Κοζάνη: Συνέλαβαν 32χρονη για 21 απάτες και απόπειρες απάτης - OlaDeka

Κοζάνη: Συνέλαβαν 32χρονη για 21 απάτες και απόπειρες απάτης

sillipsi

Μια ακόμη επιτυχία σημείωσε η Ασφάλεια Πτολεμαϊδας, με τη σύλληψη μιας 32χρονης γυναίκας, από τη Βουλγαρία,

η οποία φέρεται να συμμετείχε σε είκοσι μία περιοτώσεις απάτης (μίας τετελεσμένης και είκοσι αποπειρών) στις πόλεις της  Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης.

Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας

Εξιχνιάσθηκαν είκοσι μια -21- περιπτώσεις απάτης στις πόλεις της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης, για τις οποίες συνελήφθη 32χρονη υπήκοος Βουλγαρίας

Η συλληφθείσα μαζί με άλλα δυο άγνωστα μέχρι στιγμής άτομα κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη απατών

Παρουσίαζαν ψευδή γεγονότα ως αληθινά με σκοπό να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά με το πρόσχημα υπαιτιότητας συγγενικού προσώπου σε τροχαίο ατύχημα

Κατάφεραν να αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των -3.000- ευρώ, ενώ το ύψος επαπειλούμενης ζημίας από τις απόπειρες ξεπερνά τις -140.000- ευρώ

Εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πτολεμαΐδας, είκοσι μία (21) περιπτώσεις απάτης, εκ των οποίων μία τετελεσμένη και είκοσι απόπειρες, που διαπράχθηκαν από τις 30-09-2016 έως τις 02-10-2016.

Χθες (03-10-2016) το βράδυ από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πτολεμαΐδας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αριδαίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πέλλας συνελήφθη 32χρονη υπήκοος Βουλγαρίας σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη απατών.

Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται δύο ακόμα άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία ήταν επιφορτισμένα με την ανεύρεση υποψήφιων θυμάτων και την υπόδειξη στην 32χρονη των τόπων παραλαβής των χρημάτων από τους παθόντες.

Τα μέλη της ομάδας επικοινώνησαν τηλεφωνικά, συνολικά με είκοσι ένα (21) άτομα και κατάφεραν να αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των -3.000- ευρώ από 86χρονο ημεδαπό στην Πτολεμαΐδα, ενώ το συνολικό ύψος επαπειλούμενης ζημίας από τις απόπειρες ξεπερνά τις -140.000- ευρώ.

Ειδικότερα, ο 86χρονος ημεδαπός το μεσημέρι της 02-10-2016 παρέδωσε στην 32χρονη το χρηματικό ποσό των τριών χιλιάδων -3.000- ευρώ, αφού προηγουμένως είχε πεισθεί, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, από άγνωστο άνδρα, προσποιούμενο τον αστυνομικό, να παραδώσει τα χρήματα προκειμένου ο εγγονός του, ο οποίος δήθεν είχε εμπλακεί με υπαιτιότητα του σε τροχαίο ατύχημα θανάσιμου τραυματισμού ανήλικου κοριτσιού, να μην έχει ποινικές συνέπειες.

Το ίδιο χρονικό διάστημα (30-09-2016 έως 02-10-2016) σημειώθηκαν στις πόλεις της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης, άλλες είκοσι -20- απόπειρες εξαπάτησης, κυρίως ηλικιωμένων ατόμων με τον ίδιο ως άνω τρόπο.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας προσποιούμενοι τον αστυνομικό, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά, με ηλικιωμένα κυρίως άτομα, παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά, ότι δήθεν οικείο συγγενικό πρόσωπο των παθόντων (εγγονός, γιος ή κόρη) είχε εμπλακεί με υπαιτιότητα του σε τροχαίο ατύχημα θανάσιμου τραυματισμού ανήλικου κοριτσιού.

Σημειώνεται ότι στις -20- περιπτώσεις οι δράστες δεν κατάφεραν να εξαπατήσουν τα θύματα τους, γιατί είτε οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι παθόντες, είτε συγγενικά τους πρόσωπα που βρισκόταν μαζί τους, αντελήφθησαν την απόπειρα εξαπάτησης και δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις των δραστών, οι οποίες κυμαίνονταν από-10.000- έως -30.000- ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ζητούσαν και χρυσαφικά.

Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Πτολεμαΐδας και εξετάζεται η συμμετοχή των προαναφερομένων σε παρόμοιες περιπτώσεις, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση των δύο άγνωστων δραστών, καθώς και η συμμετοχή τυχόν συνεργών – μελών στην ανωτέρω εγκληματική οργάνωση

Η συλληφθείσα με τη σχηματισθείσα σε βάρος της δικογραφία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.

Παρακαλούνται οι πολίτες να ενημερωθούν σχετικά και να ακολουθούν τις παρακάτω συμβουλές για να αποφεύγουν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης:

  • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
  • Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
  • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
  • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
  • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria