Υπερψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία στην Ολομέλεια τα μέτρα υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων - OlaDeka

Υπερψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία στην Ολομέλεια τα μέτρα υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η χορήγηση του βοηθήματος στους συνταξιούχους, ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας τέθηκε η τροπολογία για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, η οποία και έλαβε την έγκριση του σώματος με ονομαστική ψηφοφορία.

Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, «παρών» δήλωσε η Ν.Δ., ενώ απείχαν από την ψηφοφορία το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 257 βουλευτές.

«Ναι» ψήφισαν 196 βουλευτές και «παρών» 61 βουλευτές.

Απόντες 14 βουλευτές από τη Ν.Δ., ο Ανδρέας Μιχαηλίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ(ασθενής), η Φώφη Γεννηματά από της Δημοκρατική Συμπαράταξη (απουσιάζει στις Βρυξέλλες), πέντε βουλευτές από τη Χρυσή Αυγή, τρεις από το ΚΚΕ, οκτώ από το Ποτάμι, οκτώ από την Ένωση Κεντρώων και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές.

Μεταξύ των απόντων ήταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης (βρίσκεται στις Βρυξέλλες), ο πρ. πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στόχος της ονομαστικής ψηφοφορίας ήταν να τοποθετηθούν τα κόμματα και το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους να ψηφιστεί με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η απόφαση για υποβολή αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας έγινε γνωστή, ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ανακοίνωσαν χθες ότι αναστέλλουν προσωρινά τις αποφάσεις τους για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου οι θεσμοί να αξιολογήσουν την επίπτωση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις και τους στόχους του προγράμματος του ESM.

Οι εξελίξεις αυτές διαμόρφωσαν ένα ακόμη σκηνικό αντιπαράθεσης στη συζήτηση στη Βουλή, καθώς ακόμη και κόμματα της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να ψηφίσουν υπέρ της τροπολογίας, ωστόσο έθεσαν ζήτημα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Μια ψήφιση της τροπολογίας με ευρύτατη πλειοψηφία για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, όπως είχε γίνει και με το πακέτο διάσωσης του Αυγούστου του 2015, θα προσέδιδε μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ γιατί θα έδινε την εικόνα ενός διακομματικού κοινοβουλευτικού μετώπου, σημείωναν χθες βράδυ κοινοβουλευτικοί κύκλοι για την απόφαση στην οποία κατέληξε η ΚΟ για ονομαστική ψηφοφορία.

«Οι συνταξιούχοι αποτελούν μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική κατηγορία η οποία δεν έχει για αντικειμενικούς λόγους τη δυνατότητα εύρεσης επιπλέον πηγών εισοδημάτων πλην της σύνταξης και επομένως δεν μπορεί να αναπληρώσει εισοδήματα τα οποία έχει απωλέσει», έχει δηλώσει η κυβέρνηση στην αιτιολόγηση της τροπολογίας. «Λόγω των εκτεταμένων εισοδηματικών περικοπών που πραγματοποιήθηκαν στα εισοδήματα των συνταξιούχων τα τελευταία επτά έτη, κρίνεται αναγκαία η στήριξη της ευαίσθητης αυτής κατηγορίας μέσω της παροχής έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης», αναφέρουν οι υπουργοί που υπογράφουν την τροπολογία Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος.

Αντίστοιχη θα είναι και η διαδικασία για το μέτρο αναστολής της αύξησης του ΦΠΑστα νησιά που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση. Η συγκεκριμένη τροπολογία θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα που ψηφίζεται την προσεχή Δευτέρα και θα ζητηθεί επίσης ονομαστική ψηφοφορία από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria