Αποκλεισμένα χωριά και χιόνια στα νησιά – Νέο κύμα – Κινητοποίηση - OlaDeka

Αποκλεισμένα χωριά και χιόνια στα νησιά – Νέο κύμα – Κινητοποίηση

Τρεις νεκροί από το ψύχος – Κλειστά σχολεία, νέες χιονοπτώσεις

Τρεις νεκρούς άφησε το κύμα κακοκαιρίας που έφερε «χιόνι ως τη θάλασσα»  και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 45 ετών. Στο Καρπενήσι, 58χρονος δημοτικός υπάλληλος ξεψύχισε την ώρα που καθάριζε από το πυκνό χιόνι το οδικό δίκτυο της περιοχής, με εκχιονιστικό μηχάνημα.
Ενας 77χρονος που είχε χαθεί στα Πιτσιναίικα της ορεινής Ναυπακτίας αν και εντοπίστηκε ζωντανός, κατέληξε αργότερα, πιθανότατα από υποθερμία. Ηλικιωμένη στην Κομοτηνή πέθανε λόγω των αναθυμιάσεων από το μαγκάλι που είχε ανάψει για να ζεσταθεί.
Με χιονοπτώσεις ξεκίνησε η εβδομάδα, για τη ανατολική Μακεδονία-Θράκη αλλά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Επιδείνωση με δυνατές βροχές προβλέπονται για τα πεδινά και για την Κρήτη, ενώ για την Αττική, αναμένονται χιονοπτώσεις με επίκεντρο τα ανατολικά και τα βόρεια.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συγκάλεσε σύσκεψη στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με αντικείμενο την καταγραφή της κατάστασης και των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του χαμηλού βαρομετρικού «Αριάδνη».

Σκόπελος -Αλλόνησος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Δραματικές ώρες για τους κατοίκους σε Αλόννησο και Σκόπελο, οπού το χιόνι ξεπερνά σε ύψος το ένα μέτρο, με τα νησιά να έχουν μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Πέρα από τα προβλήματα με το τηλέφωνο και το ρεύμα θα υπάρξουν προβλήματα και με το νερό, καθώς δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια λόγω έλλειψης ρεύματος.

Απαραίτητες οι αλυσίδες στην ανατολ.Μακεδονία 

Από τους -23 βαθμούς Κελσίου στους -16 η  θερμοκρασία τα ξημερώματα στη Φλώρινα με ολικό παγετό. Στις χαμηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν είναι -13 στα Γρεβενά και στο Νευροκόπι, -12 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, -7 στη Βέροια, -6 σε Καβάλα και Ξάνθη.

Λάρισα: -5 βαθμοί βαθμοί και κλειστά σχολεία

Και αύριο θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στη Λάρισα, λόγω παγετού, ενώ προβλέπονται νέες χιονοπτώσεις.

Κύμη: Χωρίς ρεύμα και νερό 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Κύμη Ευβοίας ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ενώ είκοσι χωριά παραμένουν αποκλεισμένα,  το ύψος του χιονιού φτάνει τα δύο μέτρα, ενώ στην παραλία το ένα μέτρο και σαράντα εκατοστά.  Αγνοείται η τύχη κατοίκου του χωριού Ταξιάρχης, ενώ επιχειρείται απεγκλωβισμός φύλακα εργοστασίου της ΕΒΟ.

Υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του μηχανισμού για να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία, διαπίστωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, αποτιμώντας την κατάσταση που επικρατεί στην Εύβοια.
Σε ό,τι αφορά τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι «με ταχείς ρυθμούς θα υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση για τις πληγείσες κτηνοτροφικές μονάδες ώστε να ενισχυθούν και να αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι».

Αχαΐα: -14 κελσίου στα Καλάβρυτα

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο Αίγιο, ωστόσο οι πρωτοφανείς από το 2004 χιονοπτώσεις στην Πάτρα δημιουργούν προβλήματα και τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν. Η χαμηλότερη θερμοκρασία στο νομό Αχαΐας, είναι μείον 14 βαθμοί στα Καλάβρυτα.

Λέσβος- Χίος: Νέες χιονοπτώσεις

Είκοσι χρόνια είχε να φτάσει χιόνι στη θάλασσα, ενώ έντονη είναι και σήμερα η χιονόπτωση σε όλη τη δυτική Λέσβο  μέχρι τις ακτές της Ερεσού και του Σιγρίου.
Στη Μόρια, δύο θερμαινόμενες σκηνές λειτουργούν για 2.500 πρόσφυγες, εκ των οποίων 106 αναμένεται να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία.

Από τα χαράματα χιονίζει και σε όλη τη βόρεια Χίο. Σύμφωνα με το γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται στις οδούς, Χίου – Καρδαμύλων, Χίου – Βολισσού, Χίου – Αυγωνύμων, από το ύψος των Καρυών μέχρι και τα Αυγώνυμα.

Χανιά: Δεν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πρωινές πτήσεις προς Αθήνα

Δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω παγετού οι δύο προγραμματισμένες πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης», κλειστά παραμένουν σχολεία και παιδικοί σταθμοί, ενώ αρκετά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στο οροπέδιο Λασιθίου, όπου το θερμόμετρο  δείχνει μείον 16 βαθμούς.

Κλειστά σχολεία και στην Αττική

Στην Αττική, το πρώτο κουδούνι για το 2017 δεν χτύπησε σήμερα στα σχολεία στον Διόνυσο, την ‘Ανοιξη, τον ‘Αγιο Στέφανο, τη Δροσιά, το Κρυονέρι, τη Ροδόπολη και τη Σταμάτα.

Επίσης κλειστά, παρέμειναν τα σχολεία στον δήμο Ωρωπού (Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Αφίδνες, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μαλακάσα, Αυλώνα, Συκάμικο, Χαλκούτσι, Ωρωπός, Σκάλα Ωρωπού, Νέα Παλάτια) και το δήμο Μαραθώνα (Γραμματικό, Βαρνάβας, Μαραθώνας, Κάτω Σούλι). Κλειστά και τα σχολεία του δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος και Ραφήνας-Πικερμίου.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Καραμέρο, είναι νωρίς για να παρθεί απόφαση για το εάν θα ανοίξουν αύριο όλα τα σχολεία.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου η θερμοκρασία το πρωί ήταν μείον 6 βαθμοί με παγετό, κλειστά θα μείνουν στη συντριπτική τους πλειονότητά τα σχολεία του νομού, πλην κάποιων σχολικών μονάδων στον δήμο Θέρμης. Το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα σχολεία στην κεντρική και δυτική Μακεδονία.

Θεσσαλονίκη:Πάγωσαν οι σωληνώσεις φυσικού αερίου

Για προβλήματα στη θέρμανση και την παροχή ζεστού νερού στο 90% των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης,  έκανε λόγο o τεχνικός συστημάτων φυσικού αερίου, Γιάννης Κοντομήτρος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ, αποδίδοντας το πρόβλημα στο ότι «οι περισσότερες εγκαταστάσεις δεν είναι κατασκευασμένες για θερμοκρασίες υπό το μηδέν».

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria