Κρίσιμες ώρες για το Κυπριακό στη Γενεύη - Γκουτέρες: Θέλουμε λύση, όχι μπάλωμα - OlaDeka

Κρίσιμες ώρες για το Κυπριακό στη Γενεύη – Γκουτέρες: Θέλουμε λύση, όχι μπάλωμα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

Βρισκόμαστε κοντά σε λύση του Κυπριακού, αλλά «μην περιμένετε θαύματα» δήλωσε από τη Γενεύη ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχοντας δίπλα του τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επιβεβαίωσε το καλό κλίμα που διαμορφώνεται στη διάσκεψη και προανήγγειλε την έκδοση ανακοίνωσης που θα κινείται προς την ίδια θετική κατεύθυνση.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της σημερινής διάσκεψης και του γεύματος εργασίας, ακολούθησαν  δηλώσεις του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Κρίσιμες ώρες για το Κυπριακό στη Γενεύη - Γκουτέρες: Θέλουμε λύση, όχι μπάλωμα

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε απ’ όλους να μην περιμένουν… άμεσα θαύματα και “απένειμε” το… Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου στους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί γιατί, όπως είπε, αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές, ενώ ο ΟΗΕ θέλει να κρατήσει δευτερεύοντα ρόλο. Εξήρε το θάρρος των δυο ηγετών και τις κινήσεις τους στο θέμα των διαπραγματεύσεων τα τελευταία δυο χρόνια.

«Είτε θα έχουμε μια σαφή, συμπαγή λύση που θα υπογραφεί απ’ όλους και θα περάσει από τα δημοψηφίσματα είτε θα έχουμε μπάλωμα… Δεν θέλουμε μπάλωμα, θέλουμε συγκεκριμένη λύση που οι δυο κοινότητες θα μπορούν να την αποδεχτούν» δήλωσε ακόμα ο κ. Γκουτέρες και πρόσθεσε:

«Ελπίζω ότι θα υπάρξει κάτι καινοτόμo. Κάτι τέτοιο το αξίζει ο Κυπριακός λαός. Απεγνωσμένα χρειαζόμαστε ένα φάρο ελπίδας και η Κύπρος μπορεί να γίνει ο φάρος ελπίδας στην απαρχή του 2017».

Κοτζιάς: Εποικοδομητικές οι προτάσεις της Ελλάδας

Τη συμμετοχή της Ελλάδας με εποικοδομητικές προτάσεις στη διάσκεψη, έτσι ώστε να βρεθεί λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων και να αποδίδει τη μέγιστη δυνατότητα ισότητας, τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την παρέμβασή του στο πρώτο μέρος της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η Ελλάδα, όπως τονισε ο κ. Κοτζιάς, θεωρεί ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο, και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να υπάρξει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων.

Σημείωσε δε, ότι θα μπορούσε το θέμα της Ασφάλειας να καλυφθεί από μία καλύτερη αστυνόμευση σε πολιτειακό, ομοσπονδιακό επίπεδο, με μία ομοσπονδιακή και ενδεχομένως, μία διεθνή αστυνομική δύναμη.

Η καλύτερη εγγύηση βέβαια, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς είναι εγγύηση για τα δικαιώματα όλων και χαιρέτισε την παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκας Μογκερίνι που δείχνει, όπως είπε, το ενδιαφέρον και τον ρόλο που μπορεί να διαδραμματίσει η ΕΕ.

Επίσης ευχαρίστησε τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουντέρες για τις προσπάθειες που καταβάλουν τα Ηνωμενα Έθνη για την επίτευξη του ιστορικού στόχου της επανένωσης της Κύπρου. Ο ΟΗΕ τόνισε, ο κ. Κοτζιάς πρέπει να ακολουθήσει το πνεύμα και το γράμμα του καταστατικού του χάρτη και να είναι θεματοφύλακας των αρχών του.

Έχουμε όλοι ιστορικές ευθύνες για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή, είπε ο κ. Κοτζιάς και αναφέρθηκε στο πολιτικό θάρρος του προέδρου Ανασταστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί που καταβάλλουν προσπάθειες για να καταλήξουν στην επανένωση του νησιού.

Τόνισε ότι η λύση πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα εξίσου Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, αλλά και των τριών μειονοτήτων. Και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να νοιώθουν ασφαλείς,τόνισε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση του Κυπριακού, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει ένας φάρος σταθερότητας και ένα παράδειγμα για όλη τη Μέση Ανατολή. Η λύση θα ήταν φωτεινό παράδειγμα για όλες τις χώρες της περιοχής, θα δημιουργούσε συνθήκες ευημερίας, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το μέλλον της Κύπρου, όπως και της Τουρκίας, κατέληξε ο κ. Κοτζιάς, είναι στην ΕΕ, «εμείς πιστεύουμε σε αυτό και θέλουμε να εργαστούμε για την επανένωση του νησιού για να μπορούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ονειρεύονται, να μπορούν να αισθάνονται αυτή τη χώρα πατρίδα τους, να μπορούν να χτίσουν με ασφάλεια το μέλλον των παιδιών τους».

Κυβερνητική πηγή: Αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί

Ιδιαίτερα κρίσιμη προμηνύεται η έναρξη της πολυμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Από τη στάση που θα τηρήσουν όλες οι πλευρές, και κυρίως η ‘Αγκυρα, στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, θα καθοριστεί εν πολλοίς η συνέχεια.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Όπως, όμως, σημείωνε κορυφαία κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί». Τότε και μόνο, αν διαφανεί λύση δηλαδή, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει στη Γενεύη. Όσον αφορά αυτή καθαυτή τη Διάσκεψη, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσής της, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε διευκρινιστεί, ούτως ή άλλως, ότι είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος (open ended).

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria