Γιατί η Tate του Λονδίνου έχει ένα ανάποδο έλατο για τα Χριστούγεννα; - OlaDeka

Γιατί η Tate του Λονδίνου έχει ένα ανάποδο έλατο για τα Χριστούγεννα;

ΕΙΚΟΝΕΣ

Όσοι επισκεφτούν αυτές τις μέρες το Λονδίνο και βρεθούν στην Tate, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά αυτό το ανάποδο έλατο.

Το φυσικό έλατο κρέμεται από την οροφή πάνω από την κεντρική σκάλα στο κτίριο Millbank και δεν φέρει κανένα στολίδι ενώ είναι ορατές και οι ρίζες του που είναι χρυσές.
Γιατί όμως η Tate επέλεξε να βάλει φέτος ένα ανάποδο χριστουγεννιάτικο δέντρο;
Πρόκειται για μία νέα εκδοχή που μιμείται ένα έργο της Ιρανής  Shirazeh Houshiary που δημιουργήθηκε πριν από 20 χρόνια για την Tate.
Η  Shirazeh μιλώντας για το έργο αναφέρει πως οι ρίζες του δέντρου συμβολίζουν τη σταθερότητα, τη θρέψη και τη μακροζωία και καθώς οι ρίζες δεν είναι αμέσως ορατές το έργο συμβολίζει την ανάγκη να αναζητά κανείς τί κρύβεται πίσω από τα εμφανή, ενώ για το ίδιο το έλατο χρησιμοποίησε τη φράση ενός βουδιστή μοναχού που αναφέρει πως ένα μεγάλης ηλικίας έλατο μας διδάσκει τη σοφία.
Από τη μεριά της η Tate χαρακτηρίζει το ανάποδο δέντρο “΄σταθμό” στην πορεία της και την αρχή μιας νέας εποχής όπου η Tate θα ανατρέχει και σε παλαιότερα έργα δημιουργών για τα Χριστούγεννα.
Θυμίζουμε πως από το 1983 μέχρι και το 2013 η Tate κάθε χρόνο έκανε ανάθεση σε κάποιο σύγχρονο καλλιτέχνη να δημιουργήσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά αυτό σταμάτησε μετά την ανακαίνιση του 2013 που κόστισε 45 εκατομμύρια λίρες και αυτό είναι το πρώτο δέντρο που παρουσιάζει μετά την ανακαίνιση.

Η Tate θα παρουσιάσει και άλλα γιορτινά installations απο καλλιτέχνες όπως οι Antony Gormley και Anish Kapoor, ενώ έχει ένα πλούσιο πρόγραμμμα εορταστικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνει και βραδιές με μουσική από την Εθνική Όπερα της Βρετανίας.

Staff members pose for photographs at the unveiling of a Christmas tree by Iranian-born artist Shirazeh Houshiary, in the Rotunda at Tate Britain gallery in London, Thursday, Dec. 1, 2016. The tree is part of the gallery's annual festive commissions and the first for a few years after the gallery space was renovated. (AP Photo/Matt Dunham)

tate-christmas-tree-design-museum-christmas_dezeen_2364_col_1

 

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria