ΣΥΡΙΖΑ: Σιγή ασυρμάτου για το σκάνδαλο των Γρεβενών - OlaDeka

ΣΥΡΙΖΑ: Σιγή ασυρμάτου για το σκάνδαλο των Γρεβενών

Περιοριστικοί όροι σε στελέχη της ΝΔ στα Γρεβενά

Περιοριστικοί όροι επεβλήθησαν σε τρία μέλη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης (ΚΕΠ) μετά την απολογία στην ανακρίτρια Γρεβενών σχετικά με την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε για την «Μελέτη – Κατασκευή ΒΕΠΕ Γρεβενών» προϋπολογισμού 800.000€ .

H ανακρίτρια Γρεβενών που ερευνά τον φάκελλο «Μελέτη- Κατασκευή Βιομηχανική επιχειρηματική περιοχή ΒΕΠΕ Γρεβενών» επέβαλε περιοριστικούς όρους σε όσους εμπλέκονται στην υπόθεση.

Πιο συγκεκριμένα στα τρία μέλη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης(ΚΕΠ) του έργου, τον πρώην βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ Τιμολέωντα Κοψαχείλη, τον Ανδρέα Τόσκα και τον Χρήστο Κουτσοτόλη, πρώην υψηλόβαθμο υπάλληλο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (την περίοδο Λεούδη), μετά την απολογία τους σχετικά με την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που έχει ασκηθεί για το ανύπαρκτο έργο προϋπολογισμού 800.000€, τους επέβαλε την «στέρηση εξόδου από την χώρα και την παρουσία τους μια φορά τον μήνα στο Α.Τ. Γρεβενών». Για τον τότε Νομάρχη Γρεβενών της Ν.Δ. και μετέπειτα δήμαρχο της πόλεως Δημοσθένη Κουπτσίδη –σήμερα επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Γρεβενών- επεβλήθησαν πιο σκληροί όροι, όπως «στέρηση εξόδου από την χώρα και να παρουσιάζεται δύο φορές το μήνα στο ΑΤ Γρεβενών».

Η υπόθεση αφορά ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε στους παραπάνω για την «Μελέτη- Κατασκευή ΒΕΠΕ Γρεβενών» που αφορά την προγραμματική σύμβαση που συνάφθηκε στις 20/12/2007 μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (πριν τον Καλλικράτη), της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών και της Αναπτυξιακής Εταιρίας Γρεβενών (ΑΝΓΡΕ ΑΕ), με προϋπολογισμό 800.000 €.

Μόλις ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Εφετών, η οποία και θα αποφασίσει αν εκδοθεί ή όχι το τελικό παραπεμπτικό βούλευμα.

Η μελέτη δεν κατατέθηκε ποτέ στη Νομαρχία Γρεβενών

Η πολύκροτη υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη μετά από αναφορά που κατέθεσε στον Εισαγγελέα Γρεβενών, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και εντεταλμένος Σύμβουλος Ελέγχου – Διαφανειας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Δασκαλόπουλος.

Στην αναφορά του προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γρεβενών κ. Πάνο Παναγιωτόπουλοο περιφερειακός σύμβουλος αναφέρει, ότι: «Παρά το γεγονός ότι για τη συγκεκριμένη μελέτη η ΝΑ Γρεβενών κατέβαλε το ποσό των 800.000 ευρώ, όπως προέβλεπε η προγραμματική σύμβαση, η μελέτη ουδέποτε κατατέθηκε στις υπηρεσίες της ΝΑ Γρεβενών για θεώρηση, ώστε να δημοπρατηθεί, και μέχρι σήμερα αγνοείται η τύχη της».

Την ευθύνη διοίκησης, ελέγχου και παραλαβής του έργου σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί την είχε η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης (ΚΕΠ) που είναι τριμερής και αποτελείται από έναν εκπρόσωπο που ορίζει ο κάθε συμβαλλόμενος. Στο σχετικό πρακτικό που έχει συνταχθεί φαίνεται ότι η ΚΕΠ ομόφωνα παρέλαβε από την ΑΝΓΡΕ το σύνολο της μελέτης με τίτλο «Μελέτη – Κατασκευή ΒΕΠΕ Γρεβενών» στις 18/9/2009. Όμως η ανωτέρω μελέτη δεν κατατέθηκε ποτέ στις υπηρεσίες της ΝΑ Γρεβενών για θεώρηση (Κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Π.Δ.30/96, Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων Άρθρο 225 και Π.Δ. 696/74 ώστε να δημοπρατηθεί) και μέχρι σήμερα αγνοείται η τύχη της, παρόλο που η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κατέβαλε το ποσό των 800.000 ευρώ, όπως προβλεπόταν στην προγραμματική σύμβαση».

Οι εμπλεκόμενοι ισχυρίζονται ότι «η μελέτη υπάρχει» και σύμφωνα με πληροφορίες του vetonews φαίνεται να κατέθεσαν έγγραφο προς στην ανακρίτρια που αναφέρει ότι οι επίμαχες μελέτες βρίσκονται στα χέρια του ΣΔΟΕ Δυτικής Μακεδονίας από προηγούμενο έλεγχο που έκανε η υπηρεσία για υπόθεση που εμπλέκεται πάλι ο πρώην Νομάρχης και πρώην δήμαρχος Γρεβενών.

Για σκάνδαλο κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ – Ζητά να πάρει θέση ο Κ. Μητσοτάκης

«Το γεγονός ότι εμπλέκονται στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε ένα ακόμα σκάνδαλο, αυτό της «Μελέτης-Κατασκευής Βιομηχανικής Επιχειρηματικής Περιοχής ΒΕΠΕ Γρεβενών» δεν μας εκπλήσσει», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «σε μία ακόμα υπόθεση που αφορά πόρους του Δημοσίου, που ταλανίζει για πολλά χρόνια την τοπική κοινωνία των Γρεβενών, πρωταγωνιστές είναι στελέχη της ΝΔ, που διώκονται με ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Επιπλέον, στους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι». Ειδικότερα, σημειώνει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται εξέχοντα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο πρώην βουλευτής του κόμματος, Τιμολέων Κοψαχείλης, ο οποίος τότε κατείχε τη θέση του προέδρου της ΒΕΠΕ Γρεβενών και ο Δημοσθένης Κουπτσίδης, ο οποίος ήταν ο νομάρχης Γρεβενών κατά την επίμαχη περίοδο και κατόπιν δήμαρχος Γρεβενών.

«Αναμένουμε από τον κατά τα άλλα λαλίστατο για τα θέματα που άπτονται της Δημόσιας Διοίκησης και των δημόσιων πόρων, Κ. Μητσοτάκη, να πάρει θέση για το ζήτημα», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται με νέα ανακοίνωση για την υπόθεση στην οποία εμπλέκονται εξέχοντα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο πρώην βουλευτής του κόμματος, Τιμολέων Κοψαχείλης, ο οποίος τότε κατείχε τη θέση του προέδρου της ΒΕΠΕ Γρεβενών και ο Δημοσθένης Κουπτσίδης, ο οποίος ήταν ο Νομάρχης Γρεβενών κατά την επίμαχη περίοδο.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα θέμα στο οποίο υπάρχει εμπλοκή στελεχών της Νέας Δημοκρατίας σε σκάνδαλο χάνεται “ως διά μαγείας” από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Όπως φαίνεται, η ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και η επιβολή περιοριστικών όρων σε δύο στελέχη της ΝΔ, τον πρώην βουλευτή Τιμολέοντα Κοψαχείλη και τον πρώην νομάρχη Δημοσθένη Κουπτσίδη, για υπόθεση που αφορά μελέτη ύψους 800.000 ευρώ, η οποία, σύμφωνα με τη δικογραφία, δεν παραδόθηκε ποτέ στην αρμόδια αρχή της Νομαρχίας Γρεβενών, δεν είναι ικανή να συγκινήσει τα ΜΜΕ.

Δεν τολμάμε ούτε να φανταστούμε τι θα είχε συμβεί στην περίπτωση που ένα οποιοδήποτε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ είχε την παραμικρή εμπλοκή σε παρόμοια υπόθεση, η οποία μάλιστα έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Περιμένουμε ακόμα την επίσημη απάντηση της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη για το θέμα. Η σιωπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισοδυναμεί με κάλυψη των στελεχών της.

ΥΓ.: Σε δελτίο του, αργά χτες το βράδυ, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ αναφέρεται σε ψέματα και σε λάσπη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως ο συντάκτης να έχει την πρόνοια να αναφερθεί στο θέμα της ανακοίνωσης, έστω και στον τίτλο. Δεν έχουμε τηλεπαθητικές ικανότητες για να καταλάβουμε αν αναφέρονται στα Γρεβενά, συνηγορώντας υπέρ των κατηγορουμένων, ή σε άλλη υπόθεση.

«Αναμένουμε από τον κατά τα άλλα λαλίστατο για τα θέματα που άπτονται της Δημόσιας Διοίκησης και των δημόσιων πόρων, Κ. Μητσοτάκη, να πάρει θέση για το ζήτημα», τόνιζε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ χτες Τρίτη.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria