Σπύρος Αναγνώστου για την αντιμετώπιση της Εφορείας Αρχαιοτήτων: «Λυπάμαι και θλίβομαι...» - OlaDeka

Σπύρος Αναγνώστου για την αντιμετώπιση της Εφορείας Αρχαιοτήτων: «Λυπάμαι και θλίβομαι…»

«Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΑΚΥΡΩΣΕ ΟΣΑ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ»

Μετά την τελευταία ανακοίνωση της εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς σχετικά με το θέμα του Ναού του Αγίου Νικολάου Τζώτζα στο Απόζαρι, οφείλω να αποσαφηνίσω τα εξής: Πριν έξι μήνες, ακριβώς για να αποφύγω τα σημερινά προβλήματα, με την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου το Απόζαρι, Λαμπρινή Χαριζοπούλου Μαυροβίτη, πραγματοποιήσαμε 2 συναντήσεις. Με την προϊσταμένη της εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτων Καστοριάς, καθώς επίσης και με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς.

Γνωστοποίησα λοιπόν στην προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων, την επιθυμία μου, ώστε τα χρήματα απο την πώληση του λευκώματος να δοθούν στον μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Λουκά. Η ίδια μου έκανε γνωστό, οτι το ποσό το οποίο χρειάζεται για την αναστήλωση και αποπεράτωση του Αγίου Λουκά, ανέρχεται σε νούμερο με αρκετά μηδενικά και για τον λόγο αυτό, μου πρότεινε η ίδια, το ποσό να δοθεί στον ναό του Αγίου Νικολαου Τζώτζα για να τελειοποιηθεί και να γίνει λειτουργήσιμος βάση της Χριστιανικής θρησκευτικής μας παράδοσης.

Η ίδια επίσης χρησιμοποίησε επί λέξη την έκφραση “Ώστε να γίνουν θυρανοίξια του ναού, πράγμα που θα επικροτούσε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας”. Προτείναμε μάλιστα και ενημερώσαμε την ίδια για την ημερομηνία και ώρα που είχε κανονιστεί η συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη για να παραστεί και αυτή, που όμως δεν παρευρέθηκε για δικούς της λόγους.

Στην συνάντηση που ακολούθησε με τον Μητροπολίτη Καστοριάς, γνωστοποιήσαμε στον ίδιο οτι πήραμε την έγκριση απο την εφορεία Αρχαιοτήτων όπου μας δηλώθηκε η χαρά του ίδιου, η αμέριστη συμπαράσταση του, καθώς επίσης και η βοήθεια σε οτι χρειαστούμε απο μεριάς Μητρόπολης. Φυσικά στις 18 Νοεμβρίου μία μέρα πριν την παρουσίαση του φωτογραφικού Λευκώματος, εμβρόντητος δέχτηκα τηλεφώνημα απο την κυρία της εφορείας αρχαιοτήτων, η οποία στην ουσία ακύρωνε όσα είχε πει στην πρώτη μας συνάντηση. Αναφέρθηκε δε, απαξιωτικά σχετικά με την δωρεά, χρησιμοποιώντας την έκφραση “ΦΡΟΥ ΦΡΟΥ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ”.

Επίσης μου μετέφερε πως η συγκεκριμένη εκκλησία μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς τέμπλο, με φορητή Αγία Τράπεζα και πως οι εξωτερικές δενδροφυτεύσεις και τα ποτιστικά έργα, ειναι δουλειά του Δήμου Καστοριάς.

Στην ανακοίνωση της εφορείας Αρχαιοτήτων, διαπίστωσα κατ´αρχάς την αναίρεση όλων αυτών που είχαν ειπωθεί – συμφωνηθεί μεταξύ μας (κάτι φυσικά που έγινε και στο τηλεφώνημα), την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η πρόταση μου απο μέρους τους, καθώς και την χυδαία πρόταση Φρου φρου και αρώματα. Έκφραση προσβλητική απο έναν άνθρωπο που κατέχει θεσμική θέση, για δωρεά συμπολιτών και επιπλέον ανασταλτική για νέες – μελλοντικές δωρεές που μπορεί να έχουν σχέση με εκκλησίες της πόλης. Αυτά είχα να επισημάνω. Δωρεά για ναό της πόλης μας θέλαμε να κάνουμε.

Λυπάμαι και θλίβομαι για την αντιμετώπιση αυτή.

Με εκτίμηση,

Αναγνώστου Σπύρος

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria