Βιβλικές καταστροφές και τέσσερις νεκροί από την κακοκαιρία - OlaDeka

Βιβλικές καταστροφές και τέσσερις νεκροί από την κακοκαιρία

«ΒΟΥΛΙΑΞΕ» Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΜΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ

Βιβλικές καταστροφές, τέσσερις νεκρούς και μια αγνοούμενη άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε τις τελευταίες ώρες τη χώρα μας, μετατρέποντας τους δρόμους σε ποτάμια νερού και λάσπης.

Η θεομηνία «χτύπησε» σφοδρά την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας αλλά καταστροφές σημειώθηκαν και στηΛακωνία, την Ηλεία και το δήμο Θερμαϊκού της Θεσσαλονίκης.

Στο χωριό Πήδημα της Καλαμάρας, μια 62χρονη γυναίκα με κινητικά προβλήματα έχασε τη ζωή της στο ισόγειο οίκημα όπου έμενε.

Από παθολογικά αίτια βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του και ένας 90χρονος κάτοικος του χωριού Θουρία –κοντά στην Καλαμάτα- που επίσης αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα.

Νεκρή βρέθηκε και μία 80χρονη γυναίκα που διέμενε σε υπόγειο διαμέρισμα στο κέντρο της Καλαμάτας.


Στον τραγικό απολογισμό προστέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης και ένας 73χρονος, ο οποίος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χείμαρρουστην περιοχή Βλαχιώτη Λακωνίας. μπροστά στα μάτια της γυναίκας του.

GREECE WEATHER FLOOD
GREECE WEATHER FLOOD

Όπως έγινε γνωστό, ο άντρας είχε βγει βόλτα με τη σύζυγό του αλλά τη στιγμή που διέσχιζε το χείμαρρο αυτός «φούσκωσε» και τον παρέσυρε. Η γυναίκα του κατάφερε να απομακρυνθεί έγκαιρα και αμέσως ενημέρωσε την Πυροσβεστική για το περιστατικό.

Η σορός του άτυχου άντρα ανασύρθηκε περίπου μισή ώρα αργότερα από συνεργείο του Πυροσβεστικού σώματος.

Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι  ο χείμαρρος, τα νερά του οποίου παρέσυραν τον άτυχο άντρα, δεν αποκλείεται να «φούσκωσε» από κάποιο φράγμα που έσπασε ξαφνικά.

Μια αγνοούμενη στη Νέα Μηχανιώνα 

Στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, οι αρχές αναζητούν τα ίχνη μιας γυναίκας που έχει εξαφανιστεί από χτες το βράδυ. Οι αρχές εντόπισαν το Ι.Χ. αυτοκίνητο της γυναίκας με τα αλάρμ αναμμένα. Αυτός είναι και ο λόγος που εκτιμούν ότι η γυναίκα βγήκε από το όχημά της αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

Πυροσβέστες μεταφέρουν την σορό μιας ηλικιωμένης που βρέθηκε πνιγμένη σε υπόγειο σπιτιού στην Καλαμάτα από την θεομηνία που έπληξε την πόλη, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016. Σοβαρά προβλήματα και πολλές καταστροφές στην Καλαμάτα έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση που πλήττει από χθες την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ
Πυροσβέστες μεταφέρουν την σορό μιας ηλικιωμένης που βρέθηκε πνιγμένη σε υπόγειο σπιτιού στην Καλαμάτα από την θεομηνία που έπληξε την πόλη, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016. Σοβαρά προβλήματα και πολλές καταστροφές στην Καλαμάτα έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση που πλήττει από χθες την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ

Όπως έγινε γνωστό, ο σύζυγός της ενημέρωσε τηλεφωνικά το πρωί το ΑΤ Μηχανιώνα, ότι αγνοείται η τύχη της γυναίκας. Κατά τον ίδιο, τελευταία φορά που επικοινώνησε μαζί της ήταν χθες το βράδυ, όταν η γυναίκα ανέφερε ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στο Ι.Χ. αυτοκίνητό της.

Ο ίδιος φέρεται να τη συμβούλευσε να σταθμεύσει το όχημα και να το εγκαταλείψει. Έκτοτε δεν είχε κάποια άλλη επικοινωνία μαζί της. Στο μεταξύ, γύρω στις 5 τα ξημερώματα βρέθηκε το αυτοκίνητο αλλά η γυναίκα δεν βρισκόταν στο εσωτερικό.

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός 

Η Πυροσβεστική υπηρεσία και όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη επιφυλακή, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, τη Μεσσηνία, την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, όπου εντοπίζονται κυρίως τα φαινόμενα.

Το τελευταίο 24ωρο, η πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε 1.025 κλήσεις για βοήθεια λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, στο νομό Θεσσαλονίκης κατεγράφησαν 550 κλήσεις για βοήθεια, στη Λακωνία 125 και στη Μεσσηνία 350.

Συνολικά επιχειρούν 110 αντλητικά συνεργεία , τέσσερις ομάδες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ, τέσσερα ερπυστριοφόρα οχήματα του πυροσβεστικού σώματος, 90 πυροσβεστικά οχήματα και 400 πυροσβέστες.

Ανοιξαν οι ουρανοί στην Καλαμάτα

Κυριολεκτικά άνοιξαν οι ουρανοί, τη νύχτα, στην περιοχή και προκλήθηκαν τεράστια προβλήματα και καταστροφές σε πολλά σημεία του νομού. Πλημμυρισμένοι δρόμοι, αυτοκίνητα παρασυρμένα, ακόμα και μέσα στη θάλασσα, κατολισθήσεις και διακοπή της κυκλοφορίας είναι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί σήμερα το πρωί από τη θεομηνία.

Στην πόλη της Καλαμάτας και σε πολλά χωριά, η στάθμη του νερού ανέβηκε και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους παρασέρνοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους και πλημμύρισαν εκατοντάδες σπίτια, ενώ οι κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας, είναι αναρίθμητες.

Από την κακοκαιρία υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στο 232 χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών – Τριπόλεως – Καλαμάτας στο ύψος της Θουρίας και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, λόγω μεγάλης συσσώρευσης υδάτων.

Στην εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας, στο 78ο χιλιόμετρο στο ύψος του ΤΕΙ Πελοποννήσου στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας, η κυκλοφορία διεξάγεται με μεγάλη δυσχέρεια λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καλαμάτας – Αρεόπολης, από τη Στούπα έως τον ‘Αγιο Νικόλαο, λόγω κατολισθήσεων.

Στην Καλαμάτα, τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά, τη Χώρα, την Στούπα, τη Θουρία, την Εύα, το Πήδημα, το Κεφαλόβρυσο, το Βασιλικό και το Ψάρι, υπάρχουν πολλά πλημμυρισμένα σπίτια και ζημιές σε αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί από τα νερά, ενώ στη Στούπα της Μάνης, αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί μέσα στη θάλασσα.

Προβλήματα από την κακοκαιρία έχουν δημιουργηθεί και στον ποταμό Ευρώτα όπου η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει επικίνδυνα και υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στην εθνική οδό Τάραψας-Σκάλας στο 19ο χιλιόμετρο στο ύψος της γέφυρας του Ευρώτα, όπου τα νερά του ποταμού έχουν υπερβεί κατά πολύ τη γέφυρα του ποταμού.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Γυθείου-Σπάρτης

Αποκαταστάθηκε και διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία στην εθνική οδό Γυθείου-Σπάρτης, που είχε διακοπεί από το 24,5 έως το 26ο χιλιόμετρο, λόγω συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα.

«Έβρεξε» προβλήματα στον Δήμο Θερμαϊκού

Με αμείωτη ένταση πυροσβεστικά οχήματα συνεχίζουν την απάντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα και αποθηκευτικούς χώρους του Δήμου Θερμαϊκού, την ίδια ώρα που συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκάλεσε η καταρρακτώδης βροχή των τελευταίων ωρών.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα έπληξαν κυρίως τη Νέα Μηχανιώνα, την Περαία, την Αγία Τριάδα, το Αγγελοχώρι και την Επανομή, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, περιοχές απ’ όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων και παροχή βοήθειας. Όπως έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής επενέβη σε περισσότερες από 170 περιπτώσεις, ενώ σε 24 χρειάστηκε η συνδρομή της για τον απεγκλωβισμό ατόμων.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας οδικές αρτηρίες γέμισαν με φερτά υλικά, κορμούς δένδρων και κλαδιά, ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρους και σε ορισμένες περιοχές η άσφαλτος «άνοιξε». Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά και υπέστησαν ζημιές.

Σε απόγνωση βρίσκονται κάτοικοι των παραπάνω περιοχών που είδαν τους υδάτινους όγκους να εισβάλλουν στα σπίτια τους, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στον οικιακό εξοπλισμό. Αναφέρθηκαν διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές που αποκαθίστανται σταδιακά από συνεργεία της ΔΕΗ.

Πύργος: Υπερχείλισε ο ποταμός Ιάρδανος – Καταστροφές και πλημμύρες στο Πράσινο

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία ήταν η υπερχείλιση του ποταμού Ιάρδανου στην περιοχή του Βουνάργου. Σύμφωνα με το ilialive, το ποτάμι «έσπασε» και έπνιξε μια μεγάλη περιοχή στη λάσπη.

Οι κάτοικοι αγανακτισμένοι ξέσπασαν όταν είδαν τις περιουσίες τους να καλύπτονται από τα νερά της βροχής μα κυρίως από τη λάσπη.

Στην περιοχή του χωριού Πράσινο όπου καταγράφηκαν και οι περισσότερες ζημιές βρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής. Μεγάλες εκτάσεις πνίγηκαν από τα νερά του ποταμού και πολίτες βρέθηκαν αποκλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους.

Μηχανήματα επενέβησαν στην περιοχή, αλλά ο φόβος της συνέχειας της κακοκαιρίας δεν αφήνει κανέναν να εφησυχάσει.

Η κακοκαιρία έφερε προβλήματα στη μισή Ελλάδα

Η Καλαμάτα δεν είναι η μόνη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα. Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί πολλά σημεία της Ελλάδας, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της απότομης αλλαγής του καιρού.

Η πυροσβεστική υπηρεσία εκλήθη να απεγκλωβίσει 25 άτομα από υποκατάστημα σούπερ μάρκετ στον Άγιο Γεώργιο, μεταξύ Σκάλας – Βλαχιώτη στη Λακωνία.

Στη Θεσπρωτία, άνθρωποι κινδύνευσαν όταν το ρέμα στο Καραβοστάσι φούσκωσε και παρέσυρε ένα αυτοκίνητο μιας οικογένειας τουριστών από τη Ρουμανία.

Το αυτοκίνητο που οδηγούσε η 36χρονη Ρουμάνα, στο οποίο επέβαιναν τα δύο ανήλικα παιδιά της, παρασύρθηκε από τα νερά και σταμάτησε σε ρέμα.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική και ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης. Η γυναίκα και τα δύο παιδιά, οι οποίοι κάνουν διακοπές στην Πέρδικα, είναι καλά στην υγεία τους.

Στο Κατάκολο πέρασε ανεμοστρόβιλος που ξερίζωσε δέντρα και προκάλεσε ζημιές ενώ στον Πύργο, η δυνατή βροχή δημιούργησε πολλά προβλήματα. Η πυροσβεστική υπηρεσία μάλιστα κλήθηκε για την απάντληση υδάτων σε κατάστημα και υπόγειο γκαράζ στον Πύργο.

Οι δρόμοι στα Σύβοτα μετατράπηκαν σε ποτάμια και οι πρώτες πρωινές εικόνες έδειχναν τα αυτοκίνητα να έχουν καλυφθεί μέχρι τη μέση από τα ορμητικά νερά.

Η βροχόπτωση προκάλεσε προβλήματα και στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να δέχεται κλήσεις για άντληση υδάτων σε Επανομή, Μηχανιώνα και Αγία Τριάδα. Λόγω της βροχόπτωσης δεν έλειψαν τα τροχαία ατυχήματα και νωρίτερα δίπλωσε νταλίκα στην περιφερειακή οδό.

Σφοδρή καταιγίδα σάρωσε χθες το απόγευμα την ευρύτερη περιοχή του Βόλου με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση.

Ισχυρές καταιγίδες όμως έπληξαν από τα ξημερώματα της Τρίτης και την Κεφαλονιά, με τα πιο έντονα φαινόμενα να εντοπίζονται στο Αργοστόλι, όπως επίσης και στην περιοχή της Σκάλας όπως και τον Πόρο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria