Συνταγή: Καστοριανό γριβάδι γκαρούφα‏ - OlaDeka

Συνταγή: Καστοριανό γριβάδι γκαρούφα‏

Γριβάδι Γκαρούφα: Στη φωτογραφία βλέπετε το γριβάδι καμουφλαρισμένο κάτω από τη σκορδαλιά του!

ΥΛΙΚΑ

Το κεφάλι του γριβαδιού με μέρος από τον λαιμό & το χαβιάρι του

1 φλυτζ. φρέσκια Ντομάτα

9 σκελίδες Σκόρδο
1 φλυτζ. Καρύδια
1/2 kg μπαγιάτικο Ψωμί
½ ματσάκι Μαϊντανό
Κόκκινο Πιπέρι
Αλεύρι
Ελαιόλαδο, Ξύδι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πριν ξεκινήσουμε πλένουμε καλά το κεφάλι του ψαριού.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λάδι στον πάτο. Όταν ζεσταθεί προσθέτουμε τρία κουταλάκια γεμάτα αλεύρι και ένα κουταλάκι κόκκινο πιπέρι και ανακατεύουμε για ένα λεπτό. Προσθέτουμε ένα λίτρο νερό και περιμένουμε να βράσει. Όταν το νερό είναι έτοιμο βάζουμε μέσα το κεφάλι και το χαβιάρι. Προσθέτουμε ένα κουταλάκι αλάτι, την φρέσκια ντομάτα και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε να βράσει για μία ώρα περίπου.

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε την σκορδαλιά: σε ένα γουδί ξύλινο ή σε ένα ηλεκτρικό μιξέρ ρίχνουμε: 9 σκελίδες σκόρδο, μισό κουταλάκι αλάτι και χτυπάμε καλά. Όταν λιώσει το σκόρδο προσθέτουμε τα καρύδια και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε ηλεκτρικό μίξερ καλό είναι να μην χτυπήσουμε πολύ ώρα τα καρύδια, ώστε να ‘φαίνονται’ όπως λένε μέσα στην σκορδαλιά και να μην πολτοποιηθούν. Αφήνουμε την σκορδαλιά στην άκρη μέχρι να γίνει το ψάρι.

Βγάζουμε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά και αφαιρούμε από το ζουμί το ψάρι σε μια ευρύχωρη πιατέλα. Ρίχνουμε το μπαγιάτικο ψωμί μέσα στον ζωμό του ψαριού να μουλιάσει καλά και το προσθέτουμε στο μίγμα της σκορδαλιάς. Μέσα στην σκορδαλιά βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι και 1 κουταλιά της σούπας ξύδι και χτυπάμε καλά για τελευταία φορά ώστε το ψωμί να αναμιχθεί με τα υπόλοιπα υλικά.

Αν θέλουμε να γίνει η σκορδαλιά πιο ζουμερή προσθέτουμε με μια κουτάλα ακόμα λίγο από το ζουμάκι που έβρασε το ψάρι.Περιχύνουμε το ψάρι με την σκορδαλιά και το σκεπάζουμε όλο. Είναι έτοιμο!

Πρέπει να ξέρετε: Η γκαρούφα είναι ένας θεσπέσιος μεζές και λιγότερο ένα κυρίως πιάτο. Οι Καστοριανοί το λατρεύουν γιατί είναι νοστιμότατο, αλλά και επειδή δεν είναι ποτέ αρκετό για να τους χορτάσει. Έτσι περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη φορά που θα το πετύχουν σε κάποια εκλεκτή περίσταση!

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria