Εναλλακτικές μέθοδοι θέρμανσης στα δημόσια κτήρια - OlaDeka

Εναλλακτικές μέθοδοι θέρμανσης στα δημόσια κτήρια

Του Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου

Στο θέμα των δαπανών θέρμανσης μετά τη ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου αναφέρεται στο άρθρο του στο makthes.gr με τίτλο «Ένα πρόβλημα, μια λύση» ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού Πάνος Κεπαπτσόγλου

Μετά τη ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και δεδομένου ότι στην ακριτική περιοχή μας απαιτείται θέρμανση των δημοσίων κτηρίων για τουλάχιστον (7) επτά μήνες, σε συνδυασμό με τις μεγάλες περικοπές των επιχορηγήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα τελευταία πέντε χρόνια σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%, προέκυψε ένα μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα. Αυτό της κάλυψης των δαπανών θέρμανσης.

Επιπλέον επιχορηγήσεις δεν προβλέπεται να υπάρξουν, άρα η μόνη λύση είναι η περικοπή των αντίστοιχων δαπανών, η οποία μπορεί να συντελεστεί μόνο μεταβαίνοντας σε εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης, μικρότερου κόστους.

Έτσι, από το 2011 πιλοτικά σε δύο σχολεία και σιγά σιγά, χρόνο με το χρόνο, στα περισσότερα δημόσια κτήρια έχουμε μεταβεί σε καύση βιομάζας (pellet) αντί του πετρελαίου, μετατρέποντας τους λέβητες πετρελαίου σε λέβητες καύσης pellet με καυστήρα pellet. Αυτό συντελείται με μικρές παρεμβάσεις και προμήθεια εξοπλισμού, το κόστος του οποίου αποσβένεται τον πρώτο κιόλας χρόνο από τη διαφορά της τιμής μεταξύ πετρελαίου και pellet. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κόστος θέρμανσης μειώνεται σε ποσοστό περίπου 50%, με την προϋπόθεση βέβαια πως τοποθετούμε επώνυμο και πάνω απ’ όλα αξιόπιστο εξοπλισμό (καυστήρες pellet).

Με τον τρόπο αυτό καταφέρνουμε, παρ’ όλες τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, να παραμένουν τα σχολεία και τα δημόσια κτήρια συνεχώς ζεστά και το μισό, όπως προανέφερα κόστος λειτουργίας.

Αν σ’ αυτό συνυπολογίσουμε το κέρδος της τιμής αγοράς των pellets το καλοκαίρι και μάλιστα της προμήθειας αυτών μέσω ενιαίων διαγωνισμών για όλες τις ανάγκες των δομών του Δήμου (Δήμος, Κοινωφελής Επιχείρηση, Νομικό Πρόσωπο, Σχολικές Επιτροπές, αθλητικό κέντρο), όχι μόνο επιτυγχάνεται ο στόχος, αλλά προκύπτει και επιπλέον ωφέλεια για την κάλυψη και άλλου είδους λειτουργικών αναγκών του Δήμου και των Επιχειρήσεών του.

Πάνος Κεπαπτσόγλου

Δήμαρχος Άργους Ορεστικού

makthes.gr

 

Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου

Ο Πάνος Κεπαπτσόγλου, γιος του αείμνηστου καθηγητή Δημοσθένη Κεπαπτσόγλου, γεννήθηκε το 1966 στο Άργος Ορεστικό, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πτυχιούχος Εργολήπτης Δημοσίων Έργων και άριστος γνώστης Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων, ενώ διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος από το 1996 έως το 2010.

Το Μάρτιο του 1991 ανέλαβε τη Διεύθυνση της Κοινοτικής Επιχείρησης Αδρανών Υλικών Μαυροχωρίου, (Κ.Ε.Α.Υ.Μ.), την οποία εξυγίανε, αναδιοργάνωσε και την κατέστησε μια από τις λίγες κερδοφόρες Δημοτικές Επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Το 2002 εκλέχθηκε 1ος σε σταυρούς Νομαρχιακός Σύμβουλος Καστοριάς. Από το 2006 ήταν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Άργους Ορεστικού και από το 2011 διατελεί  Δήμαρχος του νέου Δήμου Άργους Ορεστικού.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria