Επανέρχεται στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο Λιου - OlaDeka

Επανέρχεται στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο Λιου

ΖΗΤΑ ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ

Επανήλθε στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιού, και ζήτησε άμεσες αποφάσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων, στηρίζοντας έτσι τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ που απαιτεί να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε το βράδι της Παρασκευής, ο Αμερικανός υπουργός μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής των προαπαιτούμενων που πρέπει να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο, «συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης των σχεδίων για τις ιδιωτικοποιήσεις και προχωρώντας τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο».

Τόνισε ότι η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς είναι απαραίτητη για τους Ευρωπαίους ηγέτες ώστε να ξεκινήσουν τις συζητήσεις με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες μίας ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους στην οποία δεσμεύθηκε το Eurogroup τον Μάιο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λιού παρατήρησε στην αρχή ότι «είναι η πρώτη ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ εδώ και καιρό που δεν αντιμετωπίζουμε κάτι που περιγράφεται ως ελληνική κρίση και αυτό είναι καλό».

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και όλα τα μέρη συζητούν πως θα προχωρήσουν μπροστά και πως θα εφαρμόσουν τη συμφωνία του Μαίου. Αυτό που είπα χθες αντικατοπτρίζει την άποψή μου και εκφράζει αυτό το οποίο λέω αυτές τις ημέρες αλλά και σταθερά εδώ και καιρό. Ότι εκτός από την τήρηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας και την εφαρμογή σκληρών μέτρων υπάρχει επίσης η ανάγκη μείωσης του χρέους. Νομίζω ότι όσο πιο γρήγορα αυτό πάρει σάρκα και οστά τόσο το καλύτερο».

«Σε καμία περίπτωση», σημειωσε ο κ. Λιού, «δεν θεωρώ ότι υπάρχει πισωγύρισμα. Τόνιζα και τονίζω πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα σχέδιο για το μέλλον. Είναι μεγάλη πρόοδος το γεγονός ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα, κάποια από τα οποία είναι σκληρά, και πρέπει να τα ολοκληρώσουν. Καθώς προχωρά η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως και πρέπει να αποφύγουμε να βρεθούμε σε μία στιγμή που θα περιγράφεται ξανά ως ελληνική κρίση. Και τελικά η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όσο πιο σύντομα είναι ξεκάθαροι οι όροι της τόσο το καλύτερο», κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Μιχάλης Ιγνατίου

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria