθημερινά σε όλη την ελληνική επικράτεια, από τον Εβρο μέχρι τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά.

 “Στη Θεσσαλονίκη βρισκόμαστε και στο στρατόπεδο Γκόνου, στο πλαίσιο των εργασιών του ΤΑΡ όπου από τα 200 συνολικά στρέμματα, μας έχουν μείνει για “εκκαθάριση” 12-13 στρέμματα, έχοντας ήδη εξουδετερώσει 23000 πάσης φύσεως πυρομαχικά”, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του ΤΕΝΞ. Αλλωστε, όπως υπενθυμίζει, “επειδή ο ελλαδικός χώρος αποτέλεσε έναν χώρο όπου διαχρονικά λόγω της γεωγραφικής του θέσης, διεξήχθησαν ευρύτερες μάχες, η ελληνική γη είναι πλούσια σε πάσης φύσεως εκρηκτικούς μηχανισμούς”.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria