Σοκαριστικό βίντεο : Η στιγμή της πτώσης του ΑΗ-64DHA - OlaDeka

Σοκαριστικό βίντεο : Η στιγμή της πτώσης του ΑΗ-64DHA

ΒΙΝΤΕΟ

Ένα βίντεο ΣΟΚ που δείχνει την στιγμή της πτώσης του AH-64DHA ήρθε στην δημοσιότητα, το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα μετά από μια τέτοια πτώση μάλλον οφείλετε σε θαύμα !!!

Η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποφεύχθηκε για λίγα μέτρα και χάρη στην ικανότητα και την αυτοθυσία που επέδειξαν οι δύο χειριστές του επιθετικού ελικοπτέρου ΑΗ-64D Apache που κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου Ορφανού ανατολικά της Χαλκιδικής, κατά την εκτέλεση της άσκησης “Σάρισα 2016”.

Το επιθετικό ελικόπτερο κυριολεκτικά έπεσε λίγα μέτρα μακριά από τα αποβατικά και τους εκατοντάδες άνδρες που εκτελούσαν αποβατική άσκηση, αλλά και τους Αμερικανούς πεζοναύτες οι οποίοι συμμετείχαν στην άσκηση μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους.

Λίγα δευτερόλεπτα ακόμα πτήσης, απέμεναν για να συντριβεί επάνω σε μία από τις αποβατικές ακάτους που έμφορτες με προσωπικό είχαν προσεγγίσει την ακτή.

Ας δούμε ολόκληρο το φιλμ της επιχείρησης: Το ελικόπτερο (από τα Apache της τελευταίας παραγγελίας του 2003 που είναι τα πλέον σύγχρονα) υποστήριζε, κατά το σενάριο, την απόβαση, με πυρά που στόχευαν αντιαρματικές θέσεις και θέσεις βαρέων όπλων στην ακτή.

Σε ύψος περίπου 70 μέτρων από την επιφάνεια και ενώ ίπτατο επάνω από τα κεφάλια των ανδρών της 1ης Στρατιάς και των Αμερικανών, επιχειρήθηκε απότομος ελιγμός αποφυγής αντιαεροπορικών πυρών.

Εκεί ή χάθηκε ο έλεγχος ή “κράτησε” ο κινητήρας.

Με υπεράνθρωπες προσπάθειες ο πιλότος επιχείρησε να ελέγξει την πτώση,κατάφερε, πρώτον να το απομακρύνει από το προσωπικό που εκτελούσε την άσκηση και κατά δεύτερο αντί να συντριβεί να ανατραπεί στην επιφάνεια της θάλασσας.

Οι χειριστές βγήκαν έξω με την βοήθεια των ανδρών του Στρατού που έσπευσαν σε δευτερόλεπτα στο σημείο και τους έσωσαν.

Μόλις ακούμπησαν το νερό και παρά το γεγονός ότι είχε ανατραπεί. άνοιξαν υποβρυχίως τις καλύπτρες του ελικοπτέρου, ενώ πλωτά μέσα της δύναμης απόβασης έσπευσαν να τους περισυλλέξουν, όπως και έγινε.
Οι δύο πιλότοι είναι καλά στην υγεία τους  αλλά το ελικόπτερο αξίας κάπου 45.000.000 ευρώ, ειναι εξαιρετικά δύσκολο να επισκευαστεί και να ξαναπετάξει.
Να σημειώσουμε ότι τα Apache, ταλανίζονται από προβλήματα συντήρησης, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, εξ αιτίας της οικονομικής ανέχειας…
Στην συγκεκριμένη άσκηση συμμετέχουν και οι ειδικές δυνάμεις των Αμερικανών πεζοναυτών, οι SEALS, τον συντονισμό έχει η 1η Στρατιά, και διεξάγεται με τη συμμετοχή μονάδων και των 3 Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και τμήματος ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ.
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria