Βογατσικό: Κάποιοι προσπαθούν να βεβηλώσουν το όνομα της οικογένειας Δραγούμη - OlaDeka

Βογατσικό: Κάποιοι προσπαθούν να βεβηλώσουν το όνομα της οικογένειας Δραγούμη

Κάποιοι κάτοικοι του Βογατσικού Καστοριάς, την γενέτειρα των Δραγούμηδων προσπαθούν να οικειοποιηθούν το οικόπεδο που ανήκει σε 55 κληρονόμους, μεταξύ αυτών και ο Νικόλαος Δραγούμης που γεννήθηκε το 1809 και μετέπειτα μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία, κάνοντας έτσι μεγάλη καριέρα.

Ο Νικόλαος Δραγούμης είναι ο πατέρας του Στέφανου Δραγούμη ο οποίος διετέλεσε δικαστής και μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδος. Ο γιος του Ίων Δραγούμης υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους πατριώτης της Ελλάδος και ειδικότερα της Μακεδονίας. Είναι αυτός που οργάνωσε τον Μακεδονικό Αγώνα και συγκεκριμένα προμήθευε με όπλα όλους τους Μακεδονομάχους. Αδελφός του Ίωνα ήταν ο Φίλιππος Δραγούμης ο οποίος διετέλεσε βουλευτής στο νομό Καστοριάς και στον νομό Φλωρίνης για αρκετά χρόνια. Στην κωμόπολη Βογατσικού του νομού Καστοριάς κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα συναντήθηκαν όλοι οι οπλαρχηγοί μετά αυτών ο Τσόντος Βάρδας, ο Γύπαρης, ο Νταηλάκης,ο Καπετάν Κότας, ο καπετάν Ντόγριας, ο Μητροπολίτης Καραβαγγέλης και ο ιερέας Παπαδήμος Οικονόμου που διετέλεσε ταμίας του Μακεδονικού Αγώνα Ενεργά μέλη υπήρξαν ο γαμπρός του ιερέα Κωνσταντίνος Βαδραχάνης και ο αδελφός του Νικόλαος Βαδραχάνης που είχαν στενές σχέσεις με την οικογένεια Δραγούμη.

Όσο δε αφορά το οικόπεδο των Δραγούμηδων στο Βογατσικό βρίσκεται επί της οδού Στέφανου Δραγούμη. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται κάποια κινητικότητα, όσον αφορά το οικόπεδο Δραγούμη από συγκεκριμένους κατοίκους που θέλουν να το οικειοποιηθούν. Ο Δήμος Ορεστίδος και η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν έχουν έως τώρα τίποτα για να διαφυλάξουν το ιστορικό αυτό οικόπεδο, και να τοποθετήσουν ακόμα και μια προτομή ενός εκ των Δραγούμηδων.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο δεν έχει πουληθεί από την οικογένεια Δραγούμη, εκ όσων εκμυστηρεύτηκε ο Μάρκος Δραγούμης στον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη, πριν πολλά χρόνια, όταν τον συνάντησε στην Αθήνα.

Όσοι από τους κατοίκους προσφύγουν στην δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν το συγκεκριμένο οικόπεδο, ενώ δεν τους ανήκει, θα πρέπει οι δικαστές να γνωρίζουν την ιστορία της οικογένειας Δραγούμη.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria