Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για το επίδομα των χαμηλοσυνταξιούχων - OlaDeka

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για το επίδομα των χαμηλοσυνταξιούχων

«ΠΑΡΩΝ» Η ΝΔ- «ΑΠΟΧΗ» ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ – «ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ…» ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Καταιγιστικά είναι τα πυρά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης που είναι σε εξέλιξη στη Βουλή για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχος. Υπέρ θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ, παρών λέει η Νέα Δημοκρατία, αποχή αποφάσισε το Ποτάμι, ενώ αποχωρεί η Ένωση Κεντρώων.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδα σφοδρή ήταν η κριτική προς την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση που ακολούθησε τη ψηφοφορία. Την ίδια στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για επικοινωνιακό «σόου» της κυβέρνησης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις αυτής της τακτικής στη διαπραγμάτευση και το χρέος.

«Θα ευχηθούμε στη Νέα Δημοκρατία από τώρα καλά Χριστούγεννα και καλή τύχη στις περιφέρειες σας όταν θα πάτε να εξηγήσετε τι κάνατε» σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, κοιτώντας προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα ο Νίκος Παππάς χαιρέτισε την στάση του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, «κομμάτων που ασκούν δομική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση», για την υπερψήφιση της τροπολογίας και την δήλωση της κ. Γεννηματά πως η πολιτική του κ. Σόιμπλε είναι εναντίον και της Ελλάδας και των πολιτών της. «Εναντίον και της Ευρώπης, προσθέτουμε εμείς» κατέληξε.

Κριτική σε κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν στηρίζουν την τροπολογία για το εφάπαξ βοήθημα άσκησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Μιλώντας από τα έδρανα χαρακτήρισε την στάση τους κατά την διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας ως «στάση αποχής από την ευθύνη», ενώ αναφερόμενος στη στάση των δανειστών έκανε λόγο για «ρεσιτάλ κακοπιστίας».

Την απόσυρση της τροπολογίας πρότεινε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως αν τα ευρωπαϊκά όργανα εγκρίνουν την τροπολογία και πιστοποιηθεί το πλεόνασμα τότε θα τη στηρίξει και η αξιωματική αντιπολίτευση. «Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο να περιορίσει την ήττα της στις εκλογές» τόνισε από το βήμα της Βουλής και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «τυχοδιωκτισμό». Ανάλογη και η τοποθέτηση του Γιάννη Βρούτση, ο οποίος σημείωσε «κρατήστε το βοήθημα, αλλά μην παίζετε με την τύχη της χώρας».

Σε έντονο ύφος κινήθηκε και η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Κάντε την ονομαστική σας. Κάντε ό,τι θέλετε. Δώστε και το βοήθημα γιατί το έχουν ανάγκη οι άνθρωποι αυτοί, αλλά σηκωθείτε και φύγετε γιατί όσο κάθεστε βλάπτετε τη χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Θα ψηφίσουμε επειδή έχουν ανάγκη τα χρήματα» είπε ο Χρ.Κατσώτης, επισημαίνοντας πως το ΚΚΕ έχει καταθέσει τροπολογία για θεσμοθέτηση-επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης και καλώντας την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να την υιοθετήσουν.

Από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης – κοιτώντας προς τα κυβερνητικά έδρανα – είπε «εσείς θέλετε συναίνεση αλά καρτ, την ώρα που σας βολεύει. Δεν πιστεύετε τη συναίνεση».

Δείτε LIVE τη συζήτηση στη Βουλή:

 

 

 

 

 

 

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria