Θωµάς Μάνος: «Αν δεν πάρουµε ό,τι δικαιούµαστε θα κινηθούµε νοµικά» - OlaDeka

Θωµάς Μάνος: «Αν δεν πάρουµε ό,τι δικαιούµαστε θα κινηθούµε νοµικά»

Σφοδρή επίθεση για την τακτική του ΕΛΓΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής ∆ήµου Άργους Ορεστικού

Να «πατήσει» πάνω στις τιµές που έχτισε πέρυσι στοχεύει ο Συνεταιρισµός Φασολοπαραγωγών Πρέσπας, «Ο Πελεκάνος». Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι, που ήταν κατά γενική οµολογία, καλή εµπορικά χρονιά, κατά µέσο όρο τα µέλη του πήραν στο χέρι γύρω στα 3,30-3,40 ευρώ το κιλό για τα φασόλια ελέφαντες, γίγαντες και πλακέ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Ποσοτικά βέβαια το 2015 περιορίστηκε σε µόλις µερικές εκατοντάδες τόνους λόγω της χαλαζόπτωσης όµως φέτος αναµένεται η παραγωγή να πιάσει και πάλι τους 1.500 τόνους.«Φτάσαµε στην τελική ευθεία για τη συγκοµιδή, καθώς αυτές τις ηµέρες κόβουµε τις ρίζες για να ξεραθεί το φασόλι και προς το τέλος του µήνα θα πάµε για αλώνισµα», υπογραµµίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού, Νίκος Στεργίου.

Ευνοϊκή για τις τιµές η πρωιµότητα

«Πιστεύω ότι θα είµαστε στα ίδια επίπεδα τιµών µε πέρσι και ίσως παραπάνω, διότι φέτος είµαστε πρώιµοι κατά σχεδόν 20 ηµέρες και αυτό θα µας δώσει ένα πλεονέκτηµα που θέλουµε να εκµεταλλευτούµε στην αγορά, αρκεί να κρατήσει ο καιρός και να µην έχουµε προβλήµατα. Το τοπίο ωστόσο θα ξεκαθαρίσει µέσα στις επόµενες 10 µέρες για τις τιµές και όσο µεγαλύτερες θα είναι οι εισαγωγές, τόσο περισσότερο θα πιεστεί η εγχώρια παραγωγή», σηµειώνει ο κ. Στεργίου και διευκρινίζει ότι «οι καταναλωτές δεν είναι µόνο ότι έχουν µειωµένο διαθέσιµο εισόδηµα, αλλά είναι πλέον και δύσπιστοι, καθώς πολλές φορές το εισαγόµενο φασόλι βαφτίζεται ελληνικό.Αυτός άλλωστε είναι κι ο λόγος που στον Πελεκάνο δίνουµε ιδιαίτερο βάρος στο συσκευασµένο φασόλι που, χρόνο µε το χρόνο κερδίζει την προτίµηση των καταναλωτών, οι οποίοι εµπιστεύονται το επώνυµο προϊόν».

Ανάλογο προβληµατισµό για τον αρνητικό ρόλο των εισαγωγών εκφράζει και ο κ.Θωµάς Μάνος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής ∆ήµου Άργους Ορεστικού Καστοριάς. Μια περιοχή στην οποία οι φασολοπαραγωγοί πληρώθηκαν πέρυσι από 2,65 έως και 2,80 ευρώ το κιλό για τα πλακέ και τους γίγαντες και κάτι αντίστοιχο αναµένουν να επιτύχουν και φέτος.

Ο ίδιος δε, επισηµαίνει µε εµφανή απογοήτευση ότι «µολονότι έχουµε ζητήσει από την πολιτεία, διαχρονικά, να ενεργοποιήσει τους µηχανισµούς της ώστε να ξέρει ο καταναλωτής την ακριβή προέλευση αυτού που τρώει και εκείνος να µας κρίνει, δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτε, παρότι υπάρχουν χίλιοι δύο τρόποι για να βάλει κανείς φρένο σε τέτοιες συµπεριφορές».

Για την εξέλιξη εξάλλου, της φετινής καλλιεργητικής σεζόν ο κ. Μάνος µας είπε ότι στην ευρύτερη περιοχή του νοµού Καστοριάς σπέρνονται 12.500 στρέµµατα, εκ των οποίων το 80% αφορά σε φασόλια γίγαντες και το υπόλοιπο σε πλακέ.

Η καλλιέργεια πάντως θα είναι φέτος ιδιαίτερα ποιοτική, όπως µας αναφέρει ο κ. Μάνος, αλλά ταυτόχρονα και όψιµη, καθώς η παγωνιά του περασµένου Απρίλη ανάγκασε πολλούς παραγωγούς να κάνουν επανασπορά. «Πήγαµε πίσω περίπου ένα µήνα, αφού τα χωράφια είχαν αργή ανάπτυξη», εξηγεί και δηλώνει «πυρ και µανία» µε την τακτική του ΕΛΓΑ, στελέχη του οποίου µετέβησαν την περασµένη ∆ευτέρα 5 Σεπτεµβρίου στην Καστοριά για να κάνουν αυτοψία.

«Ήρθαν και µας είπαν ότι για να αποζηµιωθούµε, θα πρέπει να δουν µάρτυρες. Πέντε µήνες µετά από την παγωνιά, που εκδηλώθηκε στις 26 Απριλίου κι ήθελαν να έχουµε κρατήσει µάρτυρες. Εδώ υπάρχει ένας παραλογισµός. ∆εν ζητούµε παρά τα έξοδα που κάναµε για την επανασπορά», επισήµανε ο κ. Μάνος και προειδοποίησε ότι «αν δεν πάρουµε ό,τι δικαιούµαστε θα κινηθούµε νοµικά».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria