Οι ακραίοι του Τραμπ αναλαμβάνουν νευραλγικά πόστα - OlaDeka

Οι ακραίοι του Τραμπ αναλαμβάνουν νευραλγικά πόστα

ΣΕΣΙΟΝΣ, ΦΛΙΝ ΚΑΙ ΠΟΜΠΕΟ

Προβληματισμό προκαλούν οι επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ για τις «νευραλγικές» θέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, του επικεφαλής της CIA και του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Προέδρου.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, το όνομα του γερουσιαστή της Αλαμπάμα Τζεφ Σέσιονς «κλείδωσε» για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης. Ο γερουσιαστής Σέσιονς, πρώην εισαγγελέας ο οποίος εξελέγη στη Γερουσία των ΗΠΑ το 1996, ήταν ένας από τους στενότερους συμμάχους του κ. Τραμπ καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Την ίδια ώρα, ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μάικλ Φλιν φέρεται να έχει δεχθεί τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του προέδρου.

O αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μάικλ Φλιν

Ο Μάικ Πομπέο, μέλος του Κογκρέσου από το Κάνσας, φέρεται να αναλαμβάνει τα «ηνία» της CIA.

Ο Μάικ Πομπέο

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών Σον Σπάισερ, ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει τους διορισμούς, σημειώνοντας ότι εάν αυτοί δεν ανακοινωθούν από τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν μπορούν να θεωρηθούν επίσημοι.

Αντιδράσεις 

Η επιλογή του Σέσιονς για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης έχει ήδη προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις στις ΗΠΑ, καθώς ο γερουσιαστής της Αλαμπάμα έχει προκαλέσει πολλάκις το κοινό αίσθημα με τις αμφιλεγόμενες και ενίοτε ρατσιστικές δηλώσεις του.

Ο Σέσιονς υποστηρίζει αντίστοιχες μεταναστευτικές θέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ. Έχει υποστηρίξει ανοιχτά ότι τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στις ΗΠΑ δεν πρέπει να παίρνουν αυτόματα την αμερικανική υπηκοότητα, κάτι που ορίζει το Σύνταγμα, ενώ ψήφισε υπέρ των βασανιστηρίων της κυβέρνησης Μπους.

Μάλιστα, ψήφισε κατά της προστασίας των ΛΟΑΤ (η κοινότητα που προέρχεται από τις λέξεις Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος και Transgender) από το νόμο για τα εγκλήματα μίσους.

Οι εις βάρος του κατηγορίες για δηλώσεις ρατσιστικού χαρακτήρα είχαν οδηγήσει τη Γερουσία να απορρίψει τον διορισμό του σε θέση ομοσπονδιακού δικαστή το 1986.

Ωστόσο, το γεγονός ότι θεωρείται ένας από τους πλέον ενθουσιώδεις οπαδούς του Τραμπ μπορεί να τον βοηθήσει στη μάχη που θα χρειαστεί να δώσει στο Καπιτώλιο.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος εξάλλου έχει προσλάβει πολλά στελέχη του προσωπικού του Σέσιονς, όπως τον Στίβεν Μίλερ και τον Ρικ Ντίαρμπορν, και τους έχει αναθέσει πόστα στην ομάδα της μετάβασης που έχει σχηματίσει.

Με τη σειρά του ο Πομπέο, ο οποίος είναι μέλος του «κινήματος του τσαγιού», προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν επέκρινε ανοιχτά την πυρηνική συμφωνία του Ιράκ και υποστήριξε την συγκέντρωση και μαζική αποθήκευση πληροφοριών από την NSA.

Ο Πομπέο ήταν μέλος μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία ερεύνησε την επίθεση του 2012 εναντίον της διπλωματικής αποστολής στη Βεγγάζη της Λιβύης, όταν σκοτώθηκαν ο αμερικανός πρεσβευτής και άλλοι τρεις πολίτες των ΗΠΑ.

Είχε υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ενδιαφερόταν περισσότερο να προστατέψει την υστεροφημία της τότε υπουργού Εξωτερικών, της Χίλαρι Κλίντον, παρά να ανακαλύψει τι είχε συμβεί.

Kαι ο Φλίν, όμως, έχει «σκελετούς» στην ντουλάπα του…

Ο 57χρονος πρώην διοικητής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας συμβούλευε τον Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο Φλιν, απόστρατος ανώτατος αξιωματικός των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων κι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Τραμπ, είχε απομακρυνθεί από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (DIA) το 2014, εξέλιξη που είχε αποδοθεί στις απόψεις που εξέφραζε για τον τρόπο που θεωρούσε ότι θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές.

Αξιωματούχοι που έχουν συνεργαστεί με τον Φλιν επισημαίνουν ότι ανάμεσα στους λόγους που οδήγησαν στην απομάκρυνσή του ήταν η έλλειψη διοικητικών ικανοτήτων και ο τρόπο με τον οποίο ασκεί την εξουσία.

Ο Φλιν, βετεράνος στην υπηρεσία πληροφοριών των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, όπου υπηρέτησε επί τρεις δεκαετίες, ήταν αναπληρωτής διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών επί των ημερών του Ομπάμα.

Θεωρείται «λομπίστας» των Τούρκων ενώ πρόσφατα ο Ντέιβιντ Φίλιπς, του Ινστιτούτου Σπουδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Columbia, ισχυρίστηκε ότι «πληρώνεται από την τουρκική κυβέρνηση με χρήματα που ξεπλένει μια ολλανδική εταιρία για να προωθεί συμφέροντα της ΄Αγκυρας στις ΗΠΑ».

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria