«Bόμβα» Σόιμπλε: Η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα σημαίνει νέα διαπραγμάτευση - OlaDeka

«Bόμβα» Σόιμπλε: Η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα σημαίνει νέα διαπραγμάτευση

«ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΣΤΟ 3,5%» ΛΕΕΙ ΤΟ ΔΝΤ

«Τορπίλη» εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε γερμανική εφημερίδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που φέρεται να δήλωσε ότι τυχόν αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) από το ελληνικό πρόγραμμα σημαίνει νέα διαπραγμάτευση και νέο σχέδιο. 

Το σχέδιο αυτό, όπως αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να εγκριθεί από την γερμανική Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο «σκληρός» υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι εάν τελικώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξει λύση από την Ευρώπη και τον ESM, υπογραμμίζοντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Σόιμπλε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, αναμένεται να δημοσιευτεί την Παρασκευή.

Επιμένει το ΔΝΤ: Πρόσθετα μέτρα αν παραμείνει το πλεόνασμα στο 3,5%

Τη θέση του Ταμείου για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μη χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων επανέλαβε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί ότι πρέπει να διαμορφωθεί στο 3,5% θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα λιτότητας. Παρόλα αυτά, ο Τζέρι Ράις δήλωσε σήμερα

Eφικτή παραμένει ακόμη και σήμερα παρ’ όλες τις καθυστερήσεις η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει εφικτή.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι συμμετέχει πλήρως στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου το Ταμείο ν΄ανταποκριθεί στην πρόσκληση που είχε απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση για την πλήρη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Νωρίτερα σήμερα ο Ευ. Τσακαλώτος σε κοινή συνέντευξη με τον Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε πως το Ταμείο πρέπει να πάρει «τις δικές του αποφάσεις, να μετρήσει τι σκέφτεται για το πρόγραμμα και το επίπεδο της συμμετοχής του».

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα, τόσο για την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, όσο και για το πότε θα δημοσιοποιηθεί η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Όπως διευκρίνισε, το Ταμείο θα δημοσιοποιήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες τόσο την έκθεση βιωσιμότητας, όσο και τον απολογισμό του προγράμματος αλλά και τα ευρήματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του άρθρου 4.

Πάντως απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμα πιεστικές και επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Συμπλήρωσε δε ότι για το λόγο αυτό δεν έχει τεθεί κάποια προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο Κ. Ράις επανέλαβε τη θέση του Ταμείου για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μη χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων. Στην αντίθετη περίπτωση που το πρωτογενές πλεόνασμα αποφασιστεί ότι πρέπει να διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ, υποστήριξε ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας, παραπέμποντας στο γνωστό άρθρο του Πολ Τόμσεν.

Τέλος, όπως ενημέρωσε ο κ. Ράις, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ.
«Μήνυμα» προς ΕΚΤ για τον τερματισμό της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης. 

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο κ. Σόιμπλε έστειλε και «μήνυμα» στην ΕΚΤ, ότι θα πρέπει από φέτος να ξεκινήσει τη διαδικασία τερματισμού της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι κάθε αλλαγή πολιτικής αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει τη δύσκολη αποστολή να εξέλθει από την πολιτική μεγάλης ποσοτικής χαλάρωσης» που ασκεί, είπε ο Σόιμπλε στη συνέντευξη που θα δημοσιευθεί αύριο στη Süddeutsche Zeitung.

«Θα ήταν πιθανόν σωστό η ΕΚΤ να τολμήσει να αρχίσει τον τερματισμό της πολιτικής αυτής φέτος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου ο Σόιμπλε επανήλθε στην πρότασή του να μειωθεί η φορολογία στη Γερμανία, κάτι που είπε ότι είναι «εφικτό» αλλά και «απαραίτητο» να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria