Επιστήμονες κατάφεραν να μετρήσουν αντιύλη

Ένα εκπληκτικό επίτευγμα

antimatter
Αρχική » Κόσμος » Επιστήμονες κατάφεραν να μετρήσουν αντιύλη

Η μέτρηση της αντιύλης δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού καταστρέφεται μόλις έρχεται σε επαφή με την ύλη, οπότε συμβατικές μέθοδοι δεν είναι κατάλληλες. Επιστήμονες του Alpha group στο CERN όμως κατάφεραν να τη μετρήσουν για πρώτη φορά στην ιστορία. Τοποθέτησαν ποζιτρόνια (θετικά φορτισμένα ηλεκτρόνια) και αντιπρωτόνια (πρωτόνια με αρνητικό φορτίο) σε κενό για να δημιουργήσουν αντιυδρογόνο, ενώ μια “μαγνητική παγίδα” κρατούσε ένα μικρό αριθμό αντι-ατόμων να μην καταστραφούν, για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να μετρηθούν. Η ομάδα έπειτα στόχευσε ένα laser για να μελετήσει τα ποζιτρόνια καθώς άλλαζαν επίπεδα ενέργειας, παράγοντας μια φασματική γραμμή.

Τα αποτελέσματα ήταν ανακουφιστικά, καθώς το αντιυδρογόνο συμπεριφέρεται όπως το κανονικό υδρογόνο, απλά με αντίθετα φορτία. Αν κάτι τέτοιο δε συνέβαινε, οι επιστήμονες θα έπρεπε να αναθεωρήσουν βασικούς κανόνες της φυσικής. Η μέτρηση καθαυτού είναι σημαντική επειδή μας δίνει μια νέα ματιά στη φύση της αντιύλης, ενώ οι επιστήμονες θα μπορέσουν να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το ίδιο το σύμπαν.

Πηγή

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Τα παρακάτω πεδία είναι προαιρετικά

Tο OlaDeka δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το oladeka.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.