Θετικές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους «βλέπει» ο Αλέξης Τσίπρας - OlaDeka

Θετικές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους «βλέπει» ο Αλέξης Τσίπρας

«Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ»

Θετικές εξελίξεις στο ζήτημα του ελληνικού χρέους από τον Δεκέμβριο φαίνεται ότι «βλέπει» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που για άλλη μια φορά σήμερα διαμήνυσε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλες τις πλευρές.

«Η χώρα μας πρέπει να μπει το συντομότερο δυνατό να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να γίνει πόλος επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017» τόνισε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και τόνισε ότι αυτό που έχει ανάγκη και δικαιούται η χώρα είναι να δοθεί ένα «ισχυρό σήμα» προς την επενδυτική κοινότητα. Και αυτό, όπως τόνισε, δεν μπορεί να δοθεί με διαρκείς αναβολές και καθυστερήσεις στα συμφωνηθέντα.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το εάν έθεσε «ζήτημα Σόιμπλε» στην Γερμανίδα Καγκελάριο κατά τη διάρκεια του σημερινού τετ-α-τετ τους, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι ποτέ δεν θέτει ζητήματα που αφορούν τους υπουργούς της. «Απλώς ζητάω από την ίδια τις θέσεις και τις απόψεις της» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Η διήμερη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες είχε… πλούσιο μενού, με κυρίως «πιάτα» το προσφυγικό και τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για τη στάση της στην Ουκρανία και τη Συρία.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η πλειονότητα των κρατών-μελών στήριξε τις ελληνικές θέσεις.

«Εμείς είπαμε ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να εφαρμόζεται α λα καρτ» απενέλαβε ο  Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα σηκώνει σχεδόν το σύνολο του βάρους της προσφυγικής κρίσης.

 
Θετικές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους «βλέπει» ο Αλέξης Τσίπρας

«Θα πρέπει οι συμφωνίες που έχουμε κάνει να τηρούνται από όλους» είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαράδεκτο να υπάρχει δέσμευση για προσωπικό ασύλου και σήμερα να βρίσκονται στα ελληνικά νησιά μόλις 32.

Ανέφερε δε, πως υπάρχει εδώ και καιρό η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για 66.000 πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν σε χώρες της ΕΕ και έως τώρα να έχουν γίνει μόνο 5.200 μετεγκαταστάσεις, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να έχουμε συμφωνήσει στην αναθεώρηση του Δουβλίνου και κάποιες χώρες να προτείνουν ένα ακόμη πιο άδικο σχέδιο.

Για τη Ρωσία 
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στη Σύνοδο εξέφρασε τη «σαφή θέση» της ελληνικής κυβέρνησης κατά των περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Μάλιστα, εξήγησε πως είναι απαραίτητος ένας «θετικός διπλωματικός ρόλος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της «ειρήνης» και της «σταθερότητας στην περιοχή».

«Έστω και αυτή η εύθραυστη κατάπαυση πυρός είναι θετική» υπογράμμισε, και συμπλήρωσε: «Οι λύσεις πρέπει να επουλώνουν τις πληγές και όχι να τις πολλαπλασιάζουν».

 
Θετικές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους «βλέπει» ο Αλέξης Τσίπρας

Καταδίκασε δε, τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων στο Χαλέπι αλλά και άλλες πόλεις, υπογραμμίζοντας πως η Ε.Ε. πρέπει να ασκήσει σημαντική πίεση σε όλες τις δυνάμεις που εμπλέκονται στους βομβαρδισμούς. Εξέφρασε, όμως, την πεποίθηση ότι ο εγκλωβισμός της Ευρώπης σε έναν κύκλο αλλεπάλληλων κυρώσεων και ψυχροπολεμικής ρητορικής.

Για την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά 

Σε ό,τι αφορά την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά (CETA), ο κ. Τσίπρας τόνισε πως με τη μορφή που είχε πριν από έναν χρόνο, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να την κάνει αποδεκτή και είχε διατυπώσει «ενστάστεις και αντιρρήσεις». Ωστόσο, επεσήμανε πως οι διορθωτικές προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση σε τέσσερα σημεία υιοθετήθηκαν «σε μεγάλο βαθμό».

Αυτά τα σημεία αφορούν την κύρωση της συμφωνίας από τα εθνικά Κοινοβούλια, την επίλυση των διαφορών μεταξύ ιδιωτικού τομέα και κυβερνήσεων σε εθνικά και διεθνή δικαστήρια και όχι σε «ad hoc» δικαστήρια, τη ρητή δέσμευση ότι η πολιτική θα ασκείται ελεύθερα από τις εθνικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επανεθνικοποιήσεων και, τέλος, τη ρητή δήλωση για προστασία των εργασιακών, περιβαλλοντικών και καταναλωτικών δικαιωμάτων στον ύψιστο βαθμό.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria