Δείτε όλη την εγκύκλιο για τις εισφορές των επαγγελματιών - OlaDeka

Δείτε όλη την εγκύκλιο για τις εισφορές των επαγγελματιών

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ

Στο παρά πέντε της χρονιάς και με εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες να μη γνωρίζουν τι ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώσουν με το νέο έτος, το υπουργείο Εργασίας, αποφάσισε να στείλει… με φωτογραφίες, τις εγκυκλίους που όλοι περίμεναν. Δεν υπάρχουν, ωστόσο, ακόμη οι εγκύκλιοι για το τι θα ισχύσει με τα «μπλοκάκια».

Οπως είναι γνωστό. βάση υπολογισμού των εισφορών ορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζονται τα 586 ευρώ. Επί αυτού, δηλαδή, εισφορά θα πληρώνουν όσοι κατά το προηγούμενο έτος παρουσιάζουν ζημιές ή μηδενικά κέρδη ή ασφαλίζονται χωρίς άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.

Αν ο ασφαλισμένος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί των 586 ευρώ έως ότου καταστεί εφικτός ο υπολογισμός του πραγματικού εισοδήματος.

Σε περιπτώσεις που κάποιο πρόσωπο καταβάλει εισφορές και ως μισθωτός ή έχει παράλληλη δραστηριότητα, βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών θα είναι το άθροισμα από την παροχή μισθωτών υπηρεσιών και του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος ή το άθροισμα του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από κάθε δραστηριότητα.

Καλούνται να καταβάλουν εισφορά για κύρια σύνταξη 20%, 6,95% για υγειονομική περίθαλψη και όπου προβλέπεται 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ.

Για τον υπολογισμό των εισφορών λαμβάνεται υπόψη ως κατώτατο εισόδημα το ποσό των  7.032 ευρώ το μήνα ευρώ ενώ ανώτατο εισόδημα πάνω από το οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν επιβαρύνσεις είναι οι 70.329,6 ευρώ.
Η ανώτατη καταβλητέα εισφορά για σύνταξη θα είναι 1.172 ευρώ το μήνα και η κατώτατη 157.
Οι νέες εισφορές θα είναι πληρωτέες κάθε μήνα και ειδικότερα μέχρι το τέλος του επόμενου, οπότε η πρεμιέρα των πληρωμών με το νέο σύστημα θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου.

eg_1

eg_2

eg_3

eg_4

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria