Ψηφίστηκε η ίδρυση «Ταμείου Ανάπτυξης" για τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας - OlaDeka

Ψηφίστηκε η ίδρυση «Ταμείου Ανάπτυξης” για τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας

Την ίδρυση ταμείου με την επωνυμία «Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας» (ΤΑΔΥΜ) και με αρχικό κεφάλαιο ύψους 10 εκατ. ευρώ, ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας,

με στόχο τη χρηματοδοτική στήριξη υπό μορφή εγγυήσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα. Από το σύνολο του αρχικού κεφαλαίου του νέου ταμείου, τα 5 εκατ. ευρώ θα εισφέρει το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), τα 3 εκατ. θα προέλθουν από την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, ενώ από 1 εκατ. ευρώ έκαστο θα διαθέσουν τα εμποροβιομηχανικά επιμελητήρια (ΕΒΕ) Κοζάνης και Φλώρινας. Τα χρήματα προέρχονται από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης, που καταβάλει η ΔΕΗ στην περιφέρεια και τους δήμους της περιοχής, ως αντιστάθμισμα των δραστηριοτήτων της.

Το ΤΑΔΥΜ θα εγγυάται το δανεισμό των επιχειρήσεων έναντι του τραπεζικού συστήματος, προσφέροντας διέξοδο ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ θα έχει και τη δυνατότητα αναμόχλευσης των κεφαλαίων. Θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του ΕΤΕΑΝ, αλλά ως ξεχωριστή χρηματοδοτική μονάδα με δική του επενδυτική επιτροπή. Την πλειοψηφία στην επιτροπή θα κατέχουν οι φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ενώ τα υπόλοιπα μέλη θα προέρχονται από την ομάδα στελεχών του ΕΤΕΑΝ. «Επιθυμούμε να αξιοποιηθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η εξειδικευμένη γνώση της περιφέρειας στην χάραξη της επενδυτικής πολιτικής» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ, Κωσταντίνος Γαλιατσάτος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και γι’αυτό προτάθηκε η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής να ανήκει στην περιφέρεια ώστε «να αναπτύξει την δική της στρατηγική της για την εξέλιξη του ταμείου».

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ διαβεβαίωσε ότι με την τεχνογνωσία και την ευέλικτη δομή του το Ταμείο θα στηρίξει τη λειτουργία του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου «που ελπίζω, ότι σύντομα θα βρει μιμητές από όλη την Ελλάδα».

Ανακοίνωσε ότι το ΕΤΕΑΝ μετά από επτά χρόνια «εισέρχεται εκ νέου στο τομέα των εγγυήσεων, όπου τα λεφτά που μπορούν να μοχλευτούν είναι 2 δισ. ευρώ. Τα χρήματα είναι πάνω από το χρηματοδοτικό κενό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτή θα είναι η συμβολή του ΕΤΕΑΝ» κατέληξε.

«Από σήμερα αναλαμβάνουμε μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στην χώρα και ευχόμαστε να κυλήσουν όλα ομαλά» σημείωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης. Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που αγκάλιασαν από την αρχή και χωρίς δισταγμούς την προσπάθεια της περιοχής και σημείωσε ότι «με αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία η Ευρώπη πορεύεται εδώ και πολλά χρόνια ενώ την ίδια στιγμή η χώρα μας υστερεί δραματικά». Απηύθυνε δε πρόσκληση προς τους φορείς να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους γιατί η χρηματοδοτική καινοτομία της Δυτικής Μακεδονίας θα επηρεάσει και την υπόλοιπη χώρα.

Η ιδέα του χρηματοδοτικού ταμείου διατυπώθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Φεβρουάριο στο συνέδριο για την «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» της Δυτικής Μακεδονίας που διοργάνωσε το ΕΒΕ Κοζάνης. Η ομάδα εργασίας που συστάθηκε από το Επιμελητήριο αποτύπωσε τις τεχνικές λεπτομέρειες και διαμόρφωσε το πλάνο λειτουργία του ταμείου. «Η πρόταση μας έτυχε θετικής αντιμετώπισης από το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, από το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος κι έτσι φτάσαμε σήμερα στο τέλος αυτής της προσπάθειας που ελπίζω να είναι μια καλή αρχή για τους επιχειρηματίες της περιοχής» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης, Κωνσταντίνος Κυριακίδης. Όπως δήλωσε το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει «ευρεία καμπάνια ενημέρωσης ώστε οι επιχειρηματίες της περιοχής να διερευνήσουν πως μπορούν να ωφεληθούν αξιοποιώντας τις δυνατότητες του χρηματοδοτικού εργαλείου για πρόσβαση σε κεφάλαια του τραπεζικού συστήματος.

Η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ΕΤΕΑΝ θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο στην Αθήνα, παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria